A "13 OKOM VOLT" SOROZATRÓL

Kay Warren fél attól, hogy a '13 okom volt' című népszerű netflix sorozat felmagasztalja az öngyilkosságot, főleg a fiatalok körében.



Kay Warren, a Saddleback Church pásztorának, Rick Warren-nek a felesége nemrég rádió interjút adott Frank Sontag-nak, amit a The Christian Outlook közölt. A beszélgetés témája a népszerű és vitatott Netflix sorozat, a '13 okom volt', valamint az öngyilkosság témája volt.

Rick és Kay Warren sajnos elsőkézből ismeri azt a gyászt, amely öngyilkosság miatt elvesztett szerettüknek a velejárója. Saját fiuk, Matthew, 27 éves korában oltotta ki saját életét.

A Christian Outlook riportere arról kérdezte Kay Warrent az interjú során, hogy a '13 Okom Volt' egy egészséges nézőpontja-e az öngyilkosság témájának. A sorozat végigköveti egy tinédzser lány történetét, aki elvette a saját életét. Minden epizód visszatekint a lány életére - az ő szemszögéből nézve - így megtudhatjuk azt a 13 okot amiért végül úgy döntött, hogy eldobja magától az életet.

Warren válasza az volt, hogy akár a sorozat ábrázolása egészséges akár nem, azért örül, hogy a rendezők egy ilyen komoly problémáról készítettek filmet, de ugyanakkor fél, hogy a sorozat 'romantikussá és ragyogóvá teszi' az öngyilkosságot, ami ezáltal még vonzóbb lehet a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára.

Képkocka a filmből, mely magyar felirattal is elérhető


Kay továbbá tesz egy megjegyzést egy jelenetről, amelyben a halott lány iskolai szekrénye levelekkel és virágokkal van borítva. "Ez is egy módja a megemlékezésnek," - úgy tűnik ezt sugallja a sorozat.

"Az öngyilkosság egy csábító hang," -mondja Warren. "Ez egy végleges megoldás egy átmeneti problémára." Sokkal többet ígér, mint amit adhat.

Kay arra ösztönzi a szülőket és a tanárokat, hogy tanulmányozzák át ezt a problémát, így el tudják fogadni a fiatalokat és hatásosan tudják őket segíteni. "Az öngyilkosság majdnem mindig megelőzhető," mondja.

A 'The Outlook' riportere azt is megkérdezte Warrentől, hogy az egyház hogyan kezeli ezt a vitatott problémát. Válaszában elmondta, hogy sajnos történelmi szempontból az egyház nem igazán végzett jó munkát az olyan emberek segítésében, akik valamilyen mentális betegséggel és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, de van remény ha a keresztények követik Jézus példáját és úgy szeretik az embereket, ahogy és ahol vannak, anélkül, hogy megkövetelnék vagy elvárnák tőlük, hogy előbb hozzák rendbe az életüket.

Warren búcsúzó szavai bátorítást és reményt nyújthatnak azoknak, akik öngyilkossági gondolatokkal küzdenek: "Isten az ő szeretett gyermekeként tekint rád. Olyan nagyon szeretve vagy általa!"