A 2018-AS NOBEL-BÉKEDÍJ GYŐZTESE

A Norvég Nobel-bizottság két díjazottat választott a 2018-as Nobel-békedíjra, az egyik közülük Denis Mukwege keresztény nőgyógyász, aki arra tette fel az életét, hogy a nemi erőszak áldozatain segítsen a Kongói Demokratikus Köztársaságban.



Mukwege, becenevén a "Csoda doki" különleges kezelési módja miatt, közösen vehette át a díjat Nadia Murad, fiatal Yazidi aktivistával, aki túlélője volt egy ISIS emberei által elkövetett emberrablásnak és erőszaknak Irakban. A Nobel bizottság választása azért esett rájuk, mivel mindketten lépéseket tettek a szexuális erőszak fegyverként való használásának megszüntetése érdekében.

A Nobel-díj nyertes azt mondta, hogy a keresztény hite óriási hatással volt orvosi tevékenységére és a betegekkel való bánásmódjára. Mukwege egy pünkösdi lelkész fia, a National Public Radio-nak (NPR) azt nyilatkozta, hogy az édesapjával megtett utazásaikon a betegekért elmondott közbenjáró imák inspirálták őt arra, hogy az orvosi pályát válassza. Mukwege a Franciaországban található Angers Egyetemen végezte el a szülész-nőgyógyász szakot. Az elmúlt 20 évben, Mukwege több tízezer nőt kezelt a Bukavuban lévő, Panzi kórházban, melyet 1999-ben alapított a közép-afrikai pünkösdi egyházak (CEPAC) segítségével. A kórház olyan nőket lát el, akik közül sokan áldozatai voltak a militáns csoportok bántalmazásainak.

Mukwege a National Public Radio-nak (NPR) elmondta, hogy nem csak a nők fizikai állapotán szeretne segíteni, hanem harcolni a jogaikért, önállóságukért és persze támogatni őket a lelki helyreállásban. Ezek mind hozzájárulnak a gyógyulás folyamatához és a méltóság visszanyeréséhez. Tavaly az Evangélikus Világkonferencián tartott nyitóbeszédében, Mukwege felhívta a közönség figyelmét, hogyha a keresztények nem Krisztushoz hűen élnek a közösségeikben és a szomszédjaik között, akkor nem tudják a rájuk bízott feladatot teljesíteni, azt a feladatot melyet egész karrierje során igyekezett teljesíteni.

Denis Mukwege arra tette fel az életét, hogy a nemi erőszak áldozatain segítsen


A 63 éves Mukweget, kongói keresztény szervezetek is támogatják a szexuális bántalmazások és nemi erőszak (SGBV) elleni harcában. "Dr. Mukwege hihetetlen munkája a kongói áldozatokkal nagyon inspirál engem és még sokakat közülünk.” Ezt nyilatkozta Rick Santos az IMA World Health elnöke pénteken. „Megtiszteltetés számunkra, hogy ő és kórháza partnerei lehetünk, annak érdekében, hogy felszámolhassuk a nemi erőszakot (SGBV) egy olyan helyen, ahol ennyire elterjedt."

A Christians Today arról számolt be, hogy 3,9 millió embert öltek meg és több mint 40.000 embert erőszakoltak meg az 1996-os polgárháború óta eltelt évtizedben. A The Globe and Mail azt mondta Mukwege-ről, hogy „valószínűleg ő a világ vezető szakértője a nemi erőszak okozta sérülések kezelésében”. A Panzi kórház a műtéteken és a sérülések kezelésén kívül is nyújt szolgáltatásokat. Az intézmény terápiát, jogi segítséget, közösségi erőforrásokat és segítséget ad a betegei számára a közösségbe való újbóli beilleszkedéshez.

Mukwege arra ösztönzi a többi keresztényt is, hogy legyenek világosság ebben az egyre sötétedő világban és ismerjenek rá az evangélium hitelességére a 21. században, hogy fel tudják szabadítani a kegyelmet, amelyet kapunk az Egyház világossággá tétele által, amely még mindig ég ebben a sötét világban, az igazságért, a jogosságért, a törvényért, a szabadságért, egy szóval az emberi méltóságért folytatott harcban is.