ABRAHAM LINCOLN BIBLIÁJA

Abraham Lincoln egy nemrégiben előkerült Bibliája, 150 évvel az elnök halála után világított rá arra a mély, élő és rendíthetetlen hitre, amely az amerikai történelem számos kulcsfontosságú pillanatában átsegítette a politikust a nehézségeken.



Lincoln vallásosságát többször megkérdőjelezték az elmúlt időszakban. Ő volt fiatalként a "nagyvárosi ateista", azonban megválasztását követően már rögtön a második beszédében a legnagyobb hangsúlyt az Istenbe vetett hite kapta. Kutatók szerint egy újabb felfedezés támaszthatja alá az elnök folyamatosan épülő hitét.

Az elnöki Biblia először kerül bemutatásra az Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár és Múzeumban, Springfieldben.

Amerika 16. elnöke 1864. június 16-án kapta ajándékul a Szent Könyvet egy philadelphiai háborús övezetben tett látogatása során, ahol pénzt gyűjtöttek a sebesült katonáknak. Lincoln 48 aláírt példányt adományozott egy ottani szervezetnek a rabszolgák feltétel nélküli felszabadításáról szóló törvény írott példányából, hogy az eladásból származó bevételből segíteni tudjanak a háborús hősöknek. Ő maga egy 8 kiló súlyú, díszített Bibliát kapott a polgárháborús sebesülteket ápoló kórház dolgozóitól a következő szavakkal: "hit", "remény" és "szeretet".

A Biblia borítóján a következő sorok állnak: "Abraham Lincolnnak, az Egyesült Államok elnökének, a Philadelphiai Polgárok Önkéntes Kórházának ápolónőitől."

Néhány hónappal később, amikor egy másik ajándék Bibliát kapott az elnök, Lincoln azt írta: "Azt kell mondanom, hogy ennél a Szent Könyvnél nagyobb ajándék nincs, mint ahogy ez a legtökéletesebb ajándék Istentől nekünk, embereknek is. Ehhez az Íráshoz se hozzátenni, se elvenni nem lehet, tartalmaz mindent, ami az ember jólétéhez szükséges és iránymutatásul szolgál az élet minden helyzetére."

Az elnöki Biblia először kerül bemutatásra az Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár és Múzeumban, Springfieldben


Mary Lincoln, a politikus özvegye, egyik kedves szomszédjának ajándékozta tovább a Biblia ezen példányát.
A szomszéd Noyes W. Miner baptista lelkész volt, aki Jób könyvéből olvasott fel a republikánus elnök temetésén. A Biblia fedelére az özvegy a következő sorokat írta: "Abraham Lincoln feleségétől N.W. Minernek, 1872. október 15."

Lincoln feleségének írásaiból kiderül, hogy Miner az elnök nagyon kedves barátja volt, így a történészek szerint Mary Lincoln azért ajándékozta neki a Bibliát, hogy megvédje a férje örökségét, aki dühösen igyekezett cáfolni minden olyan állítást, ami arról szólt, hogy ateista. Miner egyszer azt írta, hogy Lincoln "nem csak az Isten mindent átfogó gondoskodásában hitt, hanem az Írás szentségében és megdönthetetlenségében." Mary azt mesélte neki, hogy Lincoln a visszavonulása után Jeruzsálembe szeretett volna ellátogatni, hogy "lássa a Megváltó lábnyomát őrző szent helyet."

A nemrégiben nyilvánosságra hozott Biblia Miner lelkész családjának kérésére immáron nyilvánosan is megtekinthető, amely a baptista családban generációról generációra öröklődött ezidáig. "A Biblia ezen kiadása újabb lehetőséget biztosít, hogy meggyőződhessünk Lincoln hitbéli elköteleződéséről." - nyilatkozta Ian Hunt, az Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár és Múzeum műtárgybeszerzési vezetője. "Ez egy kézzelfogható bizonyíték azoknak, akik megkérdőjelezték és kétségbe vonták Lincoln hitét, amely a vele történt számos tragédia ellenére rendíthetetlen maradt."