ÁBRAHÁM VÁROSÁNAK FELFEDEZÉSE

Izraeli régészek rátaláltak a második templomi időszakból származó zsidó település, Beérseba városának maradványaira.



A kutatók váratlanul bukkantak az egykor élettel teli ókori zsidó városra, mely a 135-ben lezajlott, Római Birodalom elleni Bar-Kokhba felkelés egyik helyszíne és egyben Izrael akkori legdélibb városa volt.

A kutatók jelentős felfedezése a helyszínen egy kilencágú menórával díszített olajlámpa, amely az eddig felfedezett legősibb menóra ábrázolás. Az ásatások során feltártak továbbá a zsidó lázadók által használt földalatti folyosókban elrejtett mészkő edényeket is.

"A település maradványai 2000 négyzetméternyi területen húzódnak végig, számos építmény maradványát, használati tárgyat rejtve magában, mint például egy nagy őrtorony alapját, sütőberendezést, ősi szemetes gödröket és egy földalatti rendszert, amelyet valószínűleg zsidó rituális fürdőként használtak (mikveh)” - magyarázta Dr. Fábián Péter, a Ben-Gurion Egyetem professzora és Dr. Varga Dániel, az Izrael Régészeti Hatóság egyik tagja.

A kutatók váratlanul bukkantak az egykor élettel teli ókori zsidó városra


"Egyes leletek sérülései olyan eseményre utalnak, mint a Kr.u. 70-ben lezajlott első zsidó lázadás.” - mesélték a régészek. A kutatók különösen izgatottak az olajlámpán található ókori menóra kép miatt. "Ez talán az eddigi felfedezéseink közötti egyik legkorábbi művészi ábrázolása a kilencágú menórának!" - mondta Dr. Varga. A régészek több tucat bronz érmét is találtak, amelyek a Római Birodalomhoz köthető leletek.

Beérsebát többször említi a Biblia. A Mózes I. könyv 21 versében leírtak alapján Ábrahám és Abimélek alapította a várost, mint annak az eskünek helyét, ahol az Abimélek vezette filiszteusok és az izraeliták esküvel erősítették meg, hogy nem támadnak egymásra. Két esküt is tettek itt az izraeliták, egyet Ábrahám, egyet pedig Izsák. Beérseba város nevének jelentését Ábrahám és Abimelek esküjére utalva az ”eskü forrása”-ként, Izsák története alapján pedig ”a hét forrás”-ként szokták emlegetni.