AJ VÁROS LÉTEZÉSÉNEK BIZONYÍTÉKA

Dr. Scott Stripling Aj bibliai városának pontos elhelyezkedésével kapcsolatos elméletet dolgozott ki, melynek elfogadása nagy előrelépést jelenthet a Biblia történelmi valóságosságának bizonyításában a régészek számára.



Dr. Stripling, houstoni bibliaiskolát végzett régész, aki mélyen hisz Istenben, az Ő Igéjében, valamint óriási szenvedéllyel viseltetik a tudományos igazságok iránt. Ezek a látszólag egymásnak ellentmondó tények indították arra, hogy több mint 20 éven át kutassa Izráelt. Dr. Stripling mára a Bibliai Kutatások Szervezetének régészeti igazgatója, amely egy keresztény szervezet, melynek célja, hogy közelebb hozza a Bibliai történéseket és a régészetet.

Józsué könyve szerint Aj városát az izraeliták második próbálkozásra tudták meghódítani. Miután első alkalommal a város elfoglalására küldött 3000 katona demoralizáló vereséget szenvedett, a második támadáskor kicsalták Aj harcosait a megerősített városból és tőrbe csalták őket, majd elfoglalták a várost és minden lakójával együtt elpusztították, felgyújtották.

"Így perzselte föl Józsué Aj városát és mindörökre sivár romhalmazzá tette. Így van ez ma is."
(Józsué 8:28)

A Biblia kutatókat és régészeket egyaránt mindig is érdekelte Aj városa, annak elhelyezkedése, története. A régióban 1924-ben végzett felszíni kutatások alapján W.F. Albright arra a következtetésre jutott, hogy a város Jeruzsálemtől 10 km-re északra feküdhetett.

Joseph Callaway, az Ószövetség és a Bibliai régészet professzora 1964-1972-ben végzett ásatásai során arra a következtetésre jutott, hogy Aj városa nem létezett. Meglátása szerint a Józsué könyvében leírtak Bethel város meghódítására utalnak, csak ott tudtak elrejtőzni a katonák a közelben.

A Biblia kutatókat és régészeket egyaránt mindig is érdekelte Aj városa


A katonák búvóhelyére vonatkozó régészeti bizonyítékok hiánya miatt a legtöbb régész elutasítja Aj hódításának történeti hitelességét. és ezáltal a Bibliában foglaltak valódiságát. Az utóbbi években néhány régész megkérdőjelezte, hogy Aj városát a megfelelő helyen keresték volna, többek között Dr. Stripling szervezete is.

Dr. Stripling 2013-2017-ig irányította az ásatást egy általa vélt, másik helyszínen. Dr. Stripling elmagyarázta, hogy a bibliai beszámoló egy olyan csapást ír le, amelynek során az izraelita csapatok a város nyugati részén bujkáltak, a közelben rejtőztek, de nem voltak láthatók.

"Ezt a parancsot adta nekik: Figyeljetek rám! Álljatok lesbe a városnál, a várostól nyugatra. Ne legyetek nagyon messze a várostól, és legyetek mindnyájan készenlétben!" (Józsué 8:4)

Dr. Stripling úgy véli, hogy az izraelita csapatok Wadi Shebanban rejtőztek el. Ennek az elméletnek az igazolásához a kutató csapat három tagja útnak indult és 5 percnyi távolságra érkezve egy több ezer éves sivatagi növénycsoportra leltek, mely tökéletes rejtekhelynek bizonyult. Nincs más olyan hely vagy építmény a környéken, amely megfelelő lett volna a katonák elrejtésére; kizárólag ez a növényzet, mely így magyarázatot nyújt a rejtekhely kérdésére, ami miatt eddig mindenki megkérdőjelezte a történet valódiságát. Aprónak tűnő felfedezés, mely azonban figyelemre méltó eredmény.

Remélhetőleg a kemény munka kifizetődik. Dr. Stripling jelenleg arra készül, hogy az idén közzéteszi felfedezését és a hozzá kapcsolódóan kidolgozott elméletét.

Dr. Stripling tisztában van azzal, hogy sokan vitatják majd az állítását, és megjegyzi, hogy ennek egyik fő oka lehet a szekularizmus hódítása a régészet területén. "Az előadásaim után gyakran jönnek oda hozzám, hogy beszéljenek velem vagy csak kezet rázni." - mondta Stripling. "Megköszönik, hogy miközben tudományos elméletekről és felfedezésekről beszélek, utalok a Bibliára."

Dr. Stripling nagyon tiszteli az Izraelben dolgozó archeológusokat, de úgy véli, hogy indokolatlan "Bibliaellenes" felfogás uralkodott el a területen. "Még ha vitatják is a Biblia történeti megbízhatóságát, nem tagadhatjuk meg a régészeti leletek és a Bibliai írás közötti több száz egyezést." Dr. Stripling továbbra is optimista. "Van egy maroknyi hívő, reméljük, hogy az új generáció régészei már Bibliai régészek lesznek." - mondta Dr. Stripling.

"Az Izraelben végzett régészeti munkám elmélyítette a hitemet. Már hittem Istenben és az Ő Igéjében, de ahogy az évek múlnak, és láttam több száz feltárt leletet, amelyre a Biblia is utal, az egy állandó emlékeztető, hogy létezik Isten, és megtalálható minden bizonyítéka annak, amit Ő mond. Hihetetlen megtiszteltetés, hogy ezt a munkát vezethetem."

Dr. Stripling egyik legkedvesebb igeverse:
"Mert kedvelik a te szolgáid annak köveit, és a porát is kímélik." (Zsoltárok 102:15)