HIT-ALAPÚ FILMEK HOLLYWOODBAN

Az 1800-as évek végén, Horace és Daeida Wilcox úgy döntött, hogy létrehoz egy különleges keresztény közösséget Dél-Kaliforniában, ahol nem fogyasztanának soha szeszes italt, de ingyen földet adnának az egyházaknak, keresztényeknek, hogy az igazlelkűséget hirdessék.



1903-ra a nyüzsgő kisvárosban elegendő, 166 férfi választópolgár élt, így hivatalosan is elismerték, mint városrészt, melyet Hollywoodnak neveztek el. Ebben az időben a filmeket a keleti parton gyártották, például New Yorkban, de egy úttörő filmkészítő, D. W. Griffith, a Los Angeles-i területet ideális helynek találta filmek készítéséhez. Mit ajánlott a dél-kaliforniai filmgyártóknak? Ideális éghajlatot, jó fényeket és jó földrajzi adottságokat, beleértve a hegyeket és strandokat, a sivatagokat és az erdőket.

1914 körül, a filmkészítő Cecil B. DeMille felfedezte, hogy Hollywood a filmkészítés ideális városa. Cecil B. DeMille maga is számos filmet forgatott a környéken, köztük a "Tízparancsolat" című világhírű filmjét.

Hollywood fénykorában sok istentelen és kifejezetten Isten-ellenesszellemű film készült ezen a helyszínen, így a Wilcox család elképzelése a keresztény régióról szertefoszlani látszott.

Számos híres keresztény hívta már fel a figyelmet arra, hogy Hollywood milyen nagy befolyással bír az egész világra, így talán ennek hatására is a filmszínházak egyre több pénzt kezdenek fektetni

Hollywood Isten felé fordulásába.

A legfontosabb dolog az, hogy ezek a filmek életeket változtatnak meg


Paul Dergarabedian, filmkritikus, médiaelemző rámutatott, hogy egy hit alapú, keresztény filmgyártásáról nem lehet egyik pillanatról a másikra dönteni. Nem úgy megy, hogy egyszerűen csak eldöntöm, hogy csinálok egy keresztény filmet. "Valódi forrásból kell származnia, mivel egy olyan közösségnek készül, amely egyből érzi, ha nem őszinte alapokon nyugszik a film."- mondta.

Az "Isten nem halott: Fény a sötétségben" (3. rész) filmben lelkipásztort alakító David A. R. White karaktere megkívánja a hitelességet. Őszintén kell átadni mindazt az üzenetet, amelyet szerepén keresztül közvetít, mely nem lehetséges csak akkor, ha a szerepet játszó maga is meg van győződve annak igazságáról. Gregory Alan Williams, a filmben a színes bőrű lelkészt alakító színész civilben is hívő, csakúgy mint White, így a "valódi üzenetet" tudták közvetíteni.

"Az elemző és kritikákat író média irodák nem látnak túl nagy lehetőséget ezekben a filmekben, így komoly meglepetést okozott számukra, hogy az elmúlt pár évben több, mint 2 milliárd dollárt hoztak összesen ezek a filmek, kezdve azokkal az alkotásokkal, mint Mel Gibson Passió című filmje."- mondta Frankie Taggart, újságíró.

A legfontosabb dolog az, hogy ezek a filmek életeket változtatnak meg. Az első "Isten nem halott" film után 2014-ben Taggert rádiós interjút készített David AR White-tal, aki nemcsak szereplője, hanem producere is a film mindhárom részének. White arról beszélt, hogy a keresztény filmek sikere azt mutatja, hogy "a hit nem halt meg az Egyesült Államokban.

Azt hiszem, az éhség ott van a lelkekben.

Az emberek válaszokat keresnek. Meg akarják találni hitüket, és természetesen szórakozni is akarnak, ha már moziban vannak. Ez egy nagyszerű módja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy Isten él és ma is cselekszik. Hálás vagyok Istennek és a filmszínházaknak a keresztény témák újjáélesztéséért. Talán ezek mindegyike apró lépés afelé, hogy a Wilcox család hollywoodi elképzelését egy keresztény közösségről megvalósítsuk."