ÍGY LÁTJÁK ISTENT A KERESZTÉNYEK

Egy kutatási tanulmány megállapította, hogy a keresztények többsége Istent,
egy fiatal fehér férfiként képzeli el.



A tanulmány Észak-Karolinai Egyetem pszichológusaitól származott és több, mint 500 amerikai embert analizált. "Michelangelótól Monty Pythonig a népi illusztrációk következetesen Istent egy idős, fehér szakállú kaukázusi emberként ábrázolták," írták a kutatók tanulmányukban. Az eredmények azt mutatták, hogy – 300 férfi és 181 nő – inkább egy kedvesebb és fiatalabb leírást készített Istenről, több száz választás közül.

"Ezek az eredmények együttesen festenek egy képet egy amerikai Istenről, aki nem hasonlít a szentírási vagy történelmi ábrázolásra, " írták a kutatók. A modern amerikai Isten arca kedvesebb és megközelíthetőbb volt, mint a Sixtus-kápolna Istene, ami talán a 16. századi kulturális szempontokat tükrözi a mai napig." A válaszadók 26 százaléka fekete, míg 74 százaléka kaukázusi (fehér ember) volt.

A keresztények többsége Istent, egy fiatal fehér férfiként képzeli el


"Még néhány fekete amerikai is fehérként írta le Istent…csillogó szemekkel." mondta Kurt Gray professzor, a tanulmány vezető szerzője. "Azt hiszem ez azért van, mert évezredek óta arra késztették a keresztényeket, hogy Istent egy fehér férfiként lássák," mondta Gray. "Ez manapság egy kicsit változik, de az egyházi hierarchiák még mindig főként férfiak és főként fehérek. A katolikus egyházban például a pápa férfi és a papok még mindig csak férfiak."

Szintén a tanulmány szerint, a konzervatívok nagyobb valószínűséggel látták Istent fehérnek és erőteljesnek, míg a liberálisok fiatalnak és szeretőnek képzelték Őt el.

"Múltbeli kutatások arra is rávilágítottak, hogy a konzervatívok sokkal motiváltabbak a liberálisoknál arra, hogy egy rendezettebb társadalomban éljenek, amelyet egy hatalmas Isten szabályoz," mondta Joshua Conrad Jackson, a tanulmány vezető szerzője a UNC honlapján." Másfelől a liberálisok motiváltabbak toleráns társadalomban élni, amit egy szerető Isten jobban szabályozhat. "