JÉZUS MINDENNAPI ÉLETE

Az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője elmondta, hogy a szervezetük nagy lépést tett az elmúlt két évtizedben, hogy megértsék: milyen is lehetett Jézus és kortársainak mindennapi élete.



"Mára már egy elég pontos képet tudunk arról adni, hogy milyenek voltak a mindennapok Jézus idejében, a születésének pillanatától, az egész életén keresztül, beleértve az étkezési szokásokat, az általa bejárt útvonalakat, egészen a halála napjáig, ideértve a temetését is."- mondta Gideon Avni a Hatóság vezetője. "Elmondhatjuk tehát, hogy az elmúlt húsz év nagy előrelépést hozott abban, hogy megismerhessük Jézus és kortársai mindennapjait."

Izrael az archeológusok szempontjából a földkerekség legizgalmasabb régészeti lelőhelyeként van számon tartva. A világ minden részéről érkeznek ide szakértők azért, hogy régi leleteket találjanak, majd megvizsgálják azokat mind Jézus, mind a Biblia tükrében és megtalálják az adott lelet jelentőségét, szerepét a történelemben és az akkori társadalomban.

És ahogy telik az idő, a kutatók egyre több eredményről számolhatnak be. Avni elmondta, hogy szinte hetente találnak újabb és újabb leleteket, amelyek rendszerint más megvilágításba helyezik a korábbi elképzelést arról, hogy milyen is lehetett az élet Jézus idejében. A Régészeti Hatóság jóvoltából a jelenlegi kutatások eredménye bárki számára megismerhetővé válik, mivel több mint 54.000 darab felfedezett tárgy tekinthető meg egy kiállítás keretében. A Hatóság birtokában lévő több mint egymillió darab lelet közül olyan tárgyak kerültek kiállításra, mint

főzőedények, szőlőprés, a keresztre feszítésekhez használt szögek, ékszerek, vázák.

Avni elmondta, hogy ezek alapján a tárgyak alapján már egészen pontosan bemutatható Jézus környezete, születésének napjától egészen halála napjáig. Ráadásul a régészek a több mint 300 lelőhelyen szinte minden évben hozzávetőlegesen 40.000 új leletet találnak, így ez a kép folyamatosan pontosítható.

A történészek bejártak és bejárnak minden helységet és elmennek minden olyan városba, faluba, ahol Jézus megfordult és tanított az Írások szerint, amíg nem találnak a hitetlenek számára is egyértelmű bizonyítékot Jézus létezésére.

Mindezek ellenére az első és legfontosabb, hogy az ezt kutató történészeknek nincs kétségük Jézus létezése felől. Avni megjegyzi: nem szabad elfelejteni, hogy akkoriban Jézus egy volt az akkor élők közül, ugyanazon körülmények között élt, mint mások, ami igencsak megnehezíti a kutatásokat. De az eddig feltárt leletek Írással való összhangját és egyezőségét nem lehet tudományosan sem elvitatni, ami mindenképpen alátámasztja a Biblia valódiságát.