BIZONYÍTÉK NÁBÓT SZŐLŐMEZEJÉRE

A régészek Nábót szőlőültetvényének létezésére utaló bizonyítékokat találtak.



Egy izraeli régész izgalmas, új felfedezésről számolt be, amely szerint Nábót szőlőjének létezését és annak bibliai történetét egyértelmű bizonyíték támasztja alá.

Dr. Norma Franklin, a Jezréelben folyó ásatás egyik vezetője megerősítette, hogy a kutatás során egyértelmű megállapítást nyert, miszerint a Jezréel-völgy bortermelő régió volt, ahogy a Biblia is mondja.

A jezréeli kutatócsapat a legmodernebb régészeti technológiát használta a régió elemzésére, amelynek köszönhetően számos, a vidéken talált szőlő- és olívapréselő eszközt, a borkészítéshez használt berendezést, több mint 100 palackot, valamint néhány, a borkészítésről szóló kőmetszetet vizsgáltak meg a lelőhelyeken. Franklin elmondása szerint mindenféle kétséget kizáróan megállapítható, hogy ez a régió

bortermelő vidék volt.

A régészek Nábót szőlőültetvényének létezésére utaló bizonyítékokat találtak


Ennek a felfedezésnek köszönhetően bebizonyosodott Nábót és a szőlőültetvénye bibliai története A királyok első könyve 21. fejezetében, amelyben a Biblia Nábót történetét írja le, aki egy szőlőültetvényt kapott az Úrtól Jezréelben. Abban az időben Aháb, Izráel királya megirigyelte Nábót gyönyörű szőlőjét, és mindenáron meg akarta szerezni azt. A szőlőültetvény végül Nábót megölésével került a birtokába.

Bár Franklin nem hivő, elismerte, ez a felfedezés a bibliai beszámolót igazolja, nincs kétség afelől, hogy az ott leírtak valóban ott és úgy történtek, ahogy az meg van írva.

"Mint régész, nem szívesen mondom ezt, de egyértelműen bizonyított az i. e. 300 körül alapított bibliai szőlőbirtok létezése Jezréelben" – mondta Franklin.