A NIGÉRIAI KERESZTÉNYEK HELYZETE

A nigériai övezetben, több régiójában és államában, a muzulmán Hausa-Fulani pásztorok folyamatosan támadják a keresztény farmereket.



2013 január és 2016 május között 826 keresztényt öltek meg, 878-at sebesítettek meg, 102 templomot romboltak le teljesen, vagy részlegesen. 787 házat tettek tönkre, 9 üzletet, 32 autót és motorbiciklit.

Számos családot teljesen megfosztottak a megélhetőségüktől. Körülbelül 21000 keresztényt telepítettek ki különböző táborokba Nasarawa államon kívül és belül. A nehéz biztonsági helyzet miatt, azok, akik ezeket a felméréseket végezték, meg vannak győzödve arról, hogy ezek az adatok csak egy része annak, ami valójában történt.

A Nigéria Konfliktus és Biztonsági Elemzés Hálozat (NSCAN) jelentései azt mutatják, hogy Nasarawa Államban rengeteg konfliktus tört ki az 1996-os megalakulása óta. Sok kutató, politikus és kormányzati képviselő állítja azt, hogy a konfliktusok okai a politikai, etnikai és gazdasági problémák. Sok esetben, a konfliktusok vallási okai már háttérbe szorultak, sőt feledésbe merültek.

Bárhogy is állítják, a kutatások mégis azt mutatják, hogy 2013 és 2016 között többnyire a keresztények voltak a célpontok. A bizonyítékok is azt mutatják, hogy olyan etnikai csoportokat üldöznek, akik nagyrészt keresztényekből állnak.

A céljuk az lehet a Hausa-Fulani muszlim pásztoroknak, hogy kiszorítsák a keresztény közösségeket. Ez nyilvánvaló a politikai hatalommegosztásban is. A muszlimok előnyben részesülnek az államügyekben, jogtalanul. Az állam kormányzati politikája is úgy tűnik, hogy a muzulmánoknak kedvez, és

figyelmen kívül hagyják a környéken történő keresztény-üldözéseket.

Ez a tanulmány felfedi a keresztény közösségek elleni üldözők kilétét Nasarawa Államban, és az alapját képezi annak a politikai javaslatnak, miszerint szükség van felépíteni egy közös állampolgárságot az emberek között, beleértve a jogaikat és a kötelességeiket.