EGYIPTOMI SZKARABEUSZT FEDEZTEK FEL SILÓ-NÁL

A samáriai Silónál végzett régészeti ásatások során sok jelentős leletet tártak fel, de a legújabb felfedezés, egy 3000 éves egyiptomi szkarabeusz újraírja az Egyiptomból való kivonulás dátumát.



"Akkor ezt mondták: Évenként ünnepet tartanak az Úrnak Silóban, amely Bételtől északra fekszik; attól az országúttól keletre, amely Bételből vezet Sikembe, Lebónától, pedig délre van." (Bírák 21:19)

A Dr. Scott Stripling által vezetett texasi Bibliai Kutatások Társulatának régészei és a Polgári Közigazgatás régészeti csoportvezetője mutatták be a Silónál végzett ásatásnál talált leleteiket a 8. Siló-i Konferencián, amelyet 2019. 07. 25.-én tartottak az ősi Siló területén. A bemutatott leletek között volt egy 3000 évesre becsült szkarabeusz és egy a vaskorból származó (i.e. 1200-586), kőből készült szarv-formájú oltárszél. A kutatók úgy vélik, hogy a pecsétként használt szkarabeusz egyiptomi eredetű és egy magas rangú egyiptomi hivatalnok használta.

Egy 3000 éves egyiptomi szkarabeusz újraírja az Egyiptomból való kivonulás dátumát


A kőből faragott vagy agyagból formázott szkarabeuszok népszerű amulettek és pecsétnyomók voltak az ősi Egyiptomban. Nagy számban maradtak fent ilyen leletek, a falírások és a régészeti tipológia* révén fontos információforrásként szolgálnak az ókori világ régészei és történészei számára. Továbbá az ősi művészet jelentős részét is képezik. Számos szkarabeusz az izraeli régészeti feltárások során került elő.

(* A régészeti tipológia a történelemtudomány része és egyben segédtudománya, a rétegek és tárgyak összehasonlító vizsgálata. A tipológia és a régészet ötvözése, amelyben alaki összehasonlítások segítségével relatív kronológiai rendszert lehet felállítani, illetve eszköztárak jellegzetességeinek terjedésével a kultúrahordozó nép kapcsolatait lehet felismerni.)

Az oltárról származó szarvról úgy gondolták, annak bizonyítéka, hogy a kivonulás idején a sivatagban felállított zsidó sátortemplom valójában Silónál állt. Bibliai beszámolók szerint a sátortemplom 369 évig állt Silónál, amíg az első templomot felépítették Jeruzsálemben. A lelet kora jelentős, mivel a régészek a régió kultúráinak változását, átalakulását fedezték fel a Kr.e. 1200-1000 közötti időszakban, a kánaáni kultúrától az Izrael törzséig és a filiszteusokéig. Ez a harmadik idény, hogy Dr. Stripling egy önkéntesekből álló csapatot vezetett a Silónál végzett ásatásokon.