JÉZUS UTOLSÓ VACSORÁJÁNAK KÖRÜLMÉNYEI

Régészek olyan módon tárják fel Jézus utolsó vacsorájának körülményeit, ahogy még sosem láttad.



Ezrek látogattak néhány héttel ezelőtt Jeruzsálembe, csak hogy megünnepeljék a Húsvétot valamint a Feltámadás napját. A legnépszerűbb látnivalók azok a történelmi helyszínek lesznek, melyek jelentős szerepet játszottak a Nagyhét alatt.

A Biblia azt mondja, Jézus egy utolsó húsvéti étkezésen vett részt tanítványaival mielőtt a keresztre ment. A hagyományok szerint a Zion hegyen található Cenákulum az Utolsó vacsora helyszíne. A Cenákulum ősi falai, megkopott felületei, és gyenge megvilágítása, megnehezítette a kutatók számára, hogy tanulmányozhassák történelmét.

Most azonban, az utolsó vacsora titkainak feltárása érdekében használt, korszerű technológiának köszönhetően, izraeli régészek többet tudtak meg a helyszínről, mint azelőtt valaha.

"Földbehatoló radar, lézeres mérés, lézeres szkennelés és fejlett fényképes technikát alkalmazva sikerült elérnünk minden egyes sarkát az Utolsó vacsora helyszínének. Sikerült létrehoznunk egy pontos 3D modellt a helyszín alapján. Az ősi kövekbe is sikerült betekintenünk" – nyilatkozta Amit Re'em régész, a CBN News-nak.

Régészek olyan módon tárják fel Jézus utolsó vacsorájának körülményeit, ahogy még sosem láttad


Évekig, kérdéses volt az is, vajon mikor volt a szoba építve, és hogy valóban ez-e az Utolsó vacsora helyszíne. Re'em elmondta a CBN News-nak a felépítés dátumait, melyek egészen a keresztes hadjártig nyúlnak vissza. A technológia segítségével falon található régi grafikákat, alkotásokat és vallási szimbólumokat is feltártak. Re'em elmesélte, hogy szimbólumot találtak, 'Júda oroszlánjáról' és 'Isten bárányáról (Agnus Dei)' ami Jézust mutatja be.

"Most a gótikus boltozat alappillérét mutatom, és azon láthatod a Szent Bárányt, az Agnus Dei-t, ezelőtt ez nem volt látható – ez a farka, a lábai és a feje – és a Szent Bárány tartja a zászlót – a győzelmi zászlót. Jézus kezében a győzelem zászlaja." magyarázta Re'em miközben a képeket mutatta a CBN News-nak.

Egy másik alappilléren van egy oroszlán. "Pont itt látható az oroszlán farka, itt látható a lába és a feje, ami kissé törött. Az oroszlán tulajdonképpen Dávid király szimbóluma. A Biblia szerint, Jézus a dávidi dinasztia leszármazottja," mondta. A 12. századi keresztes templom alatt, egy 4. századi bizánci templom csodálatos bizonyítékát találtuk meg, ahol a korai keresztények imádkoztak.

Az épületet 1335-ben a Ferences szerzetesek újították fel jelenlegi állapotára. "A templom birtokában sok-sok relikvia volt." mondta Re'em. "A történelmi hagyományok szerint itt volt a töviskorona, ezért talán a bizánciak sokkal korábban építethették meg templomukat és az ősi szent helyet."

Sokak számára, az utolsó vacsora helyszínének látogatása egy megindító élmény.

"Amikor az új technológiáról beszéltél, részemről ezt a helyet a lehetségesből a valószínűbe helyezte át." nyilatkozta Don Finto a Caleb vállalat alapítója. A keresztény tradícióban ez a hely sokkal több, mint az Utolsó vacsora helyszíne. Ez volt a korai hívők Szent Szellemmel való betöltekezésének is színtere, Pünkösd napján.

Egy zarándok, Marie Christina Kaul azt mondta, érzi Isten jelenlétét ezen a helyen. "Ez fantasztikus. Ez olyan, mintha érezhető lenne a Mindenható ereje itt, és amit tanított nekem egész Izraelben, ez csak egy további példája, annak, hogy ez a hely olyan, mint egy újabb hangjegy Isten zenéjének a skáláján." mondta Kaul.

Re'em szerint, még túl korai, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez a hely-e az, ahol Jézus utolsó vacsoráját töltötte tanítványaival, de régészként megtanult egy dolgot a hagyományokról. "A hagyomány az Utolsó vacsorára való tekintettel, nagyon-nagyon régi. Századokra nyúlik vissza. Ezt az ősi tradíciót hallva, fel kell fedezni, mert el van benne rejtve valami igazság," mondta.