GYÜLEKEZET ÉS CSALÁD

A gyülekezetbe járás (vagy nem járás) egy család életére mindenképpen hatással van. Hitem szerint megfelelő közösség nélkül nem tudtok igazi keresztény család lenni.Brian Croft egy baptista lelkipásztor, húsz éve házas és négy gyermek apja. Szociológiából is szerzett diplomát, és a sokatmondó "gyakorlati pásztorlás" nevű szervezet alapítója mondja arra a kérdésre, hogy "hogyan válasszunk gyülekezetet?":

Ezt a kérdést jópár alkalommal feltették nekem, nemcsak a gyakorlati pásztorlással foglalkozó weboldalamon keresztül, hanem mostanában mégtöbben azok közül, akik látogatóként érkeztek a gyülekezetembe. Ez egy általános kihívás. Egy új helyre költözöl. Megtalálod, hogy hol fogsz lakni és dolgozni. Beíratod a gyerekeid az iskolába. De ahol letelepedsz, gyülekezetet találni egy jóval hosszabb és bonyolultabb folyamat. Miután végiglátogattad a szóbajöhető gyülekezeteket, találsz itt négy kérdést, amit fel kell tegyél ahhoz, hogy szűkíteni tudd a kört és döntést tudjál hozni.

Ez az a gyülekezet, ahogy a családom rendszeres táplálékot kap Isten igéjéből?
Az első kérdés, amit meg kell tudnod válaszolni. Nemcsak az Isten szavához való hűség a fontos, de a prédikáció és a tanítás is oly módon történik ami folyamatosan kielégíti az én és a családom lelki szükségleteit? Más szóval, a prédikáció a biblia könyvein keresztül jövő kielégítő, rendszeres és alapos étrendet tartalmaz a gyülekezet számára?

Ez az a gyülekezet, ahol fontosnak tartják a lelkemmel való törődést?
A gyülekezetnek igazi pásztora/szolgálója van, aki elsődleges feladatának tartja, hogy szellemileg felügyelje a gyülekezet tagjainak lelkét? Más szóval, az erőteljes, biblikus prédikáció nem jelenti azt, hogy a személyiséged, lelked, szellemed helyes alapokon nyugszik. Nem kell nagyon komoly nyomozásba bonyolódnod, ha a gyülekezet vezetésének részéről a lelkigondozás egy kiemelt feladat.

Ez az a gyülekezet, ahol a családom megtapasztalja a tartalmas Krisztusi közösséget?
Jobb ha tudod, szükséged lesz némi elköteleződésre egy gyülekezet felé, hogy legyen időd kapcsolatokat építeni, részt venni néhány egyházi rendezvényen és ahhoz, hogy ismeretséget köss néhánnyal a pásztorok és elöljárók közül. Azért legyenek reálisak az elvárásaid, mivel még nem vagy tag.

Ez az a gyülekezet, ahol tudom szolgálni Isten népét, s épülésre tudom használni ajándékaimat?
Ez a kérdés segít rájönnöd, hová tudsz beilleszkedni illetve hol van szükség rád. Néhány szükség be tud töltődni a puszta jelenléteddel és elkötelezettségeddel is. Ugyanakkor, ne feltételezd, hogy a korlátozott rálátásoddal minden ilyen szükséget azonnal képes vagy felismerni.

Ha igazán odateszed magad egy gyülekezetben, néhány hónap alatt ezekre a kérdésekre képes kell legyél megtalálni a válaszokat. Ha mind a négy kérdésre megerősítően tudsz válaszolni, akkor valószínűleg megtaláltad a következő gyülekezeted. Ennél a pontnál én bátorítanálak, hogy ne habozz, törekedj a beépülésre.

Végül egy fontos megjegyzés
Az utolsó dolog, hogy légy kitartó és buzgó a keresésben. A családodnak és neked ébernek kell maradni tudva azt, hogy nem jelenleg nem tartoztok egy gyülekezethez sem és nem vagytok a pásztor fennhatósága alatt amikor veletek foglalkozik. A szabadság és a számonkérhetőség hiánya egy olyan tapasztalat a gyülekezet keresésében, amit ha figyelmen kívül hagysz, az bűnös megelégedettséghez vezethet. Ne felejtsd el, hogy a pásztor számadási kötelezettsége az, hogy vigyáz rád, még akkor is, ha ez a keresgélési idő vidám és izgalmas.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hála a bajok idején

A Római út az üdvösségre

A kereszténység egyedülálló


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!