HIT ÉS FANATIZMUS

Szükségünk van hitre - hit nélkül nem tudunk élni. Mindenki hisz valakiben, vagy valamiben; ha beismeri, ha nem. De mikor csúszik át a hit olyan sötét zónába, ahol már csak fanatizmusról beszélhetünk?Az, hogy a gyerekek felnőnek, hit nélkül elképzelhetetlen. A kicsiknek szükségük van megbízható emberekre, akikre számíthatnak, akik elhárítják az akadályokat útjaikon, akik velük nevetnek, letörlik könnyeiket és felveszik az eltörött poharat. Ha a szülők valami nagy dolgot művelnek, a gyerekek mindig velük vannak - bizalmukkal.

A hit meggazdagítja a kapcsolatokat
Hívők, az Istennel egy sokkal tágasabb bizalmat tudnak kiépíteni. Hogy is hibázhatna az Isten? A szülőkkel való ősbizalomból kiindulván egy nagyon erős bizalmat alakíthatunk ki a Mennyei Atyánkkal. Ez a hit belső nyugalmat ad nekünk, kikapcsolódást, bátorságot és bizalmat teremt, hogy szembeszálljunk az élet nehézségeivel.

Isten jót tett velünk azzal, hogy Jézust, mint Megváltót, Úrként és barátként nekünk ajándékozta. Ez a krisztuskövető hit veszélyes lenne? Szinte elképzelhetetlen. Folyamatosan megismerkedünk olyan emberekkel, akik velünk járnak ugyanazon az úton. Ezekben a kapcsolatokban a hit többféle módon tükröződik, és meggazdagítja őket egy plusz dimenzióval.

Szekták: a valamik, vagy valakiktől való függőségek hálója
Nos, léteznek viszont olyan szekták, akik magukat krisztuskövetőknek vallják. Közösségek, akik az embereket befolyásolják, és olyan dolgokra kényszerítik őket, amik teljesen Isten törvénye ellen szólnak. Amikor a külvilággal való kapcsolatoktól megfosztják az embereket, tilos minden barátság a "világi" emberekkel, amikor a vezetők a tagokat elméletekbe kényszerítik és fenyegetésekkel maguknál tartják, amikor a szektából mégis kilépőknek évekig rémálmai vannak - akkor valami nagyon nincs rendjén, akkor ezek az emberek súlyos visszaélést követnek el a hit ürügyén. Ilyenkor azonban nem a hit perelhető, hanem a vezetők, akik visszaélve a "hitttel" saját hatalmi játékukat játszák - őket kellene ilyenkor felelősségre vonni.

A biblia lapjain is olvashatunk fanatizmusról. Gonduljunk csak Saulra, vagy a Jézust rendszeresen bíráló farizeusokra. Noha tudásuk volt, látásuk nem. Olyan, mintha a "fától nem látták volna az erdőt". Ugyanúgy a mai társadalomban is vannak úgymond modern farizeusok.

Más vallások - más istenfélelem
Továbbá a nem-krisztuskövető vallásoknál is beszélnek "hitről". Itt viszont nem egy bizalom-kapcsolatról van szó, mint amilyet Isten megalapozott. Akkor is, ha ez egy mély tisztelet, vagy egy érzelmi köteléknek nevezhető. A krisztusi hit teljesen más viszony, mint amit más emberek más vallásokban az istenségekkel kialakítanak. Mert

egyik vallásban sem fordult az Isten úgy az emberekhez, mint ahogy azt Jézus Krisztusban megtörtént.

A legalkalmas biztosíték egy rossz hit-kapcsolat ellen a Biblia olvasása. Amikor komolyan belemélyedünk a Bibliába, akkor Isten továbbvezet minket és belsőleg megerősít, hogy pozitívan tudjunk fejlődni.

A Biblia olvasásán keresztül és nyílt beszélgetések más embereken keresztül megerősödik a hitünk, és megtisztul látásunk azoktól az akadályoktól, melyeket egy-egy hitetlen, reménytelen, szeretetetlen gondolat elthet bennünk: Ilyenkor meglátjuk, Ki szabadít meg minket, és - Istennel való bizalmunkal - egyenesen tudjuk folytatni utunkat.

Forrás: jesus.ch

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Honnan tudom, hogy Isten megcselekszi a lehetetlent?

22 idézet, amely elmélyíti a kapcsolatod Istennel

Ígéret szerint: Ószövetségben (2)


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!