AZ IGAZI MIKULÁS

Vannak olyan keresztények, akik úgy gondolják, hogy a Mikulás rossz és gonosz, mert elveszi az emberek figyelmét a karácsony igazi lényegéről, Krisztusról. Amerikában nem egyszer hallottam azt, hogy "Figyelj, észrevetted már, hogy a SANTA szó ugyanazokból a betűkből áll, mint a SATAN?! Ez egy pokoli összeesküvés!"Vannak olyan keresztények, akik tiltakoznak a Mikulás ellen. Elmondják a gyerekeinek, hogy a Mikulás nem létezik, hogy a Mikulás rossz, mert elveszi az emberek figyelmét Jézusról és a karácsony igazi lényégéről. Más keresztény szülők egyszerűen nem szeretnének hazudni a gyerekeinek azzal, hogy elhitetik velük a Mikulás-mítoszt – amiről előbb utóbb kiderül, hogy mégsem igaz. Úgy vélik, hogy az egy rossz példa, mert lehet, hogy a gyerek majd úgy gondolja, hogy Jézus is egy Mikuláshoz hasonló mítosz (személy szerint én ezért nem igazán csípem, hogy azt mondják a gyerekeknek, hogy a "kis Jézuska" hozza az ajándékokat…)

Mi nem szeretnénk kizárni Mikulást a karácsonyból. Úgy gondoljuk, hogy ez egy klassz lehetőség, hogy tanítsuk a gyerekeinket egy nagyszerű hívő emberről, aki szerette Jézust és aki bőkezű és nagylelkű volt azért, mert az Isten szeretete benne volt a szívében. Ez maga a karácsony lényege.

Elmondjuk a gyerekeinknek, hogy sok olyan ember van a világon, akik Szent Miklós példáját akarják követni, és ezért majd találkozni fognak Mikulásokkal az óvodában, a plázában meg a főtéren. Azt is elmondjuk nekik, hogy mi is szeretnénk nagylelkűek és bőkezűek lenni a szegényekkel és a rászorulókkal, azért, mert annyira szeretett bennünket az Isten, hogy ő a fiát adta nekünk, Jézust, a legnagyobb ajándékot, hogy nekünk örök életünk lehessen, és hogy általa kapcsolatba kerülhessünk Istennel.

AZ IGAZI MIKULÁS TÖRTÉNETE

Az igazi Mikulás a III. században született egy Patara nevű faluban, a mai Törökország déli részén, egy gazdag családba. Miklós szülei meghaltak, amikor ő még nagyon fiatal volt, egy helyi pap nevelte fel. Követve Jézus szavait, amit a Gazdag Ifjúnak mondott, hogy "adja el minden vagyonát, és ossza szét a szegényeknek", Miklós elhatározta, hogy az összes örökségét a szegények, betegek és rászorulók megsegítésére szánja. Miklós lelkipásztor lett, és később Mira városának a püspöke. Nagyon ismert ember volt, híres a nagylelkűségéről és a gyermekek iránti szeretetéről.

Miklós üldöztetést és bebörtönzést szenvedett a Nagy Üldöztetés ideje alatt (303-311) Diokléciánus római császár idejében. Jelen volt az első nikaiai zsinaton (325), ahol ő is a Krisztus Istenségének a tanításáért érvelt. 343-ban halt meg Mirában, halálának évfordulója ünnepnap lett, december 6.

Sok történet van Szent Miklós életére és tetteiről. Talán a legismertebb történet egy szegény emberről szól, akinek három hajadon lánya volt. Mivel az ember nagyon szegény volt, képtelen volt hozományt adni a lányainak, így vagy további szegénységbe kellett volna megházasodniuk, vagy el kellett volna menniük szolgáknak. Amikor Miklós megtudta, milyen helyzetben van ez a család, meglátogatta őket, és háromszor adott nekik ajándékot – mind a három alkalommal egy kis zsáknyi aranyat. Titokban adta, úgy, hogy bedobta a nyitott ablakon éjszaka, amikor mindenki aludt.

Állítólag, valamennyi arany a cipőbe esett, és ebből származik az a tradíció, hogy a Mikulás a gyerekek cipőiben hagyja az ajándékokat. Miklós gondoskodott ezekről a szegény lányokról, azért, hogy kikerülhessenek a szegénység ördögi köréből.

Ahelyett, hogy az elterjedt Mikulás-mítoszt tanítanánk a gyerekeinket, vagy ahelyett, hogy próbálnánk őt besöpörni a szőnyeg alá és teljesen Mikulás-mentes karácsonyt csinálni, ragadjuk meg az alkalmat, hogy visszahozzuk az igazi Mikulás történetét. Beszéljünk egy olyan hívő keresztény emberről, aki szerette Jézust és aki életével megmutatta a karácsony igazi lényegét.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megteszi a gyülekezet, vagy meghal

Ha a Biblia lenne a mobilom

Isten igéje az életedben


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!