10 KÖZÖS, HÁZON BELÜLI CSALÁDI TEVÉKENYSÉG

Ha a családot le akarjuk foglalni, gyakran házon kívüli tevékenységekben gondolkozunk. Ha hirtelen azon kapod magad, hogy házon belülre vagytok kényszerítve egy esős délutánon, vagy csak szimplán minőségi családi időtöltést tervezel, itt a megfelelő ötletlista számodra.
Íme 10 családi tevékenység, ha nem hagyhatod el a házat.

1. Kérdezd meg a gyerekeidet, hogy s mint megy az életük!
Magától értetődőnek tűnhet, de mikor volt, hogy utoljára beszélgettél a gyermekeddel és megtudtál róla valami újat? Kezdeményezz egy igazi beszélgetést és tudj meg legalább két új dolgot róla. Kérdezd meg, hogy az Úr épp mit tanít neki, mit élvez a leginkább mostanság és kérdezd meg, hogy mi az, amivel esetleg küzd az utóbbi időben. A gyermekeink kétségbeesve keresik a kapcsolatot. Tedd le a telefont és légy tudatos a beszélgetésekkel.

2. Szervezz családi társas estet!
Akár ha a kedvenc társasotokkal rukkolsz elő vagy mást játszanátok, csináljatok valami olyat, ami összehozza a családot!

3. Kempingezzetek a hátsó udvaron!
Mi jobb a házban alvásnál? A házon kívüli alvás (könnyű visszafutni ha esik vagy ha bent hagytad a párnádat). Építsetek egy kempinget a hátsó udvaron, majd grillezzetek, nézzétek a csillagokat, meséljetek egymásnak történeteket és nevessetek együtt. Nem kell puccos üdüléseket szervezni csak azért, hogy összehozd a családot. Csinálj helyet, kapcsold ki az elektronikus eszközöket és teremts kapcsolatot a családdal.

4. Mesélj a gyerekeknek történetet a te gyerekkorodból!
Sokkal többet éltél már mint a gyerekek. Mesélj olyan történeteket, amiket ők nem tapasztaltak. Mesélj nekik a nagyszüleikről és a szülővárosodról. Meséld el, hogy te milyen voltál, és hogy ki volt a legjobb barátod. Hagyd, hogy a gyerekeid jobban megismerjenek!

A gyermekeink kétségbeesve keresik a kapcsolatot. Tedd le a telefont és légy tudatos a beszélgetésekkel.

5. Tarts költségvetési megbeszélést a pároddal!
Nincs jobb idő megbeszélni a pénzügyi kérdéseket, mint amikor be vagytok zárva és nincs lehetőség további pénzköltésre. Tudatosan bánni a pénzzel, rendezettséget és békét teremthet az elmében életünk egy alapból igen tevékeny területén. Találjatok ki egy időpontot most, amikor rendezitek a költségvetéseiteket, hogy majd később megengedhessetek magatoknak más családi programot is.

6. Kertészkedj!
Adj egy kis életet a háznak és építs ki egy kertet, ha még nincs! Ha elég meleg van, csináld kint, de bent is megteheted, ha egy kis fényt csempésznél egy borúsabb napotokba. Vessétek el a magokat és figyeljétek együtt, ahogy kikelnek.

7. Főzzetek!
Mikor elfoglaltak vagyunk, többször találjuk magunkat készételt fogyasztva, mint ahányszor azt beismernénk. De ha hirtelen a négy fal közé szorulsz, váltsd a vacsoraidőt egy közös esti programmá. Főzzetek együtt, és tanítsd meg a gyerekeket, hogyan készül a te vagy az ő kedvenc ételük. Légy kreatív mindazzal, amit a spájzban találsz és készítsetek minden olyat, amit előtte még nem próbáltatok.

8. Játssz a gyerekekkel!
Egy újabb magától értetődő ötlet, de ha sűrűk a napjaink és sok a tennivaló, hetek telhetnek el, mire eszünkbe jut, hogy milyen rég nem játszottunk együtt a kertben. Menj le négykézláb, építsetek erődöt, barbiezzatok, alakítsátok át egymás külsejét, birkózzatok…a lényeg, hogy legyen a család együtt játék közben. Ha ígyis úgyis otthon ragadtatok, tedd le a mosnivalót és játsszatok egy kicsit.

9. Olvass fel a gyerekeknek!
Lépjétek át a takarodóidőt. Kapcsoljátok ki a TV-t, rakjátok el az elektronikus eszközöket, bújjatok össze a kanapén és olvass fel. Ha elég idősek, akár őket is hagyhatod hangosan felolvasni. Vegyétek magatokhoz a kedvenc könyveteket és olvassatok egymásnak. Az egyikőtök olvassa, a másik játssza el a történetet.

A Bibliával is foglalkozzatok. Mutass nekik példát, hogy hogyan olvassák az Írást és hogyan beszélgessenek Jézussal.

Ha váratlanul bezárva találjátok magatokat, hát olvassatok együtt, családként!

10. Sétáljatok vagy játsszatok a kutyával 20 percnél tovább!
Egyszerű a kutyát csak kiengedni a hátsó udvarra, hogy szórakoztassa magát egy pár percig. De miért nem teszitek a kutyával történő foglalkozást családi programmá? Szerezzetek be egy frizbit, dobáljatok neki labdát, menjetek sétálni és hozzatok létre valami programot a család négylábú tagja körül.

Az otthon ragadás nem kell hogy feltétlen rossz dolog legyen. Hanem megadhatja nektek az idő ajándékát és akár megmenthet egy családot. Ne pazarold el ezt az ajándékot!


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bűn a lustaság?

Ahogyan élni érdemes

Mert van különbség!


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!