VALÓDI KÖZÖSSÉG HELYETT SZOCIÁLIS MÉDIA

Hogyan vált a szociális média valóságos helyettesítővé a valódi közösség számára?Ezen a héten találtam egy cikket az USA Today-en arról, hogy mi az oka annak, hogy az emberek tömegesen hagyják el a Facebook-ot (főleg az Egyesült Államokban). A közelmúltban történt tömeges elhagyásra az ösztönözte a felhasználókat, hogy fény derült arra, hogy a Facebook által kezelt személyes adatokat, a Cambridge Analytica cég jogtalanul felhasználta, ezzel segítve Donald Trump választási küzdelmét. De sok más tényező is hozzájárult a Facebook felhasználók egyre növekvő elégedetlenségéhez a közösségi hálóval szemben.

A 35 éves digitális marketingszakértő Jamie King úgy gondolja, hogy az Instagram hálózat, az a hely, ahol szabadon lehet "nyers és szűretlen". De úgy tűnik, az Instagram sem tökéletes. Ahogyan azt a cikk leírja, egyre jobban hasonlít a nagy testvéréhez, a Facebookhoz. Néhány felhasználót zavarja az, hogy a "facebook-szerű problémák" egyre gyakrabban jelentkeznek az Instagramon is, beleértve egyre több konfliktust, hirdetést és kéretlen elektronikus reklámüzenetet. Egy másik probléma, hogy minden "hamis" kezd lenni.

Úgy tűnik, mintha az emberek egy bizonyos típusú szolgáltatást keresnének – egy olyan online helyet, ami "kedves" és "valódi". Egy olyan platformot szeretnének, ahol megoszthatják saját magukat, anélkül, hogy elítélnék őket, vagy vitába keverednének. Amit valóban szeretnének, az egy közösség – olyan emberek csoportja, ahol megoszthatják egymással a küzdelmeiket, és támogatást kaphatnak, anélkül, hogy elítélnék őket.

Az emberek egy bizonyos típusú online szolgáltatást keresnek

Én ezt úgy képzelem el, hogy az a közösség, amit ők keresnek nagyon hasonlít arra, amit Isten az egyház számára tervezett el. Mint egy test sok taggal, az Egyház a Krisztus követőinek egy helyszíne, hogy egységben legyenek, amely virágzik a szeretetben és nagylelkűségben egymás felé, valamint azok felé is, akik a gyülekezeten kívül vannak. Itt valóságosak lehetnek egymással, és Krisztus kegyelme által megbocsátást és helyreállítást tapasztalhatnak meg, az ítélkezés helyett.

Így kellene működnie az Egyháznak.

Néha azonban egyes gyülekezetek túlságosan is olyannak tűnnek, mint valamelyik közösségi média hálózata. A tagok gyakran elhagyják az ilyen gyülekezeteket, mert az túl "ítélkező" vagy "hamis". Az egyházi közösség hiányában az alkalmazásokhoz fordulnak a telefonjukon. Ahelyett, hogy sebezhetővé válnának a potenciálisan ítélő és hamis emberek egy másik csoportjában, életük egy-egy nagyszerű darabjait osztják csak meg ezeken a platformokon. Elkerülik a tényleges kapcsolatok építésének kényelmetlenségét.

Mivel még az Instagram felhasználók is felfedezik, a közösségi média által kínált sekély közösség nem elegendő. Nem tudja elrejteni az emberek alapvetően ellenséges tendenciáit. Nem is elégíti ki azt a veleszületett emberi vágyat a közösség számára. Ettől függetlenül egyetlen gyülekezeti épület, sem egyetlen kedves ember sem képes ilyen elégedettséget hozni. Ez azért van, mert

az ideális közösség csak Krisztusban létezik.

Ő az egyetlen, aki teljesen ismer bennünket, minden hibánkkal együtt, az egyetlen, aki minden hibánk ellenére is elfogad minket. Mert a mi nevünkben elfogadta az ítéletet, nem kell félnünk az ítélettől, amikor Őbenne vagyunk. Inkább az ő kegyelme ad nekünk szabadságot új és bőséges életet folytatni, megszabadulva a bűn rabságából. Nélküle egyetlen közösség sem tud virágozni, sem pedig túlélni.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogyan ne nézz pornót 2020-ban?

Tinédzsereknek a világról, keresztényként

Alázat és önértékelés


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!