MAGÁNYOS EMBEREK AZ ÜNNEPEK ALATT

Míg sokan az elmúlt néhány hetet rohanással töltötték, sokan szörnyű magányosságot élnek meg. Csak szeretnék túlélni az ünnepeket, várva, hogy beköszöntsön az új év. Sokan ezen magányos és sérült emberek közül ott ülnek karácsonykor a te gyülekezetedben is. Talán soha nem érted meg a magánynak azt a mélységét, amit ők megtapasztalnak.Íme néhány gyakorlati tanács, amellyel segíthetsz a közösségedben élő sérült és magányos embereken:

1. Beszéljétek meg, hogy a magányosság egy természetes érzés.
Az ünnepek alatti magányosság érzésének megértésében az a kulcs, hogy ezeknek az embereknek segítsünk a magányosság leküzdésében. Mindenkinek tudnia kell, hogy az ünnepek körüli nagyfokú magányosság érzése természetes érzés azon emberek esetében, akik valamilyen veszteséget éltek át. A közösségetekben lévő magányos emberek talán körbenéznek és úgy gondolják, egyedül vannak az érzéseikkel. Annyira foglyul ejtette őket saját válságos helyzetük, hogy nincsenek tudatában: a teremben lévők között vannak, akik ugyanazt élik át, sőt talán még mélyebb szinten. Sérült, kis világunkban csak annyit tudnak, hogy

megsebzett állapotukban elszigetelve és elhagyatva érzik magukat.

Segítsetek a gyülekezetetekben lévő sérült, magányos embereknek megérteni, hogy nem ők az egyetlenek, akik ezt a mély magányt megélik, és hogy ezek az érzések nem lesznek mindig olyan erősek, mint most. Emlékeztessétek őket a Prédikátor könyvének alábbi verseire:

"Mindennek megszabott ideje van. Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek.
Megvan az ideje a gyásznak és megvan az ideje a táncnak."

A magányos emberek azon gondolkoznak, hogy vajon Isten tudja-e, mennyire magányosak. Emlékeztessétek őket Isten Szentírásban tett ígéreteire, változatlan, el nem múló jelenlétére. Emlékeztessétek őket, hogy nem számít, hogyan éreznek, az igazság az, hogy az Úr ott van velük.

2. Légy érzékeny a sérült és magányos emberek iránt az ünnepi alkalmak alatt.
Sokszor az egyházi vezetők hónapokkal az ünnepek előtt már programokat szerveznek erre az időszakra. Mire az ünnepek eljutnak a tényleges eseményekhez, fontos néhány pillanatot rászánni arra, hogy felmérjük, hogyan éli meg ezeket az alkalmakat az özvegy, aki most veszítette el egyetlen feleségét rákban, a fiatal pár, ahol a feleség elvetélt, a nemrégiben elvált ember, vagy a gyülekezet azon tagjai, akik éppen válsághelyzetben vannak. Talán az özvegyembert, aki a rák miatt veszítette el feleségét, előre lehetne figyelmeztetni, hogy a karácsonyi zenés előadás érzékeny témát érint (mint egy fiatal anya betegsége és halála). Így eldöntheti, hogy túl érzékenyen érinti-e őt ebben az évben az alkalmon való részvétel.

Segíts a közösségedben élő, sérült és magányos embereken.

3. A magányosak érezzék azt, hogy a közösségben is egy család tagjai.
Ki kell alakítani a gyülekezet tagjaiban egyfajta tudatosságot, hogy azok, akik magányosan töltenék az ünnepeket, tudjanak kikhez fordulni, ha segítségre van szükségük. Sok gyülekezeti tag nem a városban tölti a Szentestét vagy a szilvesztert, de írhatnak üzenetet vagy felhívhatják a magányos özvegyet vagy az elvált édesanyát.

A legfontosabb, hogy a magányos ember tudja,
valaki rá is gondol az ünnepek alatt.

Talán a legjobb ötlet mindközül egy kézzel írt üzenet elküldése. Ezt meg lehet tenni a karácsony és újév közötti héten. Ezzel elmondhatjuk a magányos, egyedül élő embereknek, hogy gondolunk rájuk ebben a magányos időszakban is. Reményt ad nekik, ha tudják, hogy te, vagy a gyülekezetből valaki időt szán rá és valóban ír egy pár sort nekik. Nem kell karácsonyi üdvözlőkártyának vagy díszes képeslapnak lennie. A szomorúságból való gyógyulás a közösséggel való kapcsolat által történik.

4. Kezdeményezzetek náluk új szokások bevezetését.
Egy családtag válása vagy halálesete után új szokások teremtése csökkentheti a magányosság érzését. Segíthet elterelni a figyelmet arról, ami a magányos embert ebbe az élethelyzetbe juttatta. Új életet adhat az egyedül élőknek.

5.Hangsúlyozzuk a karácsony valódi jelentését.
Segítsünk a sebzett és magányos embereknek, hogy soha ne feledjék el, ez az ünnep a Megváltó megszületéséről szól. Úgy tűnik, hogy erről a tényről sokszor megfeledkeznek, és amikor erre emlékeztetjük őket, segít nekik összpontosítani az ünnep igazi értékére. Mint szenvedő sorstársnak, a karácsony felé kellene rohannom. A karácsony azt mondja nekem, hogy az olyan embernek, mint amilyen én vagyok, akik már keresztülmentek azon, amin én, azoknak is van remény. A karácsony biztosít afelől, hogy Isten segített, segít, és segíteni fog mind abban, amin keresztül megyek.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mit mondana Jézus egy homoszexuálisnak?

Mit mond a Biblia a homoszexualitásról?

A rózsaszín szemüveg bűvöletében


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!