NINCS IDŐM RÁD, ISTEN!

Az emberek gyakran kifejezik ezt. Nem feltétlenül a szavaikkal teszik, hanem az életmódjukkal. Köztük sok keresztény is akad."Nem férsz be Isten az életembe! Nincs rád időm, nincs energiám, nincs motivációm téged keresni. Lefoglalnak más dolgok, olyan dolgok, amelyek nem férnek meg melletted." Így hangzana egy őszintén kimondott vallomás attól, akinek nem fér bele Isten az életébe, noha lehet kereszténynek látják mások.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy belássuk, hol állunk. Hogy lássuk meg, mennyire is elfoglaltak vagyunk a kis apró életünk rendezgetésével. úl elfoglaltak vagyunk,

túl sok mindent felvállalunk, túl sokat akarunk.

Ismered-e azt a történetet, hogy a majmokat hogy fogták el könnyedén? Egy hordót teli raktak mogyoróval, vagy más eleséggel. A rés, amelyen be lehetett nyúlni, épp csak akkora volt, hogy a majom keze beférjen a résen. Na és itt jön a lényeg, ugyanis a kismajom jól belemarkol az eleségbe, és próbálja kihúzni a kezét, de nem sikerül, hiszen teli van, markol, így az jóval nagyobb keresztmetszettel bír mint a rés. Annyi esze nincs persze, hogy amikor közelednek felé, hogy elkapják, elengedje a zsákmányt, és az életét mentse.

Az emberek gyakran kifejezik ezt. Nem feltétlenül a szavaikkal teszik, hanem az életmódjukkal.

Nem lehet, hogy mi is hasonló helyzetben vagyunk sokszor? Annyira sokat akarunk markolni, hogy Sátán csapdájába esünk. Nem marad időnk, energiánk, "semmink sem" az Istenre. S noha járhatunk még gyülekezetbe is, a hétköznapi életünkbe nem fér bele egy bibliai est, egy imacsoportos találkozás, egy családi bibliai kör; és úgy magunk se értjük miért, de érezzük belül, hogy igazán messze vagyunk az Úrtól.

Tetszik nekem az a hasonlat, melyet talán egy távolkeleti bölcselletben hallottam, tehát miszerint előbb ki kell ürítened az elméd - akár egy edényt mikor kiöntünk -, hogy beleférjen valami más; előbb ki kell üríteni azt. Értsd itt: ha tele van a fejed becsvággyal, a pénzkeresési módszerek hajhászásával, vagy bármi mással, ami Krisztus mellett nem fér el, előbb azokat kell "kiüríteni" úgymond az életedből.

Ülj le, és gondolkodj kicsit. Oké, ott a munka, iskola, ami napi 8-10 óra általában. A többi időd mivel telik? Mi körül járnak a gondolataid, mivel töltöd az időd? Jut e hely ott keresztény cselekedeteknek? Jut-e idő Isten keresésére? És akarod-e? Vágysz rá tiszta szívedből?

Téves elképzelés, miszerint Isten azt akarja, hogy egésznap csak olvassunk, és olvassunk, és olvassunk. És ha nem olvassuk a Bibliát, imádkozzunk; mert ha nem így teszel, rossz keresztény vagy. Arról van itt szó sokkal inkább, hogy a lelkületünk átformálódik a Szentlélek által valami jobbra, valami szebbre, valami önzetlenebbre (ami csak Istennel való szoros kapcsolattal lehetséges). Hogyha például dugóba kerülünk, nem szidjuk az előttünk lévő édesanyját. Hogyha valaki felbosszant, nem akarunk visszavágni, megbosszúlni. Mert ezekben az apró dolgokban már

eláruljuk azt, mennyire lakik bennünk az Isten lelke.

A probléma gyökerét kell megfogni. Hadd szemléltessem egy egyszerű példával. Egy férfi észreveszi, hogy a fürdőszobájában enyhén kezd vizesedni a fal. Ugye mi tudjuk, hogy ez a vízhálózat hibájából fakadhat, pl. egy csatlakozási ponton valamiért elkezd a víz szivárogni. Na de most mit tesz ő? Fog egy fűtőtestet, és odaállítja, hogy ezzel szárítsa a falat. Megszáradt, de másnap újra vizes, így újra odaállítja. És így megy ez napról napra, és mivel nem fogta meg a probléma gyökerét - hogy kicserélje a csatlakozót - a ház túloldala szét van ázva, ráadásul a víz és a villanyszámla is megnövekedett.

Tünetet próbált enyhíteni, de nem fogta meg a probléma gyökerét.

Tehát mi a teendő, ha magadra ismertél? Fogd meg a probléma gyökerét! Függsz a becsvágyadtól? Roppant önző vagy? Gondolkodj el, miért? Légy adakozó, változtass életszemléleteden! Függsz a pornográfiától, a pénz szerelmétől, vagy bármi mástól? Azért van ezekre szükséged, mert Istent elhanyagoltad, és próbálod betölteni az űrt. De ez az űr Isten-alakú. Tehát menj vissza a probléma gyökeréhez, és keresd a mennyei kincseket a földi, múlandó dolgok helyett.

Természetesen törekedj a szépre, a jóra, de ne ez legyen mindened. Ne lépd át a józanság határait. És ha így teszel, kedves olvasó - ahogy azt nekem is meg kellett tennem - lesz időd Istenre, és ha lesz időd rá, az elméd megújul. És akkor igazán boldog leszel.

"Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." (részlet Máté 6.)


EZEKET OLVASTAD MÁR?

A boldog ember

Az elfogadott bűn

Keresztény mértékletesség


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!