AMIT EGY TEMETÉSEN MEGTANULHATSZ

A temetés – az esküvő mellett – az egyetlen olyan alkalom, ahol a tágabb rokonság összejön. A temető valahogy mindig szép, gondozott és nyugalmat áraszt.Egyszer csak a lelkész elkezdi a nekrológot. Egyrészt mindenki a mennybe megy, mindenkit az Atya vár, milyen szép gondolat. De amikor diszkréten átugrásra kerül a válás ténye két házasságkötés között, vagy egyéb mindenki által tudott rossz döntések, bűnök, akár olyanok is mint például az alkoholizmus, ami miatt most kell itt állnunk, az nem arról tanúskodik, hogy a tetteinknek bizony következménye van.

Pedig egy temetésen nagyon is sokat lehet(ne) tanulni.

Úgy is beszélhetnénk, hogy ebben az életben nincs nagyobb hatalom a halálnál. Mindegy ki milyen gazdag vagy szegény, befolyásos vagy nyomorult, mindegy hány gyereket, feleséget hagy hátra és milyen vágyai, tervei voltak még ebben az életben, egyszercsak elszakad a film. Akár 22 évesen is, egy részeg ámokfutó által. A gyászbeszéd nem az elhunytról kellene hogy szóljón, hanem rólunk, élőkről. Arról, hogy nekünk is vége lesz és az éveink száma függ az életvitelünktől, például.

A sír mellett rájön az ember, hogy van hite és van reménysége

Majd egyszer leengedik a koporsót a földbe, diszkréten betakarják egy paplannal, ne kopogjanak a hantok majd a kemény fán. De talán jobb lenne, ha hallanánk a dübörgést. Talán jobb lenne kézben vinni a koporsót, érezni a súlyát..

Elgondolkodnánk rajta, hogy miért is vagyunk keresztények, mi hasznunk van ebből? A sír mellett rájön az ember, hogy van hite és van reménysége, hogy itt nincs vége annak, amiért és ahogyan az életben küzdünk. Lesz folytatás és ezért merünk élni és merünk majd meghalni is.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kedves depressziós keresztény!

Használhatnak-e marihuánát a keresztények?

Három lépés a Covid-19 alatt kialakult depresszió leküzdésére


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!