MERT VAN KÜLÖNBSÉG!

Érdekes napirendje volt nemrég a családi kupaktanácsunknak. Egyik szombat reggel felébredtünk és szokásunk szerint elkezdtünk készülődni az istentiszteletre, amikor a gyerekeink egy furcsa kérdést dobtak fel a levegőbe, amiből azután egy nagyon különös beszélgetés kerekedett.Az a hét különösen kemény volt a számukra az iskolában, ráadásul több sportesemény is kimerítette az erőtartalékaikat és ha még mindez nem lenne elég, még az eső is szakadt odakint. Az a tipikus "hagyjon mindenki békén, ma nem akarok kikelni az ágyból" nap volt. Nos ennek megfelelő volt a reggeli készülődés menete is. Minden kétszer annyi ideig tartott, minden dupla olyan nehéznek tűnt.

Aztán végül egyikükből kifakadt félig viccesen, félig komolyan: "Miért is kell nekünk minden szombaton gyülekezetbe mennünk? Miért nem csinálhatnánk mi is úgy, mint mindenki más?" Nagyon szeretem, amikor a gyerekeim ilyen kérdéseket vetnek fel, mert ez számomra felhívás keringőre, hogy az élet igazán fontos és mély dolgairól beszélgethessek velük. Szemben azzal, amikor én osztom számukra az észt, ilyenkor meg is hallgatnak, hiszen ők maguk dobták fel a kérdést.

Egy nagyszerű beszélgetés kerekedett ki a kérdésből, amelyben a magam számára is összegyűjthettem, hogy miért vagyok hívő, miért is jobb nekem így, és miért nem szeretnék úgy élni, mint ahogy azt a reklámok, a pletykalapok, vagy akár a személyes környezetemben is sok példa sugallja. A válaszokat – hogy miért is jó ez nekünk – a gyerekek helyzetére szabva sorakoztatom fel, úgy ahogyan azon a nevezetes családi kupaktanácson is megfogalmaztuk:

Egy nagyszerű beszélgetés kerekedett ki a kérdésből


1. Nagyon előnyös számodra, hogy egy hívő család tagja vagy, mert ellentétben az osztálytársaid felével, te egy ép kétszülős családban élsz. Igen, a hit erős védelmező tényező a házasság és a család számára. Aki nem hisz Istenben, az könnyebben megy bele házasságon kívüli kalandokba, aki viszont hisz, az tudja, hogy ha a házastársát be is csapja, ott van Isten is, aki mindent lát és hall. Emellett a Biblia tele van családi történetekkel, amelyekből a rendszeres olvasó megismerheti a családi kommunikáció, a konfliktuskezelés, de még a kiegyensúlyozott szexualitás alapjait is.

2. Nagyon előnyös számodra, hogy hívő családban élsz, mert sok más embernél egészségesebb életstílusban nősz fel, ez pedig kihatással lesz majd a te családodra és a te gyerekeidre is. Mivel a Bibliában azt olvassuk, hogy a testünk a Szentlélek temploma, nem csak a betegségek megelőzése miatt, de erkölcsi felelősségünk tudatában is vigyázunk az egészségünkre. Ha a hitünknek csak annyi előnye van, hogy a gyerekeinknek soha sem kellett a szüleiket részegen látniuk, vagy hogy nem mérgezte őket egész gyermekkorukban egy dohányzó családtag, akkor már ezért az egy előnyért megérte! De sokkal többről van itt szó. A National Geografic kutatói feltárták, hogy a bibliai életmód követői 7 évvel tovább élnek az átlaglakosságnál (a mintavétel alapja egy adventista közösség volt Észak-Amerikában).

3. Az előző kettőből következik, hogy egy hívő családban felnövő gyerek stabilabb anyagi alapokkal indul az életbe. Az egyszülős családok gazdaságilag nagyon sebezhetőek, emellett ha csak egy családtag is rabja valamilyen káros szenvedélynek, akkor ez egy feneketlen zsák a családi költségvetésben. Ha csak egy családtag dohányzik és napi egy dobozzal szív el, akkor ez 900 forintos dobozonkénti árral számolva 328.500,- forintos többletkiadást jelent évente (az egészségügyi károkról és a gyógyszerköltségekről akkor még nem tettünk említést). De ehhez jön még az is, hogy aki dohányzik, az általában alkoholt is fogyaszt, így az egy főre jutó ablakon kidobott pénz évente akár 300.000-400.000,- forint is lehet. Gondoljon csak bele, hogy milyen nyaralást engedhetne meg magának egy család ennyi pénzből, vagy hogy nézne ki az otthona, ha ezt az összeget lakásfejújításra fordítaná? De van a pénzkezelésben még egy fontos szempont. A nem hívő logika szerint 10-1=9. A bibliai matematika szerint azonban 10-1=11. Hogy ez miként jön ki? Egyszerű. Sok hívő ember tizedet fizet a jövedelméből, amiért Isten a megmaradó részt jobban megáldja. Hihetelen ugye?

Én is így gondoltam, amíg ki nem próbáltam.

4. A hívő családban felnövő gyerekeknek közvetlen kapcsolatuk van az univerzum legnagyobb erőforrásához. Kipróbáltam mindkét változatot. Amíg nem voltam hívő, egy számomra megoldhatatlan probléma ütötte fel a fejét, akkor jött a káromkodás, az ajtócsapkodás a tehetelen dühöngés és végül a probléma ugyanúgy megoldásra várt, mint azelőtt. Ma tudatában vagyok annak, hogy ahol az én megoldáskészleteim véget érnek, Istennek csak ott kezdődnek el igazán a lehetőségei. Azóta tanultam meg azt is, hogy a legerőteljesebb testhelyzet a világon az, amikor egy ember a térdeire ereszkedik és Istenhez fordul segítségért, mert ő még soha sem hagyott megoldás nélkül.

Mindezt számba véve az egész család elkondolkozott azon, hogy tényleg milyen jó dolog hívőnek lenni. Már itt a földi életben is számtalan előnyünk származik abból, hogy letettük a voksunkat Isten mellett. Már ezekért megéri ezt az egészet felvállalni. A menny, az örök élet ígérete pedig már csak a hab a tortán. A beszélgetés után a gyerekeim szépen csendben felöltöztek, és a családunk elindult a gyülekezet felé…

 


Ezeket is ajánljuk


A böjt új szintje

A 8 legvitatottabb téma a keresztények között

A tetoválásról keresztény szemmel


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Érdekes napirendje volt nemrég a családi kupaktanácsunknak. Egyik szombat reggel felébredtünk és...

Közzétette: Nicelife2023. február 8., szerda