AMIRE A FUTBALL VB RÁVILÁGÍT

Amikor publikáljuk ezt a cikket, már csak az a kérdés, ki lesz a Világbajnok, illetve ki lesz a bronzérmes. Egy biztos, ez a meglepetések világbajnoksága. Mert ugyan ki gondoltál volna, hogy a házigazda kiejti a spanyolokat, hogy a németek csoport utolsóként összesen 2 lőtt góllal írnak negatív történelmi fejezetet, vagy például hogy a favoritnak tartott brazilok nem jutnak be a legjobb 4 közé? De még lehetne sorolni.Meg kell mondanom, hogy sok meccset megnéztem, és követtem a híreket is, de keresztényként le kellett vonnom azokat a következtetéseket, amelyeket látnia kell mindenkinek.

1. Túlértékelt sport, túlértékelt játékosok.
Nincs sok olyan sportrendezvény a Világon, amelyet ekkora figyelem követne, talán az Egyesült Államokat kivéve, ahol több sportág nézettsége és népszerűsége veri az európai futballét, igaz ott is felívelőben a labdarúgás pályája.

Amikor az ember szembesül azzal, hogy mekkora pénz mozog ebben a sportban, mekkora fizetések és tranzakciós költségeket láthatunk, akkor egy józan ember első gondolata az, hogy "túlzás". S persze a labdarúgást nem lehet nyugdíjas korig játszani, mert általánosságban elmondható, hogy 35 év körül befejeződik egy pályafutás; tehát szokták mondani, nekik azalatt a 15-20 év alatt egész életükre meg kell keresni azt, amit meg kell, azért ez már más szint. A híresebb futballisták bérei, mint a napokban a Juventushoz igazolt C. Ronaldo-é, mint kiderült 30 millió euró körül mozog. Ez pedig 10 milliárd forint évente! Persze nem mindenki keres ekkora összeget.

És hogy maradjunk C. Ronaldo-nál, akit 105 millió euróért igazoltak az Olasz Juventus csapatába, és mely összegnek egy részét a tulajdonló Exor állja, nem meglepő, hogy a Fiat egyik szakszervezete, a Melfiben található gyárában sztrájkot terveztek a dolgozók, írta a Football Italia.

"Miközben a munkavállalóktól és a családjaiktól azt várják el, hogy spóroljanak, a cég úgy dönt, hogy ennyi pénzt ad egy ember munkájáért. Ez így tisztességes? Rendben van az, hogy egy ember milliókat keres, miközben több ezer család már a hónap közepére kifogy a pénzből?"

Fel kell tennünk a kérdést, hogy Ki az, aki igazán értékessé tudja tenni az embert.

2. Mennyi egy ember értéke?
Régóta tudjuk, hogy a világnak szüksége van túlértékelt emberekre. Hiszen míg sokakat nem értékelünk kellően, addig fogunk néhányat és isteni magasságokba emelünk. Rajongók képesek az egész életüket ennek az imádatnak szentelni. Míg Isten imádata háttérbe szorul a világban, ezeknek a "kézzel fogható" közelségben lévő sztároknak, énekeseknek, színészeknek, sportolóknak túlontúl nagy figyelem, és imádat jut.

A Biblia azt mondja, hogy Isten értékesebbé tette az embert a színaranynál. Hogy ő a drága vérén vásárolta meg szabadságunkat, és ezzel örök életünket, amit mi sokszor talán elfelejtünk, vagy túl természetesnek veszünk. Isten szemében ugyanannyit ér az indiai nyomornegyedben élő, a társadalom szemében "értéktelen" ember, mint az euró milliós fizetéssel rendelkező sztárfutballista.

Ahogy pedig eltelik az idő felettük, úgy lesznek értéktelenek ezek a sztárok is. Ahogy kikerülnek a fókuszból, úgy csökken az értékük. A világ gyorsan túllép rajtuk. Kellenek újabbak, fiatalabbak, aki már nincs topon, az kikerül a figyelem központjából. Míg Neymar, a fiatal brazil tehetség rekordnak számító 200 millió euróért igazolt el a PSG csapatába, addig a korosodó C. Ronaldo "csak" 30 millió eurót ért.

Keresztényként fel kell tennünk a kérdést, hogy mi az a dolog, pontosabban Ki az, aki igazán értékessé tudja tenni az embert vagyontól, kortól, hovatartozástól, előélettől függetlenül.

"Ritkábbá teszem a halandót a színaranynál, és az embert Ófír aranyánál." (Ézsaiás 13:12)

3. Aki mélyről jön, az tud adni.
De van itt pozitívum is természetesen. Hiszen nem mindenki felejt. S hogy maradjunk C. Ronaldonál, ő is azon játékosok egyike, aki mélyszegénységből jött, és nem felejt. Ugye sokszor hallani, hogy Istennek adnak hálát, már-már megszokottá válik, hogy mexikóiak misére mennek, a brazilok imádkoznak, vagy az uruguay-iak, és kezüket felemelik a gólok után, és sok futballista bátran felvállalja a hitét.

Sokan vannak, akik támogatják a gyerekeket, segítik szülőföldjüket, támogatnak operációkat, kórházakat. Mondjuk van miből megtenni. El lehet mondani, hogy akiknek az egyetlen útja a mélyszegénységből a futball volt, mint kitörési lehetőség, mint például Dél-Amerikában vagy Afrikában, nem felejt el adni, segíteni. S ez igazán keresztényi cselekedet. Itt nem arról van szó, hogy imádkozok, hanem teszek is. Ha már van miből, adok is. Noha az özvegyasszony fillére fontos tanulság abból a szempontból, hogy nem a mennyiség számít, hanem a szív, ez mindenképp méltányolandó.

4. Nem ér mindenki célba, hacsak..
Mennyi könny, mennyi csalódottság, mennyi fájdalom az, amit láthattunk. Összetört álmok, elveszett remény, hogy most sikerüljön. Tudnunk kell, hogy rengeteg munka van amögött, ha valaki sikeres futbnallista akar lenni. És nem elég a tehetség. Kell a szülők anyagi támogatása, hiszen itt 5-6 évesen kezdődik minden, kitartás, jó menedzsment, és egy kis szerencse is természetesen. Nagyon sokan nagyon sokat megtesznek, mégis kevesen jutnak el egy világbajnokságra. Még kevesebben játszanak negyeddöntőt, elődöntőt, döntőt, és lesznek világbajnokok. Sokan veszítenek, túl sokan.

"Nem tudjátok-é, hogy a kik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de egy veszi el a jutalmat? Úgy fussatok, hogy elvegyétek." (1 Korinthus 9:24)

A Biblia azonban elmondja, hogy az életben nagyon sokan nyerhetnek. Akik megfutják ezt az útat, mind megkapják az élet koronáját. Nekünk nem egymás ellen, hanem egymás mellett kell megtennünk ezt az útat, megharcolni a hitnek a szép harcát. Isten győzelmi koronával vár mindenkit. Itt valójában bajnok, világbajnok lehet mindenki, aki elfogadja kegyelmét, és megnyitja szívét Isten előtt.


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Keresztények és a Halloween

Keresztény mértékletesség

Amit egy temetésen megtanulhatsz


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!