Gondolkodj szabadon!

Az uralkodó véleménnyel szemben, milyen tudományos érveket tud felmutatni egy kisebbség által képviselt magyarázat: a teremtés paradigma?

A fiatal Föld hipotézise

A C-14 kormeghatározó módszer a szénrétegek és a gyémántok koráról. A Hold is fiatal: a holdpor vastagsága és a Hold évenkénti távolodása a Földtől. Lágy szövetek és vérsejtek dinoszaurusz csontokban.

Dinoszauruszok és emberek

A dinoszaurusz leletek vizsgálata azt mutatta, hogy ezeknek az "őslényeknek" a maradványai nem több tíz vagy százmillió évesek, hanem sokkal fiatalabbak.

A dinók az emberekkel egy korban éltek!

A dinoszauruszok nem az ember megjelenése előtt pusztultak ki, hanem néhány ezer évvel ezelőtt, az ember kortársai voltak. Az előző rész folytatásaként további tudományos tényeket ismerhetnek meg a nézők.

Ádám és Éva a genetika, genomika mérlegén

Az első emberpár, Ádám és Éva, a Biblia teremtéstörténete szerint az emberiség igazi családfájának kezdete. Vajon a modern genetikai és genomikai kutatások fényében mennyire tartható hitelesnek..

A főoldalról

Kortárs
Premier: Életjel

David nyugodt világa a feje tetejére áll, amikor vér szerinti édesanyja váratlanul felkeresi őt, és találkozni szeretne 18 éves fiával, akit életében mindössze egyszer tarthatott a karjaiban.


Ismert személy
Bella Ramsey:
Jézus az én Megváltóm!

Bella Ramseynek, aki Ellie Williamsként szerepel az HBO The Last of Us című műsorában, van YouTube-csatornája és Instagram-fiókja, amely tele van dicsőítő dalokkal és a keresztény életről szóló..


Lelki egyensúly
A legfontosabb dolog (lenne)
a gyülekezetben

A Gallup új tanulmánya szerint a mai gyülekezetben nem a dicsőítés és nem a pásztor a legfontosabb dolog. Nem a dekoráció, és még csak nem is az ifjúsági programok.HIRDETÉSSzámos tudományos ismeret, megfigyelés alátámasztani látszik a Biblia első oldalain olvasható leírást arról, hogy milyenek voltak Földünk történetének kezdetén az élet körülményei.

Az életkörülmények az első kétezer évben az egész földön a paradicsomi állapotokhoz közeliek voltak.

Hitelt adhatunk Noé történetének, mint olyannak, ami valóban akkor és úgy történt? Valóban az egész földet beborította a víz, vagy ez csak egy mese?

A Biblia nagyon részletes beszámolót nyújt a földi civilizáció eddigi legsúlyosabb globális katasztrófájáról, amit csak egyetlen, nyolctagú család élt túl az egész világon.

Noé bárkája a legnagyobb állatmentés története, ha igaz... Lehetséges lenne, hogy egyetlen bárka megmenthette az állatvilágot a kipusztulástól?

A jégkorszak, a kontinensek vándorlása, a geológiai rétegek keletkezése és még számos kérdés megoldásához adhat segítséget a vízözön bibliai leírásán alapuló modell.

Beboríthatta Noé idejében az egész Földet az özönvíz? Honnan jött az a sok víz? Hogyan történt a katasztrófa? Bármilyen tudományos, geológiai folyamat felvázolható, ami a bibliai leírással harmonizál és működöképes?

Noé történetét és az özönvíz előtti nemzedéket azért örökítette meg számunkra Isten, hogy figyelmeztessen és felkészítsen azokra az előttünk álló időkre, amelyeket Jézus úgy jellemzett, mint a Noé napjait.

Sorozatunk második évadjához érkeztünk, amely a bibliai és a régészeti kutatások, feltárások eredményeinek kapcsolatával foglalkozik. A második évad témája a bibliai régészet.

Bábel tornyáról vagy a bábeli zűrzavarról mindenki hallott már. Vajon ez a történet csak a képzelet szülöttje, vagy Bábel tornya valóban létezett? Mit mondanak a régészeti kutatások?

Ábrahám három világvallás ősatyja. Krisztus előtt két évezreddel élt, de vajon életének a Bibliában megörökített csodálatos története csak a nép-képzelet szülöttje? Mit mondanak a régészeti leletek Ábrahámmal kapcsolatban?

Szodoma és Gomora gonoszságának és pusztulásának bibliai történetét nagyon sokan ismerik. Szodoma máig a szexuális bűnök hírhedt jelképe. Vajon tényleg létezett ott, úgy és abban a korszakban, ahogyan a Biblia elénk tárja?

József életének története a Bibliában ez egyik legkülönlegesebb történet. Az apja által kivételesen szeretett fiút irigy testvérei eladják rabszolgának. Miután hűségesen szolgálta urát, börtönbe kerül, mert hamisan megvádolja annak felesége..

Mózes a Biblia egyik legnagyobb alakja. A mózeskosártól az egyiptomi hercegi címig, majd a menekültből az Isten által kiválasztott vezetőig eljutó nem mindennapi életút a szentírás legszebb történeteinek egyike.

A zsidó nép kivonulása Egyiptomból, a Vörös-tengeren való átkelés csodája és az őket üldöző egyiptomi hadsereg elpusztulása a Biblia legkülönlegesebb történeteinek sorába tartozik.

A Biblia beszámolója szerint a honfoglaló izraeliták Józsué vezetésével legyőzték a náluk erősebb népeket és birtokba vették Kánaán földjét. Alátámasztja-e a bibliai leírást a régészet tudománya?

Ki ne halott volna a Biblia legerősebb alakjáról, Sámsonról, vagy a legokosabb uralkodójáról, Salamonról, vagy a legnevesebb királyáról, Dávidról. Sámson és Delila, Dávid és Góliát, vagy a salamoni döntés mindenki számára ismerős lehet.

A Biblia minden más szent könyvnek tartott írástól különbözik. Egyedülálló abban, hogy uralkodók neveit, városokat nevez meg és ezek idejét is megmondja. Ki ne hallotta volna Ninive, vagy Babilon nevét?

A Kumrán melletti barlangokban talált leletek a bibliai régészet legnagyobb felfedezései közé sorolhatóak. Minden kétséget kizáróan bizonyították..

Ebben az évadzáró epizódban a bibliai régészet legjelentősebb leleteiből mutatunk be néhányat, amelyek a legerősebb bizonyítékai annak, hogy mind a Biblia szövege, mind történetei, szereplői és időrendje tökéletesen megbízhatóak.


# Médiatár # Sorozat # Gondolkodj szabadon!