BRAZÍLIA ÚJ ELNÖKE

Brazília új elnökének a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro képviselőt választották, a győzelemben pedig jelentős szerepet játszottak az evangélikus keresztények.Megválasztása széleskörű haragot vetített a politikai osztályra a korrupció, a küszködő gazdaság és a növekvő erőszak hosszú évei után Dél-Amerika legnagyobb országában. Bolsonaro ígéretet tett arra, hogy megtisztítja ezektől Brazíliát és visszahozza a tradícionális értékeket. Ahogyan támogatóinak mondta:

"ezt a fogadalmat Istennek tette".

A The Associated Press szerint az evangélikus szavazók nagy szerepet játszottak az elnök megválasztásában. Bolsonarót nem támogatta semmilyen nagy politikai párt, és kevés reklámidőt vásárolt a televízióban és a rádióban. Az Evangelisták támogatása azonban helyi szinten szervezett. A Reuters szerint az evangélikus önkéntesek szórólapokat és egyéb kampányanyagokat terjesztettek, az emberek pedig barátaikkal és szomszédaikkal beszélgettek a jelöltről.

Annak ellenére, hogy Brazíliában lakik a világ legtöbb katolikusa - 123 millió - az evangélikus hívők száma is egyre növekszik. Mára számuk eléri a 42 millió főt és az ország teljes népességének 20 %-t teszik ki.

Jair Bolsonaro győzelemében jelentős szerepet játszottak az evangélikus keresztények.

"Az evangélikus szavazatok nagyon egységesek voltak, ami nagyban köszönhető annak, hogy a lelkészek és püspökök nagy befolyással bírnak a hívőkre, hogy hogyan szavazzanak." - mondta Antonio Lavareda az AP-nak, aki számos brazíliai politikai könyv szerzője. "A katolikus egyházban ennek az ellentéte van, ahol a nagyobb gyülekezet ellenére a papoknak kisebb a közvetlen befolyásuk az emberekre."

Az evangélikusok már nagyobb befolyással bírnak a nemzeti politikában, írja az AP. Az úgynevezett "evangélikus blokk" a kongresszusban 87 képviselőből és 3 szenátorból áll, ez a teljes állami törvényhozók kb. 15 %-a. Sok evangélikus vezető pályáznak hivatali székekre.

Silas Malafaia lelkész, aki egy több, mint 50 gyülekezetet irányító egyházi vezető a közelmúltban az AP-nek elmondta, nem kér bocsánatot azért, mert megpróbálta befolyásolni a gyülekezeti tagokat a választásnál. Ő volt Bolsonaro legőszintébb támogatója Brazília elnöki székének a megszerzésében. "Brazíliának olyan vezetőre van szüksége, mint ő", - mondta Malafaia, hozzátéve, hogy Bolsonaro "megvédi a keresztény családok értékeit, és elveit."

Forrás: cbn.com

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Billy Graham 99 éves

Ferenc Pápa: "nincs pokol!"

A 2018-as nobel-békedíj győztese


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!