HÁROM LÉPÉS A COVID-19 ALATT KIALAKULT DEPRESSZIÓ LEKÜZDÉSÉRE

A koronavírus (COVID-19) járvány félelmet, káoszt, bánatot és elszigetelést hozott az életünkbe oly módon, ahogyan sokan még soha nem tapasztaltuk. Minden nap hallok feszült házasságokról, magányos idősekről, szorongó diákokról, kétségbeesett cégtulajdonosokról és gyászoló családokról, akik valakit elveszítettek a vírus miatt.Sok ember tapasztal súlyos depressziót és szorongást, beleértve a keresztényeket is. Hiszem, hogy három dolgot kell tennünk, amikor a depresszió és a szorongás azzal fenyeget, hogy eláraszt minket.

1. Legyél őszinte Istennel!
Bár ez meglepetés lehet, a Bibliában sok ember küzdött depresszióval. Mózes, Illés és Jónás, hogy csak néhányat említsünk, ők mind tapasztaltak csalódást, kétségbeesést.

A 4 Mózes 11-ben azt olvassuk, ahogy Mózes reménytelen és túlterhelt a pusztában, azért imádkozott, hogy Isten vessen véget az életének. Illés ugyanezt tette az 1 Királyok 19:4-ben, amikor Jezábel királynő elől elfutott. Jeremiás, a Jeremiás siralmai írója, gyászolja azt a napot, amikor megszületett (Jeremiás 20:14-18). A legsötétebb pillanataikban Istenhez kiáltottak fájdalmas őszinteségben.

A Szentírás azt tanítja, hogy ezek az emberek olyanok voltak, mint te és én. Jakab apostol azt írja, hogy "Illés ugyanolyan ember volt, mint mi" (Jakab 5:17). Ha ezek az emberek, akik oly szorosan jártak Istennel – akik mind próféták voltak –, olyan erőteljesen küzdöttek mentális és érzelmi egészségükkel, akkor azt

hiszem, Isten megérti, amikor mi is küzdünk ilyenekkel.

Ha depressziót, szorongást vagy más mentális vagy érzelmi egészségügyi küzdelmet tapasztalsz jelenleg, tudd, nem vagy egyedül. Ne higgy a hazugságnak, hogy nem vagy alkalmas arra, hogy Isten gyermeke legyél. Hallgasd meg és válaszolj Isten igéjének életet-adó, lélekgyógyító igazságára. Ő hallotta Mózes, Illés és Jeremiás kiáltását, és hallja a tiédet is.

"Minden nap hallok feszült házasságokról, magányos idősekről, szorongó diákokról, kétségbeesett cégtulajdonosokról és gyászoló családokról."


2. Vegyél részt a közösségben!
Az 1 Mózes 1:26-ban Isten azt mondja: "Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá" Ezekből a szavakból arra következtetünk, hogy Isten egységben és közösségben létezik. Miután megteremtette az első férfit, Isten azt mondta, hogy "Nem jó az embernek egyedül lenni" (1 Mózes 2:18) és akkor megteremtette Isten az első nőt. A megosztás és az elszigeteltség a bukás eredményeként lépett be a világunkba.

A Pew Research Center 2019-es jelentése szerint "…az Egyesült Államokban és a világ számos más országaiban, a vallási közösségben való rendszeres részvétel egyértelműen a boldogság és a polgári szerepvállalás magasabb szintjéhez kapcsolódik (konkrétan a választásokon való szavazás és egy csoporthoz vagy más önkéntes szervezethez való csatlakozás)".

Természetesen a COVID-19 megváltoztatta a közösségben való részvétel módját. Míg a gyülekezetek végre lassan elkezdenek gyülekezni, sok ember még mindig nem képes személyesen találkozni az érvényes egészségügyi problémák miatt. De a csodálatos dolog az, hogy a vírus nem törölte el a közösséget, mivel a gyülekezet az nem az épület. Jézus mondta: "Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük." (Máté 18:20). Tudjuk tartani a kapcsolatot telefonhívással, üzenetekkel, videóhívásokkal, levélírással és társadalmilag távoli látogatások által. Csak két személyre van szükség, hogy gyülekezeti összejövetel legyen.

3. Kérj segítséget, amikor szükséged van rá!
Bár az ima és a közösség minden bizonnyal hasznos, nem szégyen szakszerű segítséget kérni a depresszió és a szorongás ellen. Néha az agyunk és a testünk egyszerűen nem úgy működik, ahogyan mi azt szeretnénk. Néha a körülmények valóban túl nehezek lehetnek, hogy elviseljük.

Orvossal vagy tanácsadóval beszélgetni rendkívül hasznos lehet a mentális egészségi problémák megértésében és kezelésében. Tudom – harcoltam a depresszióval. Néhány nap nehezebb, mint a többi. És ez rendben van. A depresszió és a szorongás az élet valódi része ebben a megtört világban.

Isten megígérte mindannyiunknak, hogy teljességet, békét és biztonságot találhatunk benne, függetlenül attól, hogy milyen megpróbáltatásokkal nézünk szembe. Tehát, ezekben a kihívásokkal teli időkben legyünk őszinték vele, vegyünk részt közösségben és kérjünk segítséget, amikor szükségünk van rá.


Ezeket is ajánljuk


A szerencsejátékról keresztény szemmel

Bűn a lustaság?

Mitől boldogok az emberek?