4 DOLOG, AMITŐL AGGODALMAS ÉLETED LESZ

Megszakad a szívem a jelenlegi események hatása miatt, amelyek valamennyi korosztály mentális egészségére, és az élet minden területére hatással vannak. Biztos vagyok benne, hogy te is tapasztalsz aggodalmat az életedben. Nem hiszem, hogy bárkit is érintetlenül hagyott volna a történelem e nehéz időszaka.Miért van az, hogy egyesek könnyebben vészelik át ezeket a nehéz időket, mint mások? Mit tanulhatsz tőlük, ami segíthet felfedezni aggodalmad valódi okait – és hogyan küzdheted le ezeket?

1. Helytelen dolgokon gondolkozol
A Példabeszédek 23:7 emlékeztet minket arra, hogy "Aki számítgatja a falatot magában, olyan ő". Szánjunk egy pillanatot arra, hogy elgondolkodjunk ezen az Igén. Valószínűleg hallottad már a mondást, miszerint "Az vagy, amit megeszel" - igaz?

Hidd el, hogy én most teljesen azonosulni tudok ezzel a mondással, mivel a 40 napos cukormentes böjtöm 29. napján vagyok. Imádom az édességet. De az nem szeret engem. A sok édesség fogyasztásának végeredménye az lett, hogy fájtak az ízületeim. A cukorböjt megszünteti a fájdalmat, és sokkal jobban érzem magam tőle. Utálom bevallani, de vitathatatlanok az eredmények.

Ugyanígy az, hogy mire gondolsz meghatározza, hogy ki vagy és mivé fogsz válni. Ha az elmédben végig játszod mindazt, ami rosszul sülhet el, akkor szorongóvá és félelmekkel telivé válhatsz. Ha arról beszélsz mi az, ami szorongásra késztet, valószínűleg aggodalmat fogsz kelteni a környezetedben, különösen a gyermekeidben (ha vannak).

A szorongó gondolatok leküzdése azonban nem egyszerű feladat. Különösen, ha szokásoddá vált az aggódás. Edward T. Welch, When I Am Afraid (Amikor félek) című könyvében ezt írja: "Az első lépés félelmeid legyőzéséhez az, hogy beazonosítod őket…Ezen múlik mennyire tud megragadni Isten beszéde. Ha nem látod a félelmeidet és aggodalmaidat, akkor Isten vigasztaló szavai sem fognak mélyre hatolni."

Isten utat készített neked, hogy kitörj ebből a szorongó körforgásból, Igéje által


Tehát, hogy hatástalanítsd az elmédben keringő félelmet keltő gondolatokat, amelyek aggodalomra késztetnek, Welch azt javasolja, hogy szánj időt egy lista megírására:

• Félelmek, amelyeket azonnal be tudsz azonosítani
• Aggodalmak, amelyek akkor törnek rád, amikor arra gondolsz, hogy elveszíthetsz valakit/valamit, aki fontos számodra.
• Aggodalmak a halállal, betegségekkel vagy személyes veszteségeddel kapcsolatban.

Welch szerint, a félelmeidre való hallgatással, befolyásolhatod azokat a válság helyzeteket, amiknek bekövetkeztétől tartasz. Welch azt mondja: "A félelem és az aggodalom próféciák". Az pedig, hogy mit jósolunk, hogy mi fog bekövetkezni, sokat elárul arról, hogy mit hiszünk Istenről. Jól figyelj tehát a töprengéseidre, mert ezek feltárják előtted aggodalmaid gyökerét, amely abban rejlik, hogy mit hiszel valójában Istenről.

2. Elfelejtjük, hogy ki irányít
A félelem és aggódás sokat elárul Istennel való kapcsolatodról. Ha valódi kapcsolatod van Vele, bűnbánat és Krisztusnak való átadás által, akkor Isten megígéri, hogy Atyáddá válik. Ha már hosszabb ideje vagy keresztény, valószínűleg hallottad már, hogy Isten a mennyei Apukád, aki megígéri, hogy mindent a javára fordít azoknak, akik szeretik Őt (Róma 8:28). De miért van eltérés aközött, hogy csak ismerjük vagy alkalmazzuk is ezt az igazságot a nyugtalanító gondolataink ellen? Hol akadunk meg? Mit tehetünk ellene?

Gondolkodjunk el ismét Welch egyik felismerésén: "Isten gyermekei vagyunk, akik vagy elfutnak előle, vagy odafutnak Őhozzá. Csak ez a két lehetőség van." Akkor is amikor nehézség előtt állsz, kicsit bízol Istenben, de kicsit bízol magadban is, ezzel a fajta vacilálással úgy döntöttél elfordulsz Istentől, és magadba, vagy valaki másba veted bizalmadat, ami bálványimádás.

Számomra ez az a terület, ahol a csata zajlik. Ha valami nyugtalanítót hallok a hírekben, elmém azonnal elkezd aggódni azon, hogy milyen világot hagyunk majd unokáinkra. Ha nem vigyázok, ez az aggodalom szorongássá növekedhet. Ez pedig használhatatlanná tehet arra, amit Isten az adott napon rajtam keresztül cselekedni akarna. Ha te is hasonló helyzetben vagy tudd, hogy nem vagy egyedül. Megnyugvást jelent, ha tudod, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek küzdelmei vannak, igaz?

Isten viszont utat készített neked, hogy kitörj ebből a szorongó körforgásból, Igéje által.

A Biblia telis tele van olyan emberek életéből vett beszámolókkal, akik nehéz időket és személyes veszteségeket éltek át. Ezekben az időszakokban pedig Isten megmutatta magát nekik.

Például Hágár azt mondta: "Ő az Isten, aki mindent lát". Ábrahám azt mondta: "Ő az Isten, aki gondoskodik" Az egyik kedvenc részem pedig, amikor Isten válaszolt Jósafát király aggodalmára: "Így szól az Úr néktek: Ne féljetek és ne rettegjetek e nagy sokaság miatt; mert nem ti harcoltok velük, hanem az Isten." (2 Krónikák 20:15)

Megnyugtató volt olvasni az aggódó királynak mondott szavakat Istentől? Hadd ismételjem meg ha nem figyeltél eléggé: "Mert nem ti harcoltok – hanem az Isten." Kérhetek egy halleluját? Milyen gyorsan elfelejtjük, hogy Isten a mi zászlónk, hacsak nem mossuk meg rendszeresen elménket a "víznek fürdőjével az ige által" (Efézus 5:26). Ezzel el is érkeztünk a következő okhoz, amiért te és én aggódhatunk.

"Isten gyermekei vagyunk, akik vagy elfutnak előle, vagy odafutnak Őhozzá. Csak ez a két lehetőség van."


3. Elutasítjuk a visszaemlékezést
Isten tudja, hogy a félelem akkor jön elő, amikor elfelejtjük az Ő szuverén hatalmát. A Bibliában több mint 300 alkalommal parancsolja Isten népének, hogy ne féljen. Jó tudni, hogy Isten megemlékezik arról, milyen törékenyek vagyunk, és szükségeinkben megsegít; "Mert ő tudja a mi formáltatásunkat; megemlékezik róla, hogy por vagyunk." (Zsoltárok 103:14)

Isten gyógymódja a félelemre az, hogy bizalmunkat az Ő keresésébe helyezzük, és felidézzük jellemét, ahogyan azt a Szentírásban kinyilatkoztatja. A Zsoltárok 9:11 emlékeztet bennünket: "Azért te benned bíznak, akik ismerik a te nevedet; mert nem hagytad el, Uram, akik keresnek téged". Isten rendszeresen utasította népét, hogy emlékezzenek meg mindarról, amit értük tett, és tanítsák meg gyermekeiknek. Hogy miért?

Mert tudja, milyen könnyen felejtünk.

Például Izrael csodálatos jelek és csodák által jött ki Egyiptom földjéről. Amikor azonban a pusztában megéheztek, elfelejtették Isten jótéteményeit, és zúgolódtak Mózes és Isten ellen. Mielőtt ujjal mutogatnál ezekre az emberekre, gondolj arra, hogy valószínűleg te is ugyanezt tetted a nehéz időkben. Én tudom, hogy én igen. Ilyenkor döntést kell hoznod. Elhiszed-e, hogy Isten szerető Atya, aki nem ad neked többet, mint amennyit elbírsz? Péterhez hasonlóan keresni fogod-e Jézus arcát a tomboló hullámok felett? Ez a békéhez vezető út, és az aggodalomtól való megszabadulás módja.

A világjárvány kezdetén a gyülekezetünk egy füstös kaliforniai napon kint találkozott. Azon a vasárnap egy fiatalember prédikált: "Ne felejtsd el az Ő jótéteményeit" (Zsoltárok 103:2). Lelkipásztor feleségeként kiváltságos vagyok, hogy ismerhetek néhányat azokból a nehéz küzdelmekből, amelyekkel ez a férfi szembesült. És ott prédikált nekünk a békességhez vezető útról.

Miközben egy kaliforniai tűzvész tombolt a farmunkon, 10 napra evakuáltak minket, és nem tudtuk, hogy az otthonunk megmaradt-e. A Szentlélek folyamatosan emlékeztetett, hogy ne feledkezzek meg Isten jótéteményeiről. Amikor eluralkodik rajtad a félelem, úgy kell leküzdened a szorongó gondolatokat, hogy felidézed mindazt, ahogyan Isten gondoskodott rólad, megvédett és segített téged.

4. Rossz barátokat választasz
A barátság a közösségi média korszakában bizonyára elvesztette jelentőségét. Bárki, aki visszaigazolja, hogy a barátod, bármikor hozzáférhet a profilodhoz, amikor csak akar. Valahogy a barátok felhalmozása lett az értékünk feltételezett mércéje. Így azzal vagyunk elfoglalva, hogy a képernyőnket görgetjük, miközben elfelejtjük, hogy édes barátságot építsünk Krisztussal. A Példabeszédek 18:24 figyelmeztet: "Az ember, akinek sok barátja van, széttöretik; de van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél."

A közösségi média lehetővé teszi, hogy az emberek saját véleményükön keresztül befolyásolhassanak téged bármilyen témában. Csábító, hogy elmerüljünk a közösségi médiában, hogy az Isten által adott társasági szükségleteinket kielégítsük. Vigyázz kinek engeded meg, hogy befolyásolja az elmédet! Ha a barátaid rendszeresen arról beszélnek, hogy mi a baj a világban, és mennyire aggódnak a holnap miatt, akkor az aggodalom útjára fognak terelni.

Készülj fel most az aggodalmak leküzdésére. Válogasd meg jól barátaidat (lásd Prédikátor 4:9-12). Állíts őrséget gondolataid fölé. Ne hagyd, hogy aggodalmaskodó barátok befolyásoljanak. Határozd el, hogy olyan emberekkel építesz kapcsolatot, akik felemelnek, Krisztusra néznek, és imádkoznak érted, amikor megosztod velük félelmeidet.

Végül pedig legyél te is olyan barát, aki Isten igazságával segít másoknak leküzdeni aggodalmaikat. Olyan jól ismerd a Szentírást, hogy amikor Isten lehetőséget ad rá, képes legyél megosztani másokkal az Ő hűségéről szóló bibliai történeteket. Ismerd meg a saját történetedet. Szánj időt arra, hogy elgondolkodj Isten jóságán, és légy készen arra, hogy számot adj hűségéről a saját életedből, a történelemből és arról, amit megígért, hogy meg fog történni.

Kezdd el a barátaiddal. Ne felejtsd el az Ő jótéteményeit. Önts bátorságot ebbe a nemzedékbe, amely kétségbeesetten szeretné hinni, hogy Jézusra vetheti gondjait - mert Ő valóban törődik velük.


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifehu Megszakad a szívem a jelenlegi események hatása miatt, amelyek valamennyi korosztály mentális egészségére,...

Közzétette: Nicelife2021. június 1., kedd