7 OK, HOGY ELHAGYD A GYÜLEKEZETEDET

Fogyasztói társadalmunkban, ahol az uralkodó bölcsesség azt mondja, hogy csak annyiban kell hűségesnek lennünk a termékekhez vagy márkákhoz, amennyiben igényeink és ízlésünk kielégül, a gyülekezeti tagok számára könnyen lehet, hogy nagyon alacsonyan van a küszöb a gyülekezet elhagyására.Az igehirdetés veszít az erejéből. A gyermeki szolgálat nem olyan szórakoztató, mint amilyen régebben volt. A tanítást vezető frizurája zavaróvá válik. Számos oka lehet a gyülekezet elhagyásának. De vajon mik lehetnek a valós okok?

1. A gyülekezet felhagy az óhitűséggel
Ha egyházad kezd háborogni az óhitűség kérdéseiben, kulturális vonatkozásokat vagy társadalmi evangéliumi kezdeményezéseket a megalapozott tan és bibliai tekintély fölé helyezve, keress egy másik közösséget. Néha egy felekezet egyenesen magába foglalja az eretnekséget, hangos és világos, de az ortodoxiától való távolodás gyakran lassú és nehezen felismerhető apró kompromisszumok sorozata. Ha azt látod, hogy a gyülekezeted ebbe az irányba tart, és a riasztó harangjait figyelmen kívül hagyod, inkább előbb, mint később szállj ki. A gyülekezetnek élő, növekvő organizmusnak kell lennie.

2. A gyülekezet jobban foglalkozik a politikával, mint Jézussal
Ha olyan gyülekezetbe jársz, mely engedelmeskedik a tágabb értelemben vett kultúra jelenlegi, "a politika minden" irányultságának, és a politikai aktivizmust Jézus imádata és az evangélium hirdetése fölé helyezi, akkor keress egy másik közösséget. Az a gyülekezet, mely jobban érdekelt egy politikai párt előre mozdításában, mint Isten küldetésének előre mozdításában, nem az a felekezet, ahol maradnod kell.

3. Hiányzik az átalakulás
A gyülekezet nem olyan intézmény, ahol soha és senkit nem változtatnak meg. Épp ellenkezőleg, a felekezetnek élő, növekvő organizmusnak kell lennie, ahol a Szentlélek megszenteli a hívőket, megváltoztatja az életet és átalakítja a közösségeket. Ha a gyülekezeted soha nem foglalja magában, hogy embereket mentenek vagy keresztelnek (bemerítenek), ha a felekezet tagjai soha nem "nőnek", és ha a helyi városban semmi sem változik jobbá a gyülekezet miatt, akkor ideje lenne új közösséget találni
.

A felekezetnek élő, növekvő organizmusnak kell lennie, ahol a Szentlélek megszenteli a hívőket


4. Túl messze laksz
Talán kissé távolabb kerültél a templomodtól, és a távolság egyre több kihívást jelent. Rájössz, hogy kevesebb közösségi rendezvényre jársz el, és kevesebb emberrel találkozol a környéken, akik ismerik a gyülekezetedet. Ami a közösséget illeti, fontos a közelség. Ha nincs átfedés azok között az emberek között, akiket szeretsz, és azok között, akik a szomszédodban vagy a városodban élnek, jó ok lehet arra, hogy másik gyülekezetet találj.

5. Nincs lehetőséged szolgálni
Minden gyülekezeti tagnak valamilyen minőségben kell szolgálnia a gyülekezetében, legyen szó akár vendégek fogadásáról az ajtóban, akár az áldozat felvételéről, a szombati/vasárnapi iskolai órák tanításáról vagy más módon történő szerepéről. Ha olyan gyülekezetben vagy, ahol szó szerint nincs lehetőséged a szolgálatra (és ez valóban nagyon ritka!), akkor jó ok lehet arra, hogy olyan közösséget találj, ahol kedved szerint szolgálhatsz.

6. Nem tudod magad alávetni a helyi vezetőknek
Ha úgy gondolod, hogy nem vagy képes felnézni a gyülekezeted vezetőire, és megpróbáltad, de úgy tűnik, nem tudod megoldani a problémát a vezetéssel, akkor ideje lenne egy másik gyülekezetet keresni. Azok a gyülekezeti tagok, akik krónikusan lázadnak a vezetőkkel szemben, vagy viszályba keverednek velük a zenei stílustól kezdve a prédikációs témákig, nem boldogok, és nem segítőkészek.

7. A gyülekezet egyhangú és szűk látókörű
Ez gyakori probléma, mert az emberek természetesen hajlamosak hasonló gondolkodású közösségekbe tömörülni, melyek természetesen befelé néznek, és mindennél jobban csak maguknak léteznek. De ez nem egészséges egy gyülekezet számára. Ha a közösségedben mindenki egyformán néz ki (ugyanaz az életszakasz, ugyanaz a társadalmi-gazdasági helyzet, ugyanaz a kultúra, ugyanaz az etnikai hovatartozás stb.), és ha a felekezeted inkább egy vidéki klub-közösségnek érzi magát, mint misszióban lévő, kifelé gondolkodó közösség, azonnal keress egy másik felekezetet.


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifehu A gyülekezet nem olyan intézmény, ahol soha és senkit nem változtatnak meg. Épp ellenkezőleg, a felekezetnek...

Közzétette: Nicelife2020. november 3., kedd