8 KERESZTÉNY ÉRTÉK, AMELLYEL JÉZUS NEM ÉRTENE EGYET

Mi történne, ha kiderülne, hogy bizonyos keresztény értékek, amelyeket Jézus követésével azonosítunk, valójában nem is keresztények? Tetszik vagy sem, a kultúra is alakítja Jézus-képünket. Ha nem azonosítjuk a hamis előítéleteket és félreértéseket, időt és energiát fogunk szentelni egy olyan értékrendnek, amely valójában nem keresztény.Nem igazán szeretem az intéseket, de a következő sorokban valami olyasmi következik. Az alábbi értékek nem rosszak. Nem arra kérlek, hogy kerüld őket. Arra kérlek, gondolkodj komolyan azon, mit jelent Jézus nyomdokaiban járni. Íme nyolc olyan keresztény érték, amely valójában nem keresztény.

1. Nyájasság
Nem tudom megállni, hogy ne játsszak el a gondolattal, milyen véleményünk volna Jézusról ma, a modern Amerikában. Arról az emberről beszélünk, aki egyik legközelebbi barátját, Pétert sátánnak nevezte. Sokszor lenézően beszélt a vallási vezetőkkel. Nem a nyájasság lenne az első gondolat, amivel jellemezném. Jézus kedves volt? Abszolút. A kedvesség a Lélek gyümölcse. Azonban itt a probléma. A nyájasság és a kedvesség nem helyettesíthető egymással. A nyájasság olcsó. Semmibe sem kerül.

A nyájasság elkerüli a feszültséget és mindig simogatja az egódat, még akkor is, ha bárki látja, hogy tévedsz. A nyájasság nem egyenlő az istenközelséggel.

A kedvesség azonban elmondja neked, amit tudnod kell. Ez az egyik alapvető keresztény érték. Nem simogatja az egódat azért, mert olyan fantasztikus vagy. A kedvesség túlságosan szeret téged ahhoz, hogy ezt tegye. A kedvesség magvait a szeretet talajába ültetik. Ebből a gazdag földből származik a valódi feszültség. Azonban az eredmény egy gyümölcsöző élet.

Próbálom kitalálni, hogy Jézusnak hány barátja lenne egy ilyen, túlzottan érzékeny kultúrában, ahol az egó-simogatás nemzeti időtöltés? Tudom, hogy Jézust feldühítené a maga módján. Életem nagy részében a nyájasságot azonosítottam az istenközelséggel. Úgy gondoltam, hogy a jó barátok sosem hoznak kellemetlen helyzetbe. A jó keresztények sem. Azonban nehéz a nyájasságot az istenközelséggel azonosítani, amikor az Evangéliumokat olvasom. Talán szükségünk van több olyan keresztényre, mint Jézus. Talán több olyan barátra, mint Jézus. Nekem biztosan igen.

Tetszik vagy sem, a kultúra is alakítja Jézus-képünket


2. Mindig mondj Igent!
Amikor Tiffani és én befejeztük az egyetemet, azonnal csatlakoztunk egy helyi gyülekezethez. Az első két évben mindent elvállaltunk. "Imádkoznál a vasárnapi istentiszteleten?" -Igen. "Kevés a önkéntesünk. Tudnál segíteni az élelmiszerboltban?" - Igen... A jó keresztények szolgálók, gondoltam. Soha nem mondanak nemet. 'Igenemberek' Jézusért. Bár szolgálnod kell a gyülekezetedben ha lehetőséget adnak, az 'igen' súlya elnyomhat és meggyengíthet téged. Azok, akik túl sokszor mondanak igent, érzik ezt a súlyt.

Itt az ok. Sokszor azért mondunk igent, mert fontosnak érezzük magunkat, de ez így a jóváhagyásról szól, nem a szolgálatról. Nehéz nemet mondani önkéntes munkára. Fájdalmas nemet mondani egy toxikus barátságra. Nehéz nemet mondani nyomásra, negativitásra, kísértésre és bántalmazásra. De ne hódoljunk az 'Igen' istenének. Ez az isten mindent elvesz és cserébe semmit sem ad.

3. Tökéletes templomlátogatás
Még mindig gyógyulok az évekig tartó egészségtelen kiégésből. "A hűséges keresztények sosem hagyják ki az istentiszteletet. Soha. Nem hiányoznak kis csoportból, és nem hiányoznak egyetlen egyházi funkcióból sem. Pont." A közösség gyakorlása fontos, de előfordulhat, hogy tökéletes templomjáró vagy, és mégis nagyon keveset tudsz Istenről. Mint ahogy a tökéletes iskolai látogatás sem garantálja a jó jegyeket. Isten sokkal inkább a szíved állapotával törődik, mint az ülőhelyeddel.

4. A szabályok betartása
Abban a tudatban nőttem fel, hogy a szabályok betartása egyenlő Krisztus követésével. A jó keresztények nem szegik meg a szabályokat. Nem késnek el, nem csalnak a dolgozatban, nem isznak alkoholt, nem káromkodnak és nincs tetoválásuk. Azonban néhány szabályt meg kell szegni, amennyiben azok helytelenek és elnyomóak. Ahelyett, hogy az igazságot a szabálykövetéssel azonosítanánk, az igazságot Jézussal azonosítsuk.

5. Soha ne kételkedjünk vagy kérdőjelezzük meg Istent
Felnőtt koromig úgy tartottam, hogy a kételkedés Isten létezésében vagy a Biblia megkérdőjelezése a legjobb esetben is tiszteletlenségnek számított, legrosszabb esetben pedig istenkáromlásnak minősül. Emiatt hitbéli növekedésem egy egészségtelen Isten-képpel kereteződött. A fejemben Isten egy szent lény volt, hatalmas végtagokkal, olyan pozícióban, mint egy erős ütő baseball játékos, aki várta, hogy valaki kérdést tegyen fel neki, hogy aztán 'félre pattintsa'.

Egyetemre kerülve megkérdőjeleződött a hitem. Nem tudtam, hogyan dolgozzam fel a nehéz kérdéseket. Nem tudtam beszélni Istennel. Haragudtam. Nem tudtam beszélni más keresztényekkel sem. Arra kértek, hogy imádkozzam jobban. Aztán találtam egy életmentő könyvet, a Zsoltárokat. A Zsoltárok másféle képet festettek Istenről. Hitbéli férfiak kételkedtek és 'tárgyilagosan' beszéltek Istennel. Aki nem pusztította el őket. Velük járt. Türelmesen és megértően viszonyult hozzájuk. Ma is akadnak kétségeim és kérdéseim. A szeretet Istene teret enged ennek. Mellettem marad és ünnepel, amikor megtalálom a válaszokat.

Ahelyett, hogy az igazságot a szabálykövetéssel azonosítanánk, az igazságot Jézussal azonosítsuk


Ha a te Istened nem enged teret a kétségnek, akkor nem érdemes őt szolgálni. A kételkedő és kérdőjelező keresztények nem hiányos hitűek. Sőt, azt mondanám, hogy a kétség elkerülhetetlen mellékhatása annak, hogy közelebb kerülj egy végtelenül hatalmas és bölcs Istenhez.

6. Ismerjük a Bibliát (ami önteltté tesz)
Amikor ifjúsági munkát végeztem, sokat utaztam. Buszozás közben a csoportommal bibliai fejtörőket játszottunk. Volt egy Bibliakvíz alkalmazásom, és senki más nem volt méltó ellenfelem. Meg tudtam nevezni a bírákat, és párosítani a bibliai személyeket furcsa, véletlenszerű tényekkel. Ismertem a Bibliát. De ez nem meglepő, igaz? Az igazán hívő keresztények, akiknek keresztény értékeik vannak, ismerik a Bibliát.

Az attól függ.. Pál apostol azt mondja, hogy a tudás büszkévé tesz, de a szeretet felépít. A keresztény utam bizonyítja ennek az igazságát. A tudás önmagában meglehetősen veszélyes. Visszagondolok a Bibliával kapcsolatos triviázós napjaimra. Bár ritkán veszítettem, a nyereményem az volt, hogy a büszkeség koronáját viselhettem. Jézus felborította a jogosság és a szent élet modelljét. A hűséges keresztények ismerhetik a Bibliát. De ha a Bibliával kapcsolatos tudásod nem késztet arra, hogy segíts a szomszédodnak, akkor hiányzik valami. A nagy tanulók egyszemélyben nagy szolgák is.

7. Pontosság
Bár tény, hogy az időben való megjelenés mutathat aggodalmat és tiszteletet azok iránt, akikkel találkozol, azonban a pontosság nem keresztény érték. Ha Jézus modern amerikai emberként élt volna, nem vagyok biztos benne, hogy értékelte volna a 'teendő listákkal' és a pontos időzítésekkel kapcsolatos rajongásunkat. Arról az emberről beszélünk, aki elkésett a megbeszélt találkozókról, és egyszer 'késése' miatt egyik barátja, Lázár meghalt. Koldusok és vámszedők terelték el napi útjáról Jézust. Előrejelzés nélkül változtatott a terveken.

A pontosság jó gyakorlat lehet a nyugati világban, de ez nem keresztény érték. Egész életemben hallottam passzív-agresszív megjegyzéseket az istentiszteletről való késésről. Én is mondtam ilyeneket. Bár a pontosság jó szokás Amerikában, de mégsem az Úrhoz való hűségünk mércéje.

8. Kifejezés és érzelmek
Érzelmes típus vagyok. Gyakran sírok. Ne ítélj el ezért! Felemelem a kezem és mozgok dicsőítés közben. Úgy gondoltam, az igazi keresztény értékek kifejezőek. De azokkal a keresztényekkel való ismerkedésem során, akik nem nyilvánítják ki annyira az érzelmeiket, felfedeztem valami mást: mélységet, mély szeretetet Jézus iránt.

Volt alkalmam találkozni érzelmes keresztényekkel, akik unottak és szárazak voltak. Az érzékeny, érzelmes viselkedés szenvedélyt tükrözhet, de nem feltétlenül. Legyünk óvatosak, hogy ne a saját szempontunkat tegyük az egyetlen helyes nézőponttá. Isten végtelenül kreatív, és az Övéi is mind azok. Most rajtad a sor! Vannak-e olyan keresztény értékeid, amelyek valójában nem is keresztények? Szeretettel kérdezem. Istenné a dicsőség mindörökké, ámen!


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifehu Mi történne, ha kiderülne, hogy bizonyos keresztény értékek, amelyeket Jézus követésével azonosítunk,...

Közzétette: Nicelife2023. április 4., kedd