A 8 LEGVITATOTTABB TÉMA A KERESZTÉNYEK KÖZÖTT

Mi a keresztény álláspont a meleg kapcsolatokról? Milyen nyelven szólás nevezhető biblikusnak? Keresztények ihatnak alkoholt? Néhány téma azok közül amik manapság gyakran okoznak heves ellentmondásokat gyülekezeteken belül.Összeszedtük azt a 8 pontot, amely talán a legvitatottabb különböző gyülekezetek és felekezetek között. A keresztényeknek nagyon különböző véleménnyel vannak ezekről a problémákról és mindkét felek a Szentírással támasszák alá nézőpontjukat.

1. Melegházasság
Ez egészen biztosan a modern napjaink megosztó témáinák listájának a legtetején helyezkedik el. Egyikünknek sem kell mostani szalagcímek közül sokat keresgélni, hogy bizonyítékot találjunk erre.

2. Aburtusz
Elsőre azt gondolhatod ez nem annyira vitatott téma a gyülekezeten belül, hanem csak azon kívül, pedig az.

3. Nők vezető pozícióban
A női tanítók, prédikálók kérdése az egyházban gyorsan heves vitát képes szülni. Minél konzervatívabb egy felekezet annál inkább hajlamosabbak ellenezni a nők létét a vezetői szerepekben, amíg a liberális felekezetek hajlamosak ezt elfogadni, persze ezt sem lehet így kategórikusan kijelenteni.

4. A gyülekezeti dicsőítő zene típusai
Kortárs vagy tradícionális? Himnuszok, zsoltárok vagy modern dicsőítő dalok? Ez határozottan egy olyan probléma ami vitát szít nagyon sok gyülekezet között. Gyakran ez alapján döntenek, amikor gyülekezetet választanak az emberek. Ugyancsak ez egy megosztó probléma a fiatalabb is idősebb hívő generáció között. Bizonyos hangszerek is kérdésesek lehetnek.

Vannak kérdések, amelyekben könnyebben, másokra talán elsőre nehezebben találunk választ Isten Igéjében


5. Kegyelmi ajándékok
A kegyelmi ajándékok kapcsán egyértelműen a nyelveken szólás a legérzékenyebb terület. Egyszerűen míg az egyik csoport vallja, hogy öntudatlan állapotba kerül ilyenkor, és mennyei nyelven szól, amit nem igazán tud megmagyarázni; a másik csoport szerint ez csak földi nyelvet jelenthet, legalábbis meg kell tudni magyarázni azt, és olyan módon jelentkezhet ez az ajándék, ha szükség van rá, például egy idegen országban, hogy megértsék egymást az emberek.

6. Keresztség
Habár gyakorlatilag minden gyülekezet gyakorolja a keresztséget és tart keresztelőket, különböző felekezetek nem csak a keresztelés megvalósításában, de teológiailag is különböznek. A vitát kiváltó főkérdés századok óta az, hogy a Biblia a gyerek vagy felnőtt(megtért) keresztséget támogatja. Vannak olyan gyülekezetek, ahol megkeresztelnek kis babákat, és van, ahol csak "felajánlás" történik ebben a korban, és meghagyják egy tudatosabb korszakra, hogy eldöntse maga, meg szeretne-e keresztelkedni.

7. Politizálás a szószékről
Szabadna a gyülekezet vezetőinek politikáról beszélni vagy egyetérteni egy politikai párttal és annak nézeteivel és mindezt a szószékről? Persze más a helyzet bizonyos országokban, de érdemes elgondolkodni, hogy valóban mennyire jó dolog Isten házában politikai nézetet vallani.

8. Alkohol
Ihatnak a keresztények alkoholt? A kérdés még több vitatható kérdést szül. Nagyon sok gyülekezetbe járó hiszi, hogy a keresztényeknek távol kellene maradniuk az alkoholtól, bároktól és bármi olyantól ami alkohol ivásávával kapcsolatos, mivel a Biblia elítéli a részegeskedést és Krisztus követőit a józánságra sarkall. Más gyülekezetbe járók hiszik, hogy a mértékkel való alkoholfogyasztás nem bűn.

Amellett, hogy szándékosan nem foglaltunk állást ezekben a kérdésekben, csak felvázoltuk, érdemes elgondolkozni, és természetesen a Szentírást nyitott szemmel olvasni. Vannak kérdések, amelyekben könnyebben, másokra talán elsőre nehezebben találunk választ Isten Igéjében, de hiszem, hogy minden választ megtalálunk kérdéseinkre.


Ezeket is ajánljuk


Mert van különbség!

A pornográfia ajtót nyit a démoni befolyás számára

Félelmek a járvány idején, és Isten válaszai


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Mi a keresztény álláspont a meleg kapcsolatokról? Milyen nyelven szólás nevezhető biblikusnak?...

Közzétette: Nicelife2023. január 30., hétfő