HOGYAN TARTHATOD MEG A FIATALOKAT A GYÜLEKEZETBEN?

A ti gyülekezetetekben szeretik a fiatalokat? A válasz sok esetben egy nagy igen, hiszen energikusak, motiváltak, előttük az élet, és odafigyelünk rájuk.Azonban van olyan, amikor azt mondják a tizenévesek túl rendetlenek, szeszélyesek, drámaiak, zavaróak, idegesítőek és éretlenek. Sajnos van 3 olyan dolog, amivel el lehet zavarni a fiatalokat. Ha meg akarjátok tartani őket, érdemes odafigyelni ezekre.

1. gyengítő tényező: Tápláló étel helyett, szellemi cukorkák.
Kerüld a teológiát. Maradj felületes, jófej és közvetlen. Prédikálj Jézussal megfűszerezve az erkölcsről, szépségről és arról, hogyan lehetsz hasznos tagja a társadalomnak. Amikor pedig az élet kezd egyre bonyolultabbá válni és elkezdik megszenvedni a próbákat, akkor persze a felszínes teológiájuk csődöt mond és otthagyják a gyülekezeted. Tanítsd inkább azt, hogy mit higgyenek és nem azt, hogy miért.

Mondd el, hogy Isten létezik, mindent az irányítása alatt tart, hogy Jézus feltámadt a halálból, de ne építs ezeknek az igazságoknak bármilyen alapot. Egyszerűsítsd le a Szentírást, vedd el a kedvüket a kérdezéstől és az egészséges beszélgetésektől, ugyanakkor helyezd előtérbe az érzéseket. Így amikor a tinédzserek kilépnek a való világba és szembetalálkoznak az evangélium kihívásaival,

a bizonytalan hitük összeomlik és otthagyják a gyülekezeted.

Akárhogy is tanítasz, a lényeg, hogy a bűnről ne beszélj. De ha mégis muszáj, maradj csak a legnagyobbaknál, mint például gyilkosság, házasságtörés, autólopás, betörés. A tinik önbecsülése törékeny, így mindent megteszünk azért, nehogy megsértsük őket. Kerüld a bűnös vágyakról, az ellenség szeretetéről, a szociális médiában tanúsított alázatról, a szerénységről vagy más érzékeny témákról való tanítást. Így amikor majd szemben találják magukat a kísértéssel, amivel tele van a világ, természetesen feladják - és otthagyják a gyülekezeted.

2. gyengítő tényező: A légkör, ahol a hívők úgy élnek, mint a fogyasztók.
Ha biztos akarsz lenni a fiatalok távozásában, tedd őket önzővé. Azáltal, hogy egy olyan buborékba zárod őket, amely kényelmes és én központú, kiépíted bennük a csalódottságot és hitetlenséget. Alkalmazd a dicsőítést - de ne Istenét, hanem az övékét. Majd amikor szemben találják magukat a valósággal, hogy az egyház végső soron nem róluk szól, akkor elvesztik minden illúziójukat és otthagyják a gyülekezeted.

Legyen az evangélium "menő dolog". Bármit is csinálsz, ezt mindenképpen el kell érned a fiataloknál. Hozz be aktuális dolgokat és a jelenlegi pop kultúrára szabjad a mondanivalódat. Használj elemeket a show bizniszből, éppen nagyon népszerű mozifilmekből és top slágerekből, hogy illusztráld, amit közölni akarsz. Amikor pedig a tinédzserek realizálják, hogy a kereszténység olyan, mint a mobiltelefonjuk vagy a TOP 10 sláger, vagyis csak egy múló hóbort, akkor otthagyják a gyülekezeted.

Adj nekik esélyt. Legyenek a tanítványaid. Legyenek a barátaid. Alapozd meg őket a Szentírásban


3. gyengítő tényező: Válaszd el őket a többi korosztálytól annyira, amennyire csak lehetséges.
A tinédzserek leválasztása a nagyobb közösségről egy klasszikus (és legegyszerűbb) módja az elűzésükhöz. Mindenekelőtt, ha sohasem érezték egy nagyobb család részének magukat, sokkal könnyebben szakadnak el. Tartsd őket csak az ifjúsági csoportban, ültesd őket egy közös helyre az éneklés alatt és a prédikálás ideje alatt szervezz nekik egy sor foglalkozást.

Ne hagyd, hogy az idősebbektől tanuljanak. Véletlenül se oszd meg a felnőttek küzdelmeit, történeteit és félelmeit a tinédzserekkel. Izoláld el őket a közösség többi részétől, amennyire csak lehetséges. Ne hagyd, hogy olyanok életébe kapcsolódjanak be, amely különbözik az övékétől. Tartsd távol őket a hívő szentektől, akik inspirálhatnák őket. Akkor pedig, amikor a tinédzsereknek valahol máshol alkalma nyílik majd megtapasztalni azt, milyen is egy igazi közösség, otthagyják a gyülekezeted.

Nem is olyan bonyolult ez az egész. Csupán ezzel a három egyszerű stratégiával garantálhatod, hogy a fiatalok elhagyják a gyülekezeted. Ha pedig elmennek, a gyülekezeted nem lesz olyan rendetlen. Nem lesz olyan őrült, szeszélyes vagy idegesítő. És nem is lesz olyan bibliai. Üldözd el a tinédzsereket és üldözd el az életet és a növekedést is. Ha szeretnél a tanúja lenni, ahogy a közösséged sorvad, megkeményedik majd végül meghal, üldözd el a fiatalokat.

Hogyan tarthatod meg a fiatalokat a gyülekezetben?
Természetesen a fentiek ellenkezője éppen olyan igaz. Ha azt szeretnéd, hogy a gyülekezeted fejlődjön és növekedjen, gondoskodj a fiatalokról. Minden hibájuk ellenére szeresd őket és aztán nem is fogod annyira súlyosnak látni a helyzetet. Adj nekik esélyt. Legyenek a tanítványaid. Legyenek a barátaid. Alapozd meg őket a Szentírásban, adj nekik gyökereket a hitben. Tanítsd őket, hogy az egyház Isten dicsőségéről szól. Csepegtesd beléjük az alázatot és szeretetet Isten imádata iránt. Ne félj közel kerülni az evangélium kemény valóságához. Integráld be őket a sokféle korú emberből álló nagy gyülekezetbe.

Tanítsd őket a bűnről, a kegyelemről és a bűnbánatról. Végül pedig mutasd be a számukra, hogyan lehet Jézust egy önzetlen szolgaként követni. Ha mindezt megteszed, a tinédzserek nemcsak hogy megmaradnak a gyülekezetben, hanem ők lesznek a gyülekezet. Ettől pedig csak jobb lesz az egész.


Ezeket is ajánljuk


Jézus szereti a "középszerű" gyülekezeteket

A legfontosabb dolog (lenne) a gyülekezetben

Egyház, elfelejtettük az elhívásunkat!


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv A ti gyülekezetetekben szeretik a fiatalokat? A válasz sok esetben egy nagy igen, hiszen energikusak,...

Közzétette: Nicelife2023. február 13., hétfő