KERESZTÉNYEK ÉS A HALLOWEEN

Mit tegyen egy keresztény ilyenkor? Zárjuk be az ajtóinkat Halloween-kor, kapcsoljuk le a világításokat, és ne vegyünk tudomást arról, hogy mi történik a szomszédságunkban?Keresztény családban nőttem fel a 60-as években. Minden évben október 31-én a testvérem és én beöltöztünk Halloween-kor és mi is részt vettünk a szokásos édességgyűjtésben. Sosem gondoltunk arra, hogy ennek az ünnepnek köze lenne Sátánhoz vagy a halottak imádatához. Szerintem a szüleink csak szerették volna, hogy jól érezzük magunkat. Valószínűleg a legnagyobb kárt az életünkön az a sok gyorskaja és édesség okozta, amit a szomszédoktól összegyűjtöttünk.

De ahogy telt az idő, megházasodtam és saját családom lett. Elkezdtem gondolkodni a növekvő gonoszságon ami ehhez az ünnephez kapcsolódik. Pár évvel ezelőtt megálltam egy üzletnél, ami Halloween kellékeket árusított, hogy beszerezzek egy háromszögletű kalapot. (A gyülekezeti összejövetelen terveztem használni, amikor felkértek, hogy olvassam fel Paul Revere-től Az Éjféli Út című mesét). Amikor átjártam az üzletet hátborzongató volt! Semmi, ami körülöttem volt, semmi sem volt tiszta, kedves, nemes vagy akár dicséretre méltó (lásd Filippi 4:8).

Aztán elkezdtem olvasni a Halloween eredetéről. Ez megállított és felvetette bennem a következőt: Mit tegyen egy keresztény? Zárjuk be az ajtóinkat Halloween-kor, kapcsoljuk le a világításokat, és ne vegyünk tudomást arról, hogy mi történik a szomszédságunkban? Helyes egy alternatív megoldást nyújtani a gyülekezetben (mint például egy aratási ünnepet, vagy társas összejövetelt)? Esetleg megnyithatnánk kapuinkat a gyerekek előtt és adjunk nekik valami egészségeset (az édességek helyett) keresztény irodalommal együtt.

Hogyan lehet egy keresztény a világban, de nem a világból való október 31-én?

Íme 5 útmutatás, ami segíthet ezen az ünnepen:

1. Kövesd a Bibliát!
Tanítsd meg a gyerekeidnek tisztán és érthetően, hogy a Biblia nem támogatja a halottak imádását, vagy tiszteletét. Akár a samhain pogány hitben gyökerezik a halottak ünnepe, akár ima mondása a halottakért, akik még nem jutottak a mennybe, a Biblia egyértelműen kijelenti, hogy a halottak szó szerint halottak. (lásd Ézsaiás 8:19-20) Egyetlen keresztény sem ünnepelheti őszintén a Halloween-t.

2. Oszd meg a hitedet amikor csak lehetséges!
Jézus arra hívta a tanítványait, hogy legyenek a világban, de ne a világból valók (János 17:15-16). Ez nem mindig könnyű. Sok keresztény úgy érzi, szükséges, hogy megossza a hitét a szomszédaival Halloween-kor. Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynák a gyerekeket, akik bekopogtatnak hozzájuk, megnyitják ajtóikat és valami odaillőt megosztanak velük, amivel Jézushoz és a Bibliához vezethetik őket. Az édesség helyett az egyik család minitököket adnak a gyerekeknek és egy informatív brossurát.

3. Húzz konkrét határokat!
Döntsd el, a Bibliára alapozva, hogy mit csinálsz Halloween-kor. Imádkozz, tanulmányozz kitartóan és kövesd a Szentlélek vezetését. Vannak tevékenységek, amikben egy keresztény nyilván nem fog részt venni: horror filmeket nézni, egészségtelen ételeket enni, olyan viccet űzni, ami megbánt esetleg másokat, horror történeteket mesélni, vagy részt venni az úgynevezett kísértet attrakciókban.

4. Tégy elérhetővé elfogadható alternatívákat!
Mikor a gyerekeink kicsik voltak, a gyülekezet, ahova jártunk igyekezett az embereket valami jobb felé terelni, mint a Halloween. A gyerekek akik eljöttek az összejövetelekre a gyülekezetbe, állatokról tanultak és egy nagyon érdekes elbeszélést hallgathattak meg Nóéról és a bárkáról.

5. Tartózkodj az ítélkező lelkülettől!
Lehet, hogy vannak olyan keresztény ismerőseid, akik még nem dolgoznak azon, hogy hogyan álljanak ehhez az ünnephez. Lehet nincsenek annyira tisztán meggyőződve arról, hogy mit tegyenek vagy ne tegyenek ezen az ünnepen, mint amennyire te. Az nem segít, ha haragos vagy kritikus szellemben közeledsz hozzájuk. Ahelyett, hogy elítéled a szülőket, összehívhattok egy életkornak megfelelő biblia tanulmányozást amire meghívjátok a családokat, egy kis frissítővel és család-építő játékokkal. Tegyétek ezt az áhítat és a közösség idejévé, kihangsúlyozva, hogy mint kereszténynek az egyetlen dolog, amit megszentelünk az a mennyei Atyánk neve, akihez Jézus így tanított minket imádkozni: "Szenteltessék meg a Te neved!" (Máté 6:9)

A Halloween nyilvánvalóan nem egy olyan ünnep,
amit egy kereszténynek meg kéne ünnepelnie.

Ennek ellenére néhány jólelkű keresztény hiszi, hogy ez egy jó alkalom lehet arra, hogy megosszuk az emberekkel, hogy mi is történik valójában mikor az ember meghal. Akárhogyan is birkózol meg ezzel az ünneppel az otthonodban, miért ne biztosítanád, hogy megosszad a hited másokkal, dicsőítsed az Élő Istent a családoddal együtt, vagy részt vegyél egy közösségépítő összejövetelen a gyülekezet körében. Isten segítségével lehetséges valamit, ami eredetileg kárt okoz olyasmire fordítani, ami másokat az igazsághoz vezet az élettel, a halállal és a mennyei Atyával kapcsolatban.


Ezeket is ajánljuk


Mitől boldogok az emberek?

A cél szentesíti az eszközt?

A kényelmes keresztény élet 7 jele


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Mit tegyen egy keresztény ilyenkor? Zárjuk be az ajtóinkat Halloween-kor, kapcsoljuk le a világításokat, és ne vegyünk tudomást arról, hogy mi történik a szomszédságunkban?

Közzétette: Nicelife2022. október 31., hétfő