JÉZUS SZERETI A "KÖZÉPSZERŰ" GYÜLEKEZETEKET

Nemrég olvastam egy cikket, amely jobb híján minden olyan tényezőt leír, ami jellemez egy középszerű gyülekezetet. Olyan dolgokat soroltak fel mint például tehetségtelen kórustagok, rossz minőségű környezet (hangosítás, épület, stb..), nem létező, vagy nagyon gyenge élő közvetítés, egy béna weboldal, elavult információk (honlap, közösségi oldal, stb..), beletörődés a középszerűségbe, és a változástól való félelem.Visszatérve a cikkre, a lényeget összefoglalva, erről szólt: "Amikor a gyülekezeted középszerű, ne lepődj meg, hogy a kívülálló emberek nem állnak sorba, hogy csatlakozzanak; illetve hogy nem sikerül bevonzani és megtartani népszerű vezetőket, vagy tehetséggel megáldott tagokat, akik részt vennének a gyülekezet életében, mert nem akarnak bekapcsolódni, mivel a dolgok 'süllyedő állásban' vannak."

A korai egyház erősen középszerű volt
Először is, a középszerűség bizonyos dolgokban nem feltétlen jelent rossz dolgot. Ha megnézzük a korai egyház működését, nem a körülmények minősége volt az, ami miatt olyan eredményessé tudott válni. Sokkal inkább a korai egyház "húsa és csontja" volt az a minőségi prédikáció, imádkozás, és bibliai közösség, amelyet ráadásul a Szentlélek táplált.

A korai egyház robbanásszerűen növekedett, mert a keresztre feszített és feltámadt megváltó forradalmi üzenetét hirdették. Elhatározták, hogy nem számít más, csak Jézus Krisztus és az ő áldozata. Az egyház fennmaradt, sőt növekedett az üldöztetés ellenére, mert imádságos, odaszánt életet éltek. Tudták, hogy Isten természetfeletti ereje nélkül nem tudnák túlélni ezeket az időket, ezért könyörögtek hozzá, hogy közbelépjen.

Ha egy kicsi, "középszerű" gyülekezetben munkálkodol, nincs miért aggódnod. Összpontosíts a fontos dolgokra


E.M. Bounds így fogalmaz: "Az Egyháznak ma nem több vagy jobb gépekre, eszközökre van szüksége, nem új szervezetekre vagy több és újszerű módszerekre, hanem olyan emberekre van szüksége, akiket a Szentlélek használhat - az imádság embereire, az imában hatalmas emberekre. A Szentlélek nem módszereken keresztül áramlik, hanem embereken keresztül. Nem gépekkel, hanem férfiakkal érkezik. Nem terveket ken fel, hanem férfiakat és nőket - az imádság embereit."

A korai egyház pedig vonzotta azokat, akik nem voltak előtte az egyház tagjai, mert őszinte, agapé szeretettel voltak egymás iránt. Ez volt az oka, hogy Jézus így fogalmazott: "Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok." A keresztények meghatározó jele, és emellett az, ami igazán vonzóvá teszi a keresztény életet, az, ahogyan szeretjük egymást.

Félreértés ne essék, hiszek abban, hogy lehetőség szerint törekednünk kell a kiválóságra, a megfelelő eszközökre. De sok lelkészt ismerek, akik hűségesen (és eredményesen) dolgoznak a kis, "középszerű" gyülekezetekben. Mivel a gyülekezetük kicsik, nincs hihetetlenül tehetséges zenekaruk vagy megfelelő költségvetésük ahhoz, hogy kiváló minőségű élő közvetítési eszközöket engedjenek meg maguknak. De mivel hűségesen hirdetik az Igét, imádkoznak és szeretik egymást, Isten megáldja erőfeszítéseiket. Az "egyházatlanok" megmenekülnek, a vezetők felemelkednek, és minden tag együtt nő Krisztusban. Ez furcsa. Szinte olyan, mintha Isten jobban törődne ezekkel a dolgokkal, mint a vezető gitáros képességeivel.

Ha egy kicsi, "középszerű" gyülekezetben munkálkodol, nincs miért aggódnod. Összpontosíts a fontos dolgokra, és hagyd, hogy Isten kezelje a gyülekezet növekedését, és áldja meg az erőfeszítést, amit teszel.

Azért járunk gyülekezetbe, mert találkozni akarunk Istennel és közösségben akarunk lenni az ő népével. A prédikált szót akarjuk hallani, nem pedig azt, hogy egy lelkész rosszul utánozza a stand up comedy rutinját. Olyan dalokat szeretnénk énekelni, amelyek felébresztik a lelkünket, nem pedig a Metallica zenéjére vágyunk. Bármikor, amikor az egyház bármilyen módon megpróbálja utánozni a világot, szörnyű paródiának tűnik. Egyszerűen nem működik. Az évezred után született generáció pedig talán minden más generációnál jobban átlát ezeken a próbálkozásokon.

Te maradj a legfontosabbnál. Prédikálj jól, imádkozz jól, és szeress jól. Azt hiszem, gyarapodni fog a gyülekezeted, de még ha egyenlőre nem is, Isten elégedett lesz.


Ezeket is ajánljuk


Megteszi a gyülekezet, vagy meghal

Mi az egyház ma?

Egyház, elfelejtettük az elhívásunkat!


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Először is, a középszerűség bizonyos dolgokban nem feltétlen jelent rossz dolgot. Ha megnézzük a korai...

Közzétette: Nicelife2022. szeptember 19., hétfő