KERESZTÉNYKÉNT ÍGY HASZNÁLD A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁT

Szeretem-utálom kapcsolatunk van ezzel a birodalommal. Mindenki függ a technológiától, de mindenki felháborodik néhány szempontján.Példaul; az egyik barátom készít egy Twitter bejegyzést arról, hogy hogyan fogja elhagyni azt (már vagy harmadszorra, esetleg negyedszerre). És már számolni sem tudom mennyi írást látok arról, hogy "Hogyan hagytam el a közösségi médiát, és így jobbra fordult az életem".

Figyelj az alábbi problémákra!

1. Az adatvédelem
Valóban komoly problémák vannak a nagy technikával, amelyek arra késztettek néhány embert, hogy eldöntsék, ideje kihúzni a csatlakozót. Az adatvédelmi aggodalmak miatt, néhányan elhagyták a közösségi médiát, amikor rájöttek, hogy mennyi információt használnak a nagyvállalatok a bevételszerzéshez. Mások belefáradnak a közösségi média hamis intimitásába, amely a tartalom nélküli kapcsolatokat hozza létre. És vannak, akik kiégnek, amit a közösségi média függősége okoz, hogy ész nélkül görgessék át az üzenőfalukat bármikor, amikor épp nincs mit tenniük (és elég sokszor akkor is ezt teszik, amikor épp lenne teendőjük. )

2 . A közösségi média a legrosszabbat tudja kihozni belőlünk
A szociális média továbbá gyakran előidézi a legrosszabb hiányosságainkat, mint elesett emberek. Amikor az Instagramon emberek egy csoportja képet készít egy rendezvényről, amit mi nem tudnánk megszervezni, akkor azt gondoljukm, mindenből kimaradunk. Még akkor is, amikor egy keresztény ember alázatosan felidéz egy közelmúlt eredményét, akkor is elragadhat bennünket az irigység.

A szociális média a Sátán egyik fegyverévé vált a lelkünket megnyerő útján


3. A közösségi média elvonhatja a figyelmünket
A legrosszabb az, hogy a közösségi média az életünk fontos dolgairól vonhatja el a figyelmet. Ez egy probléma, amikor az apa az egyik kezében a telefonján görget, a másik kezével pedig a gyermekét hintáztatja; vagy amikor egy házaspár, akiknek gyerekei is vannak, végre elmennek kettesben egy vacsorára, mindössze azért, hogy az Instagramon képeket mutogassanak egymásnak, és szelfiket készítsenek, amit később posztolhatnak, ezzel felcserélve azt a minőségi időt, amit együtt tölthetnének; vagy amikor jelez az éjjeliszekrényen lévő fénylő kütyü, az újabb frissítésekről, amire hamar lecsapsz, ahelyett, hogy időt töltenél az Úrral reggelente. Legyünk őszinték - mindannyian bűnösök vagyunk ilyen dolgok miatt.

4. A valódi probléma nem is igazán a közösségi média
A probléma nem a közösségi média. A valódi probléma az Te és én vagyunk. Nem hibáztathatjuk a technológiát a hiányosságainkért. A szociális média a Sátán egyik fegyverévé vált a lelkünket megnyerő útján. Inkubálja, felgyorsítja és nagyítja az "étvágyunkat" olyan módon, amely mélyen megtévesztő. A közösségi média

feltárja a szívünkben gyökerező problémákat.

Ilyen módon, azok vagyunk, amit tweetelünk, posztolunk. A szív kiáradásából instagramozik egy férfi. A közösségi média a legjobbat is ki tudja hozni a szívünkből, ahogyan azt ünnepeljük milyen csodálatos dolgokat tesz Isten körülöttünk. De ugyanakkor feltárhat irigységet, kicsinyességet, és gúnyt. Ráadásul, az ahogyan mi folyamatosan feltárjuk magunkat az interneten, formáló hatással lehet a szívünkre. A veszély mindannyiunk számára a digitális elkötelezettségünk irányítása anélkül, hogy egyre mélyebbre ásnánk a szívünkben lévő problémákba.

5. A közösségi média feltárja időnk problémáinak gyökerét
Ha naponta 1 órát töltünk közösségi oldalakon, több, mint két hetet töltünk el az évből a digitális tartalmakat "fogyasztva". Ez lenne napjaink gondoskodása? Nem kellene inkább valami hasznosabbal eltöltenünk az időnket? Ezek fontos kérdések, de még alapvetőbb probléma: Hogyan illeszkedik a közösségi média használatunk, ahhoz az elhívásunkhoz, hogy tanítványokká tegyünk embereket?

6. A közösségi média rávilágít az indítékaink gyökerének problémáira
Ha mi őszinték vagyunk az indítékainkról, a közösségi média méginkább egy személyes márkamenedzseléssé válhat számunkra. Így alakítjuk ki azt, ahogyan az emberek felismernek minket. Minimalizáljuk a valóságot, így maximalizáljuk a like-ok számát. Kísértésbe esünk, hogy a képünket integritásunk költségén kezeljük. A figyelmeztetés az, hogy módosítsuk digitális elköteleződésünket mélyebb kérdések felvetése nélkül, indítékainkról és prioritásainkról.

Sok ember úgy fogyasztja a like-okat, mint mások az ételt. Jó szándékokkal kezdjük, de idővel fegyelmezetlenek lehetünk, mert nem tudunk ellenállni a vonzerőnek, aztán szégyenkezni kezdünk emiatt a rendszer miatt, és egy gyors diétába kezdünk azt remélve, hogy visszanyerjük korábbi normális szintet.

7. Hogyan használd a közösségi médiát anélkül, hogy elvesztenéd a lelkedet?

a, A közösségi média rabszolgáivá válhatunk. Ez nem a bölcsességhez vezető út.

b, Szoliterek lehetünk, akik elhagyják teljes egészében a közösségi médiát, anélkül, hogy figyelembe vennék a jó dolgokat is. Ez nem a lehetőség útja.

c, Azonban lehetünk kísérők is. Ez a bölcsesség és a lehetőségek felé vezető út. A közösségi média kísérői észlelik a jutalmakat és kockázatokat is. Miközben rendszeresen megvizsgáljuk a szíveinket, szem előtt tartjuk az evangéliumot, amikor bekapcsoljuk a digitális világot.

8. Hozzáférés a digitális közösséghez
A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy alkotsz egy tiszta képet arról, hogy mi is a te 'sávod' a közösségi médiában. Aztán találj olyan szándékos utakat, amelyekkel értéket adhatsz ezekhez a közösségi terekhez. Ne csak azért légy ott, hogy 'fogyaszthass', hanem valóban járulj is hozzá. Nehány kérdés, amelyet át kell gondolnod: Miért látok szükséget? Mik az én képességeim, adottságaim és szenvedélyeim? Hogyan tudnám ezeket arra használni, hogy bátorítsak/kihívást adjak/inspiráljak embereket online?

9. Állítsd össze a 'fogyasztásodat'
Minden második vagy harmadik hónapban megvizsgálom, hogy kit és mit követek a közösségi médiában és könyörületlenül szelektálok.

A közösségi média óriási lehetőségeket és kihívásokat teremtett


10. Hozz létre határokat!
A közösségi média addig fog terjedni, amíg el nem rabolja az idődet, ha hagyod. Szóval az a kulcsa, hogy határokat hozz létre. Nem tartok már semmilyen technológiai eszközt az ágyam melletti asztalon, mert nem akarom, hogy egy fénylő kis 'kütyü' elvonja a figyelmemet az áhitatra szánt időmből reggelente. Meg kell találnod azt, ami hatásos lehet számodra.

11. Vedd figyelembe a digitális böjtöt
Ahelyett, hogy teljesen egészében elhagynád a közösségi médiát, időnként tarts inkább digitális böjtöket. Legyen az egy nap, egy hét, esetleg egy hónap. Amikor észreveszed, hogy senki sem hiányolt a közösségi oldalakról, mialatt szünetet tartottál, az le fogja rombolni a digitális önértékelési illúzióidat.

12. Figyelj a tudatosságra és a megbízhatóságra!
Mielőtt posztolnál valamit, tégy fel néhány diagnosztikai kérdést magadnak, hogy biztos legyél abban, hogy megéri: Ez igaz? Építő jellegű? Bölcs? Azon kívül, hogy ellenőrzöd saját magadat, megkérhetsz egy barátodat is, hogy segítsen abban, szerinte mi posztolható és mi nem.

13. Késleltesd a digitális tevékenységeidet
A közösségi média egyik veszélye a legfrissebb fejlemények és a legfrissebb hírek. A sürgősségi ciklus megszakításához késleltesd az online tevékenységeidet. Például használj egy applikációt, mint a Pocket, vagy írj egy e-mail magadnak, ahelyett, hogy rögtön rákattintasz egy linkre. Meglepődnél, hogy milyen gyakran az a cikk, ami olyan csábítónak tűnt, miután volt időd elolvasni aznap este vagy egy hét múlva már mennyire nem tűnik majd fontosnak.

14. Emlékezz a múltra
A közösségi média egyik értéke az, hogy digitális nyomot hagy a múltbéli tapasztalatok visszaemlékezésére. Szeretem használni a Timehop alkalmazást, hogy visszaemlékezzek néhány múltbeli eseményre és felfedezzek néhány közösségi média emléket.

Ez lehetővé teszi számomra, hogy visszanézzek Isten jóságára a jó és rossz időkben is.

A közösségi média óriási lehetőségeket és kihívásokat teremtett a 21. századi keresztény emberek számára. A legfontosabb amire emlékeznünk kell, hogy a probléma nem a közösségi média, hanem mi magunk vagyunk. De ha azt választjuk, hogy a digitális platformok jó kísérői próbálunk meg lenni, akkor megtanulhatjuk használni a közösségi médiát anélkül, hogy elvesztenénk a lelkünket.


Ezeket is ajánljuk


Bűn a lustaság?

A szerencsejátékról keresztény szemmel

8 keresztény érték, amellyel Jézus nem értene egyet


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Szeretem-utálom kapcsolatunk van ezzel a birodalommal. Mindenki függ a technológiától, de mindenki felháborodik néhány szempontján.

Közzétette: Nicelife2023. február 27., hétfő