KERESZTÉNYEK ÉS A TETOVÁLÁS

A tetoválások soha nem látott népszerűségnek örvendenek. Jelenleg minden ötödik amerikainak legalább egy tetoválása van (21%), ami elképesztő növekedés a 2003-as 16%-os illetve a 2008-as 14%-os Harris Poll által mért adathoz képest. A gyakorisággal és növekvő érdeklődéssel párhuzamosan, a keresztények jogosan teszik fel a kérdést: Mit mond a Biblia a tetoválásokról?A rövid válasz az, hogy konkrétan semmit. Legalábbis egzaktul nem válaszolja meg a kérdést. A Biblia nem hivatkozik pontosan a tetkókra, legalábbis nem úgy, ahogy a modern időkben elvárnánk. Néhány keresztény bűnnek ítéli, mivel Isten nyilvánvalóan megtiltja ezt a tevékenységet a III. Mózes 19:28-ban. Mivel a tetoválás szó néhány népszerű angol bibliafordításban megjelenik itt, az elutasító álláspont egyértelműnek tűnik. Például:

"Ne vagdossátok be testeteket halottért, és ne végezzetek magatokon tetoválást. Én vagyok az Úr!".

A III. Mózes 19:28 szó szerinti fordítása így hangzik:

"Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, jeleket ne írjatok magatokra. Én vagyok az Úr."

Az "írás" szó bevésett vagy bevágott szimbólumokra/szavakra vonatkozik, és csak itt van használva. A "jelek" szó szintén egyedül csak itt van használva, a szónak pedig bizonytalan a gyöke, így nem igazán lehetünk biztosak a jelentésében. Másrészt a tetoválás szó az 1700-as évekig nem került be az angol nyelvbe. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az 1600-as években készült KJV (King James Version) bibliafordítás közelebb van a szó szerinti jelentéshez, mely szerint

"Ne … bélyegezz jeleket magadra."

A fenti törvény háttere Izraelben az volt, hogy miután a nép megszabadult a szolgaságból, éppen Egyiptom és Kánaán között táborozott. Az újkori régészeti kutatások azt mutatják, mialatt Egyiptomban a tetoválás gyakorlatban volt, az csak a nőkre korlátozódott. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a tetoválások helye a női testen (mell, comb és has) összefüggésben volt a termékenységgel, így a tetovált jelekről azt tartották, hogy jó szerencsét és védelmet nyújtanak a szülés során. A nők pedig elég gyakran a termékenység istennőjének, Bes-nek a képét viselték, ami ezt az elméletet szintén alátámasztja. Kánaánban ellenben, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a test tintával való megjelölése helyett egy sokkal extrémebb rituálét alkalmaztak, mint például a beégetés, a bevágás vagy a bőr lehasítása.

A régészeti eredmények valamint a bibliai szövegek azt mutatják, hogy a kananiták egyedi vágásokat végeztek a testükön rituális céllal (I. Királyok 18:28), különösen ha a halottjukat gyászolták vagy az istenük felé akarták a tiszteletüket kifejezni. A III. Mózes 19:28 úgy tűnik erre utal amikor ezt mondja:

"Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, jeleket ne írjatok magatokra."

Egyiptommal és Kánaánnal kapcsolatban a fenti régeszeit figyelembe véve, úgy tűnik, Isten pont ezeket a vallási célú rituálékat tiltotta meg, nem pedig a tetoválást, ahogy eddig gondoltuk. Ezekkel együtt, figyelembe véve hogy nincs egyértelmű parancs a Bibliában a tetoválásra vonatkozóan, alig marad kapaszkodó a korlátlan tetoválással szemben. Mégis, mielőtt felvarratsz valamit, el kell gondolkodjál pár dolgon, különösen ha keresztény vagy. Az alábbi kérdésekkel megpróbálok segíteni abban, hogy át tudd gondolni a döntésed:

Változtatás
Mivel a Biblia kifejezetten nem tiltja a tetoválásokat, van mégis bármilyen korlátozás? Tudjuk, hogy a testünk nem a sajátunk, sokkal inkább Isten temploma (I. Kor. 6:19-20). A Bibliának van egy magasabb rendű képe a testről, mint Isten kezének munkájáról, amit nem lehet eltorzítani. A nem izraelita népek nem rendelkeztek ezzel a látásmóddal. Napjainkban, néhányan megállás nélkül módosítják a testüket és egyre inkább állatokra vagy földönkívüliekre hasonlítanak, mint emberi lényekre, pedig az ember – az összes teremtett lény közül - egyedüliként lett az Ő képére teremtve. Fel kell tegyük magunknak a kérdést, mennyire módosíthatjuk a testünket azért, hogy megfeleljünk a vágyainknak, miközben ne torzítsuk el az embernek azt a szépségét amit Isten adott?

Motiváció
Miért van szükségem egy tetkóra? Ha ez egy lázadás a szülőkkel szemben, akkor ez biztosan nem egy elfogadható ok (Ef. 6:1-3). Miközben egy művészi önkifejezés rendben lévő lehet, az elsődleges motivációnk mindenben Isten dicsőségét kell szolgálja (I. Kor. 10:31). Ez pedig a dicsőség adásának keresését és az Ő felé, nem pedig a magunk felé fordulást kell, hogy jelentse. Egy tetoválás készíttetése az elkötelezettségünk kifejezése céljából esetleg elfogadható indok lehet, de ne felejtsd el, nem ez az elsődleges és leghatékonyabb módja az evangélizálásnak. Egy tetoválás nem helyettesítheti a szavakkal történő evangélium átadását. Nem állhatsz meg egyszerűen csak azért a végső ítélőszék előtt, mert magadra varrattál egy igeverset.

Alázat
Az alázat azt jelenti, hogy ne magadat propagáld. Annak a módját keresed, hogy az emberek gondolatait Isten felé irányítsad, vagy annak, hogy magad felé? A tetoválások gyakran a test egy bizonyos részét hangsúlyozzák és a figyelmünket a testnek arra a részére irányítják, ahol a tetoválás van. Az alázatos gondolkodás arra fog ösztönözni téged, hogy gondolkodj el a tetoválásról, a határokról, a méretről, azok számáról és a helyükről.

Üzenet
Mit fog üzenni a tetoválás, amit akarsz, rólad a világ felé? A tetoválások erőteljes üzenetek, automatikusan megmutatva azt, mi számodra a fontos. Mivel a tetoválás lényege az állandóság, valószínűleg veled lesznek egész életed során. Az egyre több tetoválás miatt erre már külön kifejezés is született: "tetkó sajnálat" (angolban "tattoo regret"). Ahogy egyre érettebbé válsz, lehetséges, hogy csatlakozni fogsz az ilyen emberek növekvő táborához és sajnálni fogod a tetoválásaidat, mivel már túlléptél azok üzenetein és az értékeid megváltoztak.

Pénz
Ez a legbölcsebb módja, hogy felhasználd a pénzedet? Felelősek vagyunk Isten felé, hogyan használjuk fel a pénzünket. Nagyon fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy az eltávolító technikák bár fejlettek, de sokkal drágábbak mint egy tetoválás felvarrása.

Egészségügyi megfontolások
Az az igazság, hogy a tetoválásnak vannak egészségügyi kockázatai is. A Mayo Klinika felhívja a figyelmet, hogy "ne csinálj könnyelműen tetoválást". Számos súlyos allergiás tünetről, fertőzésről, csúnya forradásról illetve vérbetegségről számolnak be, mint például a Hepatitis B és C. A tetoválás kifejezetten megnyitja a bőrt és idegen baktériumok számára teszi a véred hozzáférhetővé. A tetováló szalonok pedig nem orvosi klinikák, pedig a bőrt szurkálják, ami vérzéssel jár.

Kérlek, gondolkodj mielőtt tetováltatsz. Ezt a döntést ne elhamarkodottan vagy meggondolatlanul hozd meg. Tedd fel magadnak a fenti kérdéseket és a döntésed gondold át még egyszer. Beszélj erről olyan érett keresztény felnőttekkel, akikben megbízol.


Ezeket is ajánljuk


A kényelmes keresztény élet 7 jele

Egy keresztény mindig mosolyogjon?

10 mérgező viselkedésforma a gyülekezetben


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv A tetoválások soha nem látott népszerűségnek örvendenek. Jelenleg minden ötödik amerikainak legalább...

Közzétette: Nicelife2022. november 7., hétfő