21 VIGASZTALÓ IGE GYÁSZ IDEJÉRE

Most vettél búcsút egy szerettedtől, de te még mindig itt vagy. Még mindig gondolsz rájuk, többet, mint valaha. Azon tűnődsz, hogy vajon önmagad leszel-e újra valaha. A gyász egy fájdalmas folyamat. Magányos út. De az igazság ismerete, és az azon való elmélkedés segíteni fog ebben a gyásszal teli állapotban.Íme néhány bibliai igevers a gyászról, amelyek vígaszt nyújthatnak veszteségedben. Raktározd el ezeket az Igéket, és amikor csak tudod, vedd elő őket és hagyd, hogy szavai vígaszt és békét nyújtsanak számodra. Az Igék után egy vígaszt hozó Imát fogsz találni. Hozzon békét Isten jelenléte a szívedben és a lelkedben.

1. "Csendesedjetek és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten! Felmagasztaltatom a nemzetek közt, felmagasztaltatom a földön." (Zsoltárok 46:11)

Csend. Ne félj tőle. Tudom, hogy amikor csendben vagy, az elméd megtelik minden gondolattal arról, akit hiányolsz. Viszont amikor csendben vagy, akkor emlékeid egy részét is felszabadíthatod. Ha csendben vagy, képes leszel emlékeztetni magad arra, hogy bár a dolgok kaotikusnak tűnhetnek, Isten még mindig Isten. Ilyenkor tud Isten emlékeztetni az Ő hűségére. Azokra az alkalmakra, amikor azt hitted, hogy nem fogsz tudni megbirkózni az előtted álló dolgokkal. Isten mégis erőt adott neked, képessé tett arra, amit lehetetlennek hittél. Isten látja, ha megfáradtál. Ő lehetővé teszi számodra, hogy végig járd a gyászon keresztül vezető utat. Ő veled van.

2. "Minden gondotokat ő reá vessétek, mert néki gondja van reátok." (1Péter 5:7)

Lehet, hogy ma kábultnak érzed magad. Lehet, hogy egy ideig így is fogod érezni magad, de amikor elkezdesz szorongani, akkor ez a tökéletes vers számodra. Ez az Ige egy emlékeztető arra, hogy Isten törődik veled, ami azt jelenti, hogy törődik mindennel, ami veled kapcsolatos. Tehát amikor elkezdesz aggódni, képzeld el, hogy mindent átadsz Isten kezébe.

Ő már minden egyes dologgal tisztában van az életedre vonatkozóan.

Amikor valaki, akit szeretsz, meghal, akkor sokféle érzés fog kavarogni benned. Az egyik ilyen érzés az, hogy a veszteség elhatalmasodik rajtad. Aggódni kezdesz azon, hogy a szeretted nélkül nem fogsz tudni boldogulni. Ha elvesztetted a férjedet, aki eddig olyan döntéseket hozott, amelyeket ezentúl neked kell majd meghoznod. Ha szülődet vesztetted el, a fájdalom a belsődbe hatol, hogy bárcsak még egyszer beszélhetnél velük. Ha gyermekedet veszítetted el, úgy érzed, hogy egy részed is meghalt ővele. Mégis, Isten tudja, mit érzel most. Ő az egyetlen, aki igazán tudja, nem számít hányan állítják még ezt az emberek közül. Isten teremtette a szívedet, ami most összetört. Add át neki a gondjaidat.

Küzdj meg minden olyan kísértéssel, ami azt akarja elhitetni veled, hogy Isten nem megbízható


3. "Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te útaidban megismerd őt; akkor ő igazgatja a te útaidat." (Példabeszédek 3:5-6)

Elveszettnek érzed magad. Nem érted, hogy fogsz boldogulni a szeretted nélkül. Próbálod megérteni, de nem megy. Isten azt üzeni nekünk, hogy minden bizodalmunkat belé vessük. Azt mondja ne a magunk értelmére támaszkodjunk. Amikor viszont gyászolunk, még kevésbé értjük meg a dolgokat. Félsz mert nem tudod mit tartogat neked a jövő. A jó hír az, hogy Isten nagyon is jól tudja. De nem hogy csak jól tudja, hanem kész vezetni téged ha kéred. Ezért ma lehet, hogy félsz, de tudd: Ő arra vár, hogy vezethessen téged. Csak kapaszkodj bele a kinyújtott kezébe.

4. "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19)

Isten minden szükségedet be fogja tölteni. Talán még nem tudod hogyan fogja megtenni, de ez rendben is van. A jó hír az, hogy neked nem kell aggódnod a módszerei felől. Ő másképpen gondolkodik, mint mi. Nekünk véges az elménk, az Övé viszont végtelen. Ha te szeretsz listát írni, készíts egyet, és imádkozz az alapján Istenhez. Biztos vagyok benne, hogy Ő már tudja mik lesznek a listádon, de ha felírod akkor dicsérheted is Istent amikor meglátod, hogy mindegyiket beteljesíti. Isten egyik neve Jahve Jireh, ami azt jelenti, hogy az Úr gondoskodik. Nem azt, hogy az Úr talán gondoskodhat. Isten pedig hűséges a nevéhez.

Küzdj meg minden olyan kísértéssel, ami azt akarja elhitetni veled,
hogy Isten nem megbízható.

Végül is azért imádkoztál, hogy a szeretted életben maradjon. De Isten nem válaszolt az imádra. Ne feledd, te és én nem látjuk a teljes képet. Egy nap viszont meg fogunk érteni mindent, ami most még nem világos számunkra. Adj hálát Istennek azért, hogy be fogja tölteni szükségleteidet, ahogy Jézus is megköszönte amikor Isten meghallgatta Lázárért mondott imáját. Már azelőtt megköszönte, mielőtt látta volna, hogy barátja akár egy lépést is tesz. Ez a hit!

5. "Bujdosásomnak számát jól tudod: szedd tömlődbe könnyeimet! Avagy nem tudod-é azoknak számát?" (Zsoltárok 56:9)

Isten a könnyeinket értékesnek látja. Emlékezzünk, még Jézus is sírt. Isten elég közel van ahhoz, hogy összegyűjtse könnyeid. Még számon is tartja őket. Amikor tehát kísért a gondolat, hogy Istent nem érdekled, csak emlékezz arra, hogy Ő minden egyes könnycseppedet számontartja. Még azt is, amelyik éppen most csordul le az arcodon. Egyik sem vész el. Soha ne szégyelld a könnyeid. Isten teremtette az érzelmeinket, és azok is fontosak. Amikor gyászolsz, néhányan talán veled együtt sírnak. Néhányan talán nem, de még nekik is fáj a te veszteséged.

Egyszer beszédet mondtam egy rendezvényen, és két nő odajött hozzám. Az egyik azt mondta: "A szavaid mélyen megérintettek. Elnézést, hogy sírok." A másik nő ezt mondta: "Engem is megérintett. Hazafelé menet is sírni fogok." Néha úgy érzed majd, hogy már minden könnyedet kisírtad, aztán egy apócska dolog megérinti a szívedet, és az érzelmek hulláma ismét elönt, és újra könnyekre fakadsz. Engedd ki ezeket a könnyeket. Gyógyítanak. Ha megpróbálod visszatartani a könnyeid, az lassítja a gyász folyamatát.

6. "Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkül!" (Máté 10:29)

Semmi sem kerüli el Atyánk figyelmét. Szereti azokat a gyönyörű kis verebeket. Amikor egy is a földre esik, Isten látja. Ez a mi vigaszunk, amikor az ellenség például ilyen dolgokat suttog a lelkünknek:

• Isten nem törődik veled
• Ha törődne, nem hagyta volna meghalni a szerettedet.
• Isten túl elfoglalt ahhoz, hogy veled foglalkozzon

Ehelyett, támaszkodjunk arra, amit a Szentírás mond, mert az az igazság. Isten törődik velünk. Még a verebet is észreveszi. Isten rendelkezik a világ minden idejével, amit a gyermekeire fordít.

Ő lehetővé teszi számodra, hogy végig járd a gyászon keresztül vezető utat. Ő veled van7. "Közel van az Úr a megtört szívekhez, és megsegíti a sebhedt lelkeket." (Zsoltárok 34:19)

Egyedül fogod érezni magad a gyász során. Még egy zsúfolt szobában is. Amikor pedig senki nincs körülötted, kísérteni fog a gondolat, hogy Isten sincs veled. De ez nem igaz, mert Isten azt mondja nekünk, hogy Ő közel van a megtört szívűekhez. Amikor gyászolunk, a szívünk pedig millió darabra van törve.

Talán azt fogod tapasztalni, hogy néhányan eltávolodnak tőled gyász közben. Kérlek értsd meg, hogy ezek az emberek csak azt szeretnék, ha minden olyan lenne, mint a veszteség előtt. Tehetetlennek érzik magukat, egyszerűen nem tudják mit tegyenek. Mások talán nem akarnak részt venni a gyászodban. Még ha nem is érzed úgy, hogy Isten közel van, akkor is ott van, és nem megy sehová.

8. "Isten a mi oltalmunk és erősségünk! Igen bizonyos segítség a nyomorúságban." (Zsoltárok 46:2)

Erősség. Isten megadja neked azt az erőt, amire naponta szükséged van. Azokon a napokon pedig, amikor úgy érzed, hogy nem tudsz még egy lépést se tenni, Isten fog hordozni téged. Isten lesz a menedéked is. Egy hely, ahova menekülhetsz és elrejtőzhetsz Benne. Végtelen karjával fog átölelni. Ő lesz a te biztos helyed. Lehet, hogy nem minden nap érzed majd így, de túl leszel rajta. Bár nem a saját erődből, mert lesznek olyan napok, amikor rádöbbensz, hogy az erőd nem tőled van. Hanem azért, mert aki tart téged, mindenható, hatalmas, a királyok Királya és az uraknak Ura. Isten lesz az erőd és menedéked.

9. "Az Úr megtámogat minden elesendőt, és felegyenesít minden meggörnyedtet." (Zsoltárok 145:14)

A gyász egy fájdalmas folyamat. Lesznek napok, amikor jól vagy, és lesznek napok, amikor nagyon gyengének érzed majd magad. Ünnepek, évfordulók jönnek, és ezek nehéz időszakok. Azokon a nehéz napokon tudnod kell, hogy van Valaki, aki erős, és támogat téged.

Amikor nem tudsz feltekinteni mert a gyász túl nehéz,
Isten gyengéden felemel majd.

Isten nagyon is törődik velünk. Miképp mi is törődünk gyermekünkkel, amikor fájdalom éri, Isten ennél sokkal jobban törődik velünk. Egyszer, amikor a testvérem gyilkosán gondolkoztam, megkérdeztem Istent, hogy tudja-e mit érzek. Azonnal eszembe jutott, hogy Ő sokkal jobban tudja, mint bárki más. Isten tudja. Magától érthetődő, hogy a gyász idején is támogatna minket, és szeretetteljesen felemelne. Ó, mennyire szeret minket. Mindig emlékezzünk erre.

10. "És az Isten eltöröl minden könnyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak." (Jelenések könyve 21:4)

Ez még nem minden. Egy nap majd letörli a könnyeinket. Fájdalmaink teljesen el fognak tűnni. Nem lesz többé bánat, nem lesz több búcsú. Isten eltörli a halált. Nehéz elképzelnünk, de egyben csodálatos is. Azt jelenti, hogy újra találkozni fogunk azokkal, akiktől el kellett búcsúznunk. Nem lesz többé rák sem más betegségek. Azok a dolgok, amelyek megfosztottak minket, azoktól, akiket szeretünk, eltűnnek. A kisunokánk mindössze 14 hónapos korában halt meg. Edwards-szindrómája volt. Viszont egy nap nem lesz többé Edwards-szindróma sem. Egy nap…

"Atyám, Istenem, imádkozom minden gyászolóért. Imádkozom, hogy vigasztald meg mindannyiukat a Te szellemeddel. Kérlek küldj támogató embereket az ő életükbe, hogy tudják, nem kell egyedül cipelniük ezt a terhet. De legfőképpen, imádkozom, hogy érezzék a Te jelenlétedet. Segíts nekik elmélkedni az igazságon. Segíts nekik, hogy tudják Te Isten vagy, és igazán törődsz velük. Annyira, hogy minden egyes könnycseppet, amit ejtenek te megőrzöd. Jézus drága és szent nevében imádkozom ezért. Ámen."

11 további igevers gyászról és veszteségről

"Mert nem veti meg és nem útálja meg a szegény nyomorúságát;
és nem rejti el az ő orcáját előle, és mikor kiált hozzá, meghallgatja."
(Zsoltárok 22:25)

"Mert csak pillanatig tart haragja, de élethossziglan jóakarata;
este bánat száll be hozzánk, reggelre öröm."
(Zsoltárok 30:6)

"Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!" (János 14:27)

"Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket." (Zsoltárok 147:3)

"Ha elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája és az én örökségem te vagy,
oh Isten, mindörökké!"
(Zsoltárok 73:26)

"Boldogok, akik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak." (Máté 5:4)

"Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongattatom; elsenyved a búbánat miatt szemem, lelkem, testem. Mert bánatban enyészik életem, és sóhajtásban múlnak éveim; bűnöm miatt roskadoz erőm, és kiasznak csontjaim." (Zsoltárok 31:10-11)

"Mert a hegyek eltávoznak, és a halmok megrendülnek; de az én irgalmasságom tőled el nem távozik, és békességem szövetsége meg nem rendül, így szól könyörülő Urad." (Ézsaiás 54:10)

"Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, az irgalmasságnak atyja és minden vígasztalásnak Istene; Aki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvígasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vígasztalással, amellyel Isten vígasztal minket." (2Korinthus 1:3-4)

"Jőjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

"Siralmamat vígságra fordítottad, leoldoztad gyászruhámat, körülöveztél örömmel." (Zsoltárok 30:12)


Ezeket is ajánljuk


9 egyszerű ima, hogy helyreállítsd megfáradt szívedet

Mit jelent valójában: "Szüntelen imádkozzatok"!?

Isten igéje az életedben