AZ OROSZLÁN ORDÍTÁSA

"Felindította őt az Úrnak Lelke, és úgy kettészakasztotta azt, mint ahogyan kettészakasztatik a gödölye; pedig semmi sem volt a kezében. De atyjának és anyjának nem mondta el, amit cselekedett." (Bír 14:6)Amikor egy vadállatokat bemutató szafarin vettünk részt az ausztráliai Queensland-ben, megjegyeztük, milyen engedelmesnek és könnyen kezelhetőnek tűnnek az oroszlánok. Lányaim nagyon élvezték, ahogyan az egyik egy autó tetején aludt. Hirtelen egy kerekeken guruló, acélrudakból álló ketrecet vontattak be a középen lévő füves területre, és egy férfi nyers húsdarabokat kezdett dobálni kifelé. Az oroszlánok azonnal ordító fenevadakká változtak, fogukkal tépték a húst, és iszonyú erővel ugrottak neki a rácsoknak. "Na, én aztán be nem mennék abba a ketrecbe! - kiáltotta az idősebbik lányom, Carolyn. - Ha több ezer dollárt adnának, akkor sem lennék bezárva a ketrecbe, csak pár centire ezektől a vadaktól! Elég valószínűtlen, hogy úgy támadjanak meg bennünket az oroszlánok, ahogyan Sámsont, bár "az ördög, mint ordító oroszlán, szertejár, keresvén, kit elnyeljen" (1Pt 5:8).

Az oroszlánok igen nagy gyakorisággal fordultak elő Palesztinában az ótestamentumi időkben. A Biblia több mint 150 alkalommal említi őket. De mégsem lehetett olyan sorozatos a felbukkanásuk, mint amilyen kegyetlen és pusztító támadásokat intéznek a gonosz erői mindenfelé a mai világban. Időnként megeshet egy-egy "nyershús" szituációban, hogy még személyiségünk legszelídebb vonása is átváltozik ellenőrizhetetlen, békét romboló indulattá. A kellemes, ártalmatlan külső körülmények is hirtelen átcsaphatnak hurrikánszerű, száguldó zűrzavarba.

Amikor a fiatal, életerős oroszlán rárohant Sámsonra, a Szentlélek hatalmasan kiáradt rá. Úgy is lehet ezt fordítani, hogy a Lélek "száguldva áradt" Sámsonra, akit végül saját, szabadjára engedett érzelmei pusztították el, de ez alkalommal Isten úgy döntött, megmenti őt Lelke által, hiszen szolgájának még hatalmas szabadító munkát kellett elvégeznie. Soha ne becsüld le a Szentlélek győztes hatalmát, amikor Sátán, az ordító oroszlán megkörnyékez téged!

Imádság a mai napra
"Uram, Te ismered a támadásokat, amelyekkel gyermekeid ma szembenéznek. Az oroszlán a legváratlanabb módszerekkel csap le. Köszönöm a belső béke bizonyosságát, amit azonnal megadsz, amikor úgy döntök, hogy beléd vetem a bizalmamat!"