MIRE ÖSSZPONTOSÍTOK?

"Mert a test szerintiek a testiekre törekednek; a Lélek szerintiek pedig a Lélek dolgaira."
(A rómaiakhoz írt levél 8. fejezetének 5. verse)"Az apukám ígért nekem egy számítógépes játékot karácsonyra - panaszkodott könnyes szemmel az egyik szomszéd kisfiú. - Láttam egyet a boltban, amit szerettem volna, és egész héten erre gondoltam. Elképzeltem, milyen jót fogok azzal játszani. De amikor apa visszament a boltba, hogy megvegye, már eladták, és nincs több abból!" Ez jelenti az összpontosítást. Előfordult már veled is? Nem kétséges, megesett már mindnyájunkkal. Annyira lefoglalja a gondolkodásunkat egy személy, állás, tárgy vagy kedvtelés, hogy úgy tűnik, mintha már minden akörül forogna. Az életünk irányító ereje nem annyira a futó gondolat, akár jó, akár rossz; hanem ami lefoglalja az egész gondolatvilágunkat.

Amikor egy személy újjászületik, akkor a gondolata természetesen irányul Jézus felé. A Szentlélek jelenléte Krisztus felé fordítja a gondolatunkat, érzésünket. Ám hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy "a testünk", vagyis a természetünk érzéki része nagyon erősen vonzódik olyan dolgok felé, amelyek újra átvehetik az uralmat az elménk fölött. Ezért annyira fontos, hogy folyamatosan betöltsön bennünket a Lélek ereje. Ő megújítja az elménket a lelki zene, a Szentírás szavai, az imádság és a keresztény barátokkal való közösség által. Így a gondolatunk az örökkévaló dolgok felé irányul.

"Steve! - érdeklődtem a szomszéd kisfiútól. - Gondoltál már arra az új számítógépes játékra, ami nagyon vicces, de segít sokféle érdekességet is megtanulnod?" "Mesélj valamit arról! Nagyon unalmas?" Elmondtam neki a teljes információt, amit csak tudtam, ő pedig lelkesen elszaladt, hogy beszámoljon erről az apukájának. Semmi értelme sem lett volna azt tanácsolnom, hogy felejtse el a játékot, ami az egész hétvégére lefoglalta az agyát, de valami újnak és jobbnak a gondolata helyettesíteni tudta a korábbi rögeszmét. Így dolgozik a Szentlélek is azért, hogy a lehető legfontosabb dolgok felé irányítsa az elménket.

Imádság a mai napra
"Atyám, töltsd be a lelkemet olyan dolgokkal, amelyek pozitív gondolkodást és érzelmet váltanak ki belőlem!"