NEM TUDOM, HOGYAN TOVÁBB

Egyre többször hallani azt a véleményt, hogy a mai fiatalok kevésbé olyan céltudatosak, mint a korábbi generációkhoz tartozóak, akik már tizenévesen tudták, mit szeretnének kezdeni az életben, ha felnőnek. Voltak álmaik, terveik, céljaik – és tudtak is érte küzdeni, kitartani, s meg is tartani azt.De ne gondoljuk, hogy a határozatlanság, a céltudatlanság, a tanácstalanság csak a mai fiatalok életében lehet jelen. Bármilyen tapasztalt is legyen valaki az élet útján, bármilyen messzire is eljutott már, bármikor elérkezhet egy olyan életszakaszhoz, ahol – hiába az addig megtett út – igazából fogalma sincs, mi a megoldás a jelenlegi helyzetére.

Talán te is, aki éppen e sorokat olvasod, hosszú ideje küzdesz egy kérdéssel a fejedben, nem tudsz döntésre jutni egy számodra nagyon fontos ügyben, esetleg képtelen vagy elképzelni, mi is következik most az életedben. Nem vagy egyedül. Talán ez most nem is vigasztal téged – és hidd el, megértem. De mégis írnék valamit! Egyrészt, tényleg nem vagy egyedül a helyzetben – bármennyire is úgy érzed, hogy magadra maradtál – Isten lát, ott van közel. Másrészt, attól, mert nem tudsz egy valamiben döntésre jutni az életedben, attól még sok más dologban lehet, hogy igen.

Ne egyetlen szemszögből lásd magadat és a jelenlegi helyzetedet! A nap újra és újra felkel, a csillagok az égen estéről estére gyönyörűen pislákolnak, te pedig még mindig lélegzel – jobb esetben pedig egészséges vagy, van fedél a fejed felett, van mit enned, innod, van mit magadra öltened. Attól, mert beletemeted magadat az aggodalomba, pánikolsz, vagy minden más dolgot elvégzel magad körül – csakhogy megnyugtasd magad, hogy vannak még dolgok, amiket meg tudsz oldani – attól még a válasz, a megoldás nem érkezik el hamarabb, nem leszel jobban, és sajnos nem is leszel előrébb sem.

"Akkor mégis mit tehetek?"

A kérdés jogos. Egy dolgot már rögtön meg is tehetsz: "így szól az én Uram, az ÚR, Izráel Szentje: A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek!" (Ézs 30:15) Térjen vissza szíved, hited, gondolatod, reményed, lelked az ÚRhoz, mert csak ez a hitből fakadó tett lesz az, ami megnyugtat, majd emlékeztet arra, hogy a legjobb Bizalmasod maga az ÚR, Akitől erőd származik.

Talán te is, aki éppen e sorokat olvasod, hosszú ideje küzdesz egy kérdéssel a fejedben


Sajnos nem élünk olyan időszakot, amikor maga az Úr Jézus Krisztus, a Bölcsesség (Mt 12:42b) fizikailag jelen van közöttünk, pedig milyen hamar megoldódna az, amiben éppen tanácstalanok vagyunk, ugye? El tudod képzelni? Csak odamennél Jézushoz, feltennél egy kérdést, és Ő egy csattanós válasszal perceken belül feloldaná azt, amivel kapcsolatban te már ki tudja mennyi ideje le vagy ragadva… Így volt ez abban az időben is, amikor maga a Bölcsesség, Jézus, Isten Fia még testben volt jelen ezen a világon. Egyszer Jézushoz odament egy előkelő férfi, hogy megkérdezze, mit tegyen, hogy elnyerhesse az örök életet? (Lk 18,18)

Ez az előkelő férfi az örök élet elnyerésén törte a fejét. Nem tudta, hogyan tovább a földi életen túl. Ez aztán nagy falat! Ehhez képest a te kérdésed mekkora horderővel bír?

De mégis, ha te, én, vagy bárki más, éppen nem is ilyesmin gondolkodunk, annyit azért leszűrhetünk magunknak, hogy bármilyen iskolai végzettséggel, munkahelyi pozícióval, pénzösszeggel a zsebünkben, mind-mind elérkezhetünk életünkben egy olyan ponthoz, amikor nem tudjuk, hogyan tovább… Ráadásul már Jézus sincs itt, hogy egyszerűen odasétáljunk Hozzá az utcán, hogy megkérdezzük Őt: "Mester, mit tegyek hogy …?" Tényleg nincs erre esélyünk? Ne higgyük el ezt!

Jézus azt mondta: "jobb nektek, ha én elmegyek…" (Jn 16:7a) Mégis mitől jobb nekünk az, hogy Jézus – a Csodálatos Tanácsos (Ézs 9,5b) – tényleg felment a mennybe? Jézus így folytatja: "mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok." (Jn 16:7b) Bár megvolt annak az ideje, hogy Jézus testben jelen volt az emberiség életében, de most egy olyan időszakot élünk, amikor a Szentlélek, a Pártfogó időszaka van, és az Ő jelenléte semmivel sem kevesebb Jézusétól! Sőt!

"… amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek." (Jn 16:13)

Kérhetjük, és befogadhatjuk életünkbe az igazság Lelkét, mert Őt Jézus már elküldte! Szentlélekkel az életünkben, a nehéz, bonyolult, aggodalommal, félelemmel, stresszel, és kérdésekkel teli világban, ráállhatunk a helyes irányra, ami elvezet bennünket az igazsághoz, a megoldáshoz. Elvezet, azaz elkísér, rávezet a megoldásra – ahogyan egy jó tanító is teszi. Mert a megoldás, a válasz nem mindig egy csapásra érkezik. Valamikor a célig megtett út annyi tapasztalatot nyújt magában, ami belülről érteti meg velünk: hogyan tovább.

Végül írnék két igét. Az első Istennek a szavai hozzád. A második a te imád lehet Hozzá. Ha van hited rá, vedd magadhoz, írd le, őrizd meg, beszélgess az igékkel kapcsolatban Istennel, kérd a Szentlélek vezetését. S, ha majd már visszafelé tekintesz erre a bizonytalan, de mégis Istenben megnyugodott időszakra, akkor meséld el másoknak, hogyan tartott meg, vezetett az úton Istened az Úr. Mert, amikor benned még csak halványan elkezdett pislákolni a "Nem tudom, hogyan tovább" kérdése, Isten már akkor látta, melyik irány lesz számodra a legjobb. Ő alkotott, ismer, szeret téged, és gondoskodik felőled (Ézs 46,4), éppen ezért hihetsz és bízhatsz Benne.

"Én tudom megmondani, hogyan boldogulsz." (Ézs 57,11-12)

"Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges vagy, hiszen benned bízom!
Ismertesd meg velem, melyik úton járjak, mert hozzád vágyódik lelkem."
(Zsolt 143:8)

Egy lánya Istennek | facebook.com/1lanyaIstennek

Ezeket is ajánljuk


Istennél új ígéretek vannak! (3)

Amiért keresztény vezetők is elbuknak

Hála a bajok idején