SZÍVED VEZETÉSE

Szíved az életed működésének hadügyminisztériuma.
Ennek eredményeként szíved irányultsága életed minden területére hatással van.Mi a szív?

1. A személyazonosságod
A szíved a legfontosabb része annak, aki vagy. A lényed középpontja, ahol a "valódi te" lakozik.
"Ahogyan a víz tükrözi az arcot, úgy tükröződik a szívben az ember." (Példabeszédek 27:19)
"Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan Ő." (Példabeszédek 23.7)

2. A középpontod
Mivel hús-vér szíved a tested középpontjában helyezkedik el, és életet adó vért pumpál minden egyes élő sejtbe, a "szív" szót évszázadokon keresztül minden gondolat, hit, érték, motiváció és meggyőződés kiindulópontjának leírására használták.

3. A főhadiszállásod
Szíved az életed működésének hadügyminisztériuma. Ennek eredményeként szíved irányultsága életed minden területére hatással van.

"Ahogyan a víz tükrözi az arcot, úgy tükröződik a szívben az ember."


Miért rossz az, ha a szívemet követem?

1. Mert bolondság
A világ azt mondja: "Kövesd a szívedet!" Ugyanezt a filozófiát képviselik a New Age guruk, az önfejlesztő szemináriumok és a romantikus popslágerek. Mivel olyan romantikusan és fennkölten hangzik, könyvek és hangfelvételek millióit lehet eladni vele. A baj csak az, hogy a szíved követése általában azt jelenti, hogy azt hajszolod, ami az adott pillanatban éppen helyesnek tűnik a számodra, függetlenül attól, hogy voltaképpen helyes-e. Azt jelenti, hogy szélnek eresztesz minden óvatosságot és lelkiismereti jelzést, és a legújabb szeszélyeidet és kívánságaidat követed, figyelmen kívül hagyva, amit a józan gondolkodás és az értelmes tanács mond. A Biblia szerint:

"Aki bízik magában (angolban: a saját szívében), bolond az; aki pedig jár bölcsen, megszabadul."
(Példabeszédek 28:26).

2. Mert megbízhatatlan
Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az érzések és érzelmek sekélyesek, változékonyak és megbízhatatlanok, illetve a körülmények függvényében hullámozhatnak. Azon igyekezetükben, hogy a szívüket kövessék, emberek feladták a munkájukat, hogy egy nyamvadt amatőr bandába újra életet leheljenek, elvesztették minden megtakarított pénzüket, amikor egy lóverseny hevében a megérzéseiket követték, vagy épp elhagyták életre szóló társukat, hogy levadásszák valamelyik vonzó munkatársukat, aki már túl van két házasságon. Gyakran előfordul, hogy az, amit az ember az érzelmek édes bódulatában helyesnek érez, azt néhány évvel később keserű tévedésnek érzi.

Ez az önző filozófia számtalan válásnak is az oka. Sokakat arra visz, hogy felrúgjanak egy életre szóló elkötelezettséget csak azért, mert már "nem érzik szerelmesnek magukat".

3. Mert romlott
Az igazság az, hogy a szívünk alapvetően önző és bűnös. A Biblia, és Jézus azt mondja:

"Félrevezetőbb a szív mindennél, és súlyosan beteg; ki érthetné meg?" (Jeremiás 17:9, angol fordítás).

"Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúbizonyságok, káromlások" (Máté 15:19).

Hacsak Isten teljesen át nem formálja a szívünket, az továbbra is a rossz dolgokat fogja választani.

Követhetem egyáltalán a szívemet?

Salamon király ezt mondta:

"A bölcs férfi szíve jobbra vezeti őt, de a bolond ember szíve balra vezeti azt" (Prédikátor 9:22, angol fordítás).

Épp úgy, ahogy a szíved gyűlöletre, kívánságra és erőszakra vezethet téged, ugyanígy megtörténhet az is, hogy szeretet, igazság és kedvesség vezetheti a szívedet. Ahogy Istennel jársz, Ő olyan álmokat helyez a szívedbe, amelyeket Ő valóra akar váltani az életedben. Különböző képességeket és készségeket is belehelyez a szívedbe, melyeket az Ő dicsőségére akar kibontakoztatni benned (Mózes 35:30-35).

Ő adja meg annak a vágyát, hogy adj (2Korinthus 9:7) és hogy dicsőítsd Őt (Efézus 5:19). Mihelyt Istent teszed az első helyre, Ő beszáll a dolgaidba, és beteljesíti szíved jó kívánságait. A Biblia ezt így mondja:

"Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit" (Zsoltárok 37:4).

Csak abban az esetben lehetsz nyugodt afelől, hogy a szívedet követed, amikor tudod, hogy a szíved arra törekszik, hogy Istent szolgálja és az Ő tetszését keresse.

"Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit."


Miért nem elég az, ha a szívemet követem?

Mivel a szívünk annyira hajlamos a változásra és olyannyira megbízhatatlan, a Szentírás egy sokkal erőteljesebb üzenetet közvetít, mint azt, hogy "kövesd a szívedet". A Biblia arra tanít és utasít, hogy vezesd a szíved. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben felelősséget vállalsz annak állapotáért és irányultságáért. Fel kell ismerned, hogy igenis van befolyásod afelett, hogy hol van a szíved. Isten megadta az erőt ahhoz, hogy egy dologról elfordítsd a szíved, valami másra pedig odafordítsd. A következő igeversek mind a szív vezetéséről szólnak:

Példabeszédek 23:17 | "Ne engedd irigykedni a te szíved a bűnösökre."
Példabeszédek 23:19 | "Vezesd ez úton szívedet."
Példabeszédek 23:26 | "Adjad, fiam, a te szívedet nékem, és a te szemeid az én utaimat megőrizzék."
1Királyok 8:61 | "És a ti szívetek legyen tökéletes az Úrhoz, a mi Istenünkhöz."
János 14:27 | "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!"
Jakab 4:8 | "Szenteljétek meg szíveiteket."
Jakab 5:8 | "Erősítsétek meg szíveteket."

Hogyan tudom vezetni a szívem?

Először is, meg kell értened, hogy a szíved a befektetéseid nyomában jár. Vagyis, bármi is legyen az, amire időt, pénzt és energiát fordítasz, az vonzani fogja a szívedet. Így volt ez a házasságkötés előtt is. Leveleket írtatok, ajándékokat vettetek egymásnak, időt töltöttetek együtt, a szívetek pedig felzárkózott ehhez. Amikor már nem fektettél annyit a kapcsolatba, és elkezdtél más dolgokra koncentrálni, a szíved oda is követett. Ha ma nem vagy szerelmes a társadba, az lehet, hogy azért van, mert tegnap abbahagytad a társaddal való törődést.

1. Vizsgáld meg a szíved!
Szíved sikeres vezetésének egyik kulcsa az, hogy állandóan tudatában vagy annak, hogy hol van a szíved. Tisztában vagy azzal, hogy mi van most a szívedben? Könnyen kiderítheted, ha végiggondolod, hogy az elmúlt hónapban mire ment el az időd, mire ment el a pénzed, és miről beszélsz egyfolytában.

2. Őrizd a szíved!
Amikor valami ártalmas kísérti a szívedet, a te felelősséged, hogy megvédd a kísértéssel szemben.

"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet" (Példabeszédek 4:23).

Ne engedd meg a szívednek, hogy a pénzt vagy a munkádat többre becsülje a társadnál és a családodnál! Ne engedd meg a szívednek, hogy megkívánja egy másik asszony szépségét! (Példabeszédek 6:25)

A Biblia így figyelmeztet:

"a vagyonban, ha nő, ne bizakodjatok" (Zsoltárok 62:11).

3. Hangold be a szíved!
Pál apostol ezt tanította:

"az odafelvalókat keressétek, ahol a Krisztus van, az Istennek jobbján ülvén." (Kolossé 3:1)

Ideje megállapítanod, hogy hol kellene lennie a szívednek, aztán pedig meghozni a döntést, hogy azokra hangolod rá a szívedet. Azt mondod: "De én nem igazán akarok befektetni a házasságomba. Inkább ezt meg azt szeretném csinálni." Tudom. A múltban erre hangoltad be a szíved, és megragadtál a "kövesd a szíved" mentalitásnál. De nem kell megengedned az érzelmeidnek, hogy továbbra is ők irányítsanak! A kívánság az, amikor a szívedet valami rossz és tilos dologra irányítod. Dönthetsz úgy, hogy a szívedet elfordítod a rossz dolgokról és ráhangolod arra, ami jó és helyénvaló.

4. Fektesd be a szíved!
Ne várj addig, míg kedvet érzel ahhoz, hogy helyesen cselekedj. Ne várj addig, míg szerelmesnek érzed magad a hitvesedbe, ahhoz, hogy befektess a kapcsolatotokba. Kezdd el, hogy többet fordítasz a házasságodra és kezdj el befektetni oda, ahol a szívednek lennie kellene. Tölts időt hitveseddel! Vásárolj neki ajándékokat! Írj neki leveleket! Minél többet fektetsz bele, a szíved annál inkább értékelni fogja a kapcsolatotokat.


Ezeket is ajánljuk


Nem tudom, hogyan tovább

Ha távol érzed magad Istentől

Hitharc a félelem felett: 5 ígéret Istentől


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Szíved az életed működésének hadügyminisztériuma. Ennek eredményeként szíved irányultsága életed minden...

Közzétette: Nicelife2023. március 21., kedd