3 SZÓ, AMELY MEGVÁLTOZTATJA A HÁZASSÁGODAT

Talán azt gondolod kizárt, hogy néhány szóval hatással legyünk egy ilyen átfogó területre. A férjem ezzel nem ért egyet. Amikor SMS-ben kértem tőle az ő három szavát, azt válaszolta, hogy neki kettő is elegendő: Igen, drágám.Talán nem is a szavak mennyisége miatt aggódsz. Talán azon tűnődsz, hogy vajon a szavak önmagukban képesek-e bármit is megváltoztatni. Gondolj a szüleiddel, gyermekeiddel, házastársaddal vagy barátaiddal való kapcsolatodra. Azoknak az embereknek, akikkel közeli kapcsolatban állsz, hatalmuk van arra, hogy szavaikkal megsértsenek vagy gyógyítsanak. Megutáltassák vagy megszerettessék magukat veled. Jó vagy rossz érzéseket keltsenek benned azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepet foglalsz el az életükben.

Melyik feleség ne akarná magába szívni ezeket a szavakat? "Megsebesítetted az én szívemet, én húgom, jegyesem, megsebesítetted az én szívemet a te szemeidnek egy tekintésével, a te nyakadon való egy aranylánccal!" (Énekek éneke 4:9). Melyik férj ne mosolyogna, ha ezt hallaná feleségétől? "Csókoljon meg engem az ő szájának csókjaival; mert a te szerelmeid jobbak a bornál." (Énekek éneke 1:2). Ezek az igék több ezer évesek, de amit a házastársunk számára közvetítenek ma is igazak.

Azt mondják szeretlek. Törődöm veled. Különleges vagy. Fontos vagy.
Örülök, hogy az enyém vagy.

Néha elfelejtjük, hogy házastársunknak szüksége van megerősítésre, házasságunknak pedig időre és energiára. Az élet csak úgy rohan, mi pedig elfoglaltak vagyunk. Túlságosan elkötelezzük magunkat egymástól független dolgok mellett. Eltérítenek a megterhelő munkáink vagy nagyobb figyelemre szoruló gyermekeink, vagy a váratlan, nehéz helyzetek. De minél távolabb sodródunk egymástól, annál inkább meglazul a kapocs közöttünk, és annál könnyebb egymástól elszakadni.

Sokan azt mondják, hogy a házassághoz két ember kell. Isten azt mondja egy erős házassághoz hárman kellenek. "Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak annak; és a hármas kötél nem hamar szakad el." (Prédikátor 4:12)

Bár nincsenek gyors megoldások egy elromlott kapcsolatra, tudd, hogy Isten lát téged ott, ahol vagy, és munkálkodni szeretne az életedben


Annyira örülök, hogy miképp a Vele való járásunkban, úgy a házasságunkban sem várja el tőlünk Isten, hogy egyedül csináljuk. Ha csak egy sziklaszilárd igazságot tanultam volna meg a férjemmel eltöltött 26 évem alatt, az az, hogy egy hosszú távú kapcsolat igenis nehéz. Ha Isten nem lenne a mi összekötő kapcsunk, a közbenjárónk, akihez fordulhatunk tanácsért, a férjem és én már nem ugyanazt a vezetéknevet viselnénk.

Nem tudom te épp hol tartasz vagy milyen házasságban élsz. Lehet, hogy közelebb állsz a nászutadhoz, mint egy kiüresedett szerelmifészekhez, vagy valahol a kettő között. Lehet, hogy egymás kezét fogva, hálásak vagytok egymásért. Talán külön szobában alszotok, azon tűnődve, vajon meddig lesztek még együtt, elfelejtve, hogy hárman alkotjátok a házasságot, és úgy érezhetitek, mintha egyedül lennétek benne. Én is jártam már így. Bár nincsenek gyors megoldások egy elromlott kapcsolatra, tudd, hogy Isten lát téged ott, ahol vagy, és munkálkodni szeretne az életedben. Én is voltam ott.

Akár a kibékülés felé vezető úton jártok, vagy azt tanuljátok, hogyan szeressétek egymást jobban, a jó házasság nem egy azonnali állapot, hanem egy hosszú tanulási folyamat eredménye. Íme a három szó, amit igyekszem a férjemnek mondani, talán meglepő lesz, de ezek azok – IGEN. NEM. TALÁN.

1. IGEN
- Igen, figyelmesen hallgatlak, amikor beszélsz hozzám.
- Néha elfelejtem, hogy fontos az, amit el akarsz mondani. Én vagyok a bizalmasod, a biztos pontod, a barátod. Nekem bármit elmondhatsz. Bízhatsz abban, hogy meghallgatlak.
- Igen, imádkozni fogok Istenhez, hogy formálja a házasságunkat azáltal, hogy változtat engem.

Megtanultam, hogy amikor több szeretetre, több időre, több tiszteletre, többre van szükségem belőled, először imádkoznom kell ezekért, így mindketten jó irányba változunk.

- Igen, ott leszek melletted, bármi történjék is.
- Számíthatsz rám akkor is, ha kimerült vagyok vagy küszködök vagy dühös vagyok rád. Kiváltság, hogy a "te és én" részese lehetek. Te vagy az én csapatom, és én fedezlek téged.

"Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!" (1 Korinthus 16:14)

Megtanultam, hogy amikor több szeretetre, több időre, több tiszteletre, többre van szükségem belőled, először imádkoznom kell ezekért


2. NEM
- Nem fogok rád neheztelni.
- Nem foglak hallgatással büntetni. Nem fogok a vendégágyban aludni. Nem fogok a hátad mögött panaszkodni rád. Dolgozni fogok a problémáink megoldásán és tovább lépek.
- Nem fogok a múltban élni.

Ha legközelebb vitatkozunk, nem hozom fel a már megbeszélt korábbi dolgokat. Van elég dolog, amit a jövőben meg kell majd oldanunk anélkül is, hogy állandóan a múlton bosszankodnánk.

- Nem fogok senki mást eléd helyezni.
- Istennel való kapcsolatom után, te vagy a legfontosabb számomra. Első a házasságunk a munkánk, szüleink, barátaink és gyermekeink előtt. Arra köteleztem el magam, hogy veled öregedjek meg, nem pedig velük.

"Egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek." (Róma 12:10)

3. TALÁN
- Talán nem baj, ha nem mindig nekem van igazam.
- Jobban akarlak téged, mint a saját igazamat. Jobban, mint hogy enyém legyen az utolsó szó. Jobban, mint ragaszkodni a frusztrációhoz, ami akkor jön, mikor a dolgok nem az én terveim szerint alakulnak.
- Talán nem kellene elvárnom, hogy olvass a gondolataimban.

Álmaimban, olvasol a gondolataimban és minden szükségletemet ismered. De a való életben, a kommunikációs képességeim fejlesztése az, ami erősíti a kötelékünket. Mindkettőnknek jobb, ha nyíltan elmondom, mit érzek és mire van szükségem.

- Talán nem egy tökéletes házasságban kell keresnem a boldogságot, hanem abban, amink van.

Néha más házaspárokat látva, az embernek kialakul egy elképzelése arról, hogy milyennek kellene lennie. Aztán eszünkbe jut, hogy az, ahogy egy házasság kívülről láttatja magát, nem feltétlen tükrözi hűen azt, ami a zárt ajtók mögött történik. Szeressük magunkat. Szeressük azt, akik most vagyunk és azt, akikké válni fogunk.

"Teljes alázatossággal és szelídséggel, hosszútűréssel, elszenvedvén egymást szeretetben" (Efézus 4:2)

Igen, nem és talán ezek az én szavaim, amiket folyamatosan gyakorlok, a fentebb megosztott értelemben. Viszont lehet, hogy Isten neked más megvilágításba helyezi ezeket a szavakat. Bátorítalak, hogy kérdezd meg Tőle. Imádkozz a házasságodért. Imádkozz a házastársadért. Valamint gondolkodj el azon, hogy írsz egy szerelmeslevelet a férjednek/feleségednek, amiben megosztod vele Isten kinyilatkoztatását.

"Uram, milyen csodálatos, hogy Hozzád, házasságom teremtőjéhez és támogatójához fordulhatok. Köszönöm, hogy Te vagy a harmadik szál a kötelékünkben. Azt akarod, hogy sikeresek legyünk. Mutasd meg a szavakat, amelyeket nekem szántál. Nyisd meg a szívemet a változásra, amit az életemben és a házasságomban létre akarsz hozni. Köszönöm, hogy megáldottál engem a házastársammal."

*A szerző megjegyzése: Kérlek, ne feledd, hogy óriási különbség van a két ember közötti egészséges kapcsolat, és egy olyan kapcsolat között, ahol a házastársat fizikailag vagy érzelmileg bántalmazzák. E három szó nem arra szolgál, hogy bárkit is megszégyenítsen, hogy jobb férj vagy feleség legyen. Arról szólnak, hogy engedjük Istent dolgozni az életünkben. Ha olyan helyzetben vagy, hogy bántalmaznak, azt tanácsolom, hogy kérj segítséget.


Ezeket is ajánljuk


A rózsaszín szemüveg bűvöletében

Lerombolt házasság

Mit gondol Jézus valójában a transzneműekről?


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Talán nem is a szavak mennyisége miatt aggódsz. Talán azon tűnődsz, hogy vajon a szavak önmagukban...

Közzétette: Nicelife2022. október 14., péntek