HOGY TARTÓS MARADJON A HÁZASSÁG

Miért olyan nehéz időnként a házasság? Miért működnek egyes kapcsolatok, míg mások egyszerűen tönkremennek? És hogy lehet megakadályozni, hogy a két házastárs viszonya megromoljon, vagy megmenteni azt a kapcsolatot, ami már elindult a leejtőn? Íme hét elv, ami segíti "a boldogan éltek, míg meg nem haltak"-féle házasságok létezését.1. Tartsátok szem előtt egymás legfontosabb életeseményeit!
Egy jól működő kapcsolat két tagja ismerősen mozog egymás világában. Tudják a másik életének legfontosabb állomásait, fordulópontjait és ezekről beszélnek is rendszeresen. Bizalom és nyitottság van köztük, épp ezért tudják: bármikor elmondhatják érzéseiket, félelmeiket, céljaikat, reményeiket, gondolataikat egymásnak.

2. Tápláljátok az egymás iránt érzett szeretetet és csodálatot!
A szeretet és a csodálat a két legfontosabb eleme egy hosszan tartó párkapcsolatnak. Ha valaki nem gondolja a másikról, hogy az méltó a tiszteletre és a megbecsülésre, ott nagyon fontos dolog hiányzik. Azzal, hogy emlékeztetitek magatokat a párotok pozitív tulajdonságaira és kifejezitek egymás iránt érzett szereteteteket és csodálatotokat, megakadályozhatjátok, hogy a házasságotok ellaposodjon.

3. Forduljatok egymás felé!
A házasságban az emberek időről időre igénylik a másik figyelmét, humorát, támogatását. Ha ezt nem kapják meg, nehezen lehet megtartani a kapcsolatot. Az egymás felé fordulás az alapja minden kapcsolatnak!

Egy jól működő kapcsolat két tagja ismerősen mozog egymás világában


4. Hagyjátok, hogy a párotok hatással legyen rátok!
A legjobb házasságok azok, amelyekben a férj tisztelettel bánik a feleségével és vele közösen hozza meg a döntéseket. Ha valamiben eltér a véleményük, az ilyen férjek közös megoldást keresnek, és nem ragaszkodnak mindenáron a saját igazukhoz. Ugyanakkor épp ilyen fontos, hogy egy feleség is tisztelettel forduljon férje felé!

5. Oldjátok meg a megoldható problémákat
- Panaszkodj, de ne kritizáld, vagy támadd a párodat. Ne hibáztasd őt semmiért, egyszerűen mondd el, hogy érzel, és fejezd ki, mire lenne szükséged, ne azt hangsúlyozd, mit nem akarsz. A mondataidat azzal kezd, hogy "Én", ne azzal, hogy "Te". Írd körül, mi történik benned, de ne ítélkezz. Legyél egyértelmű és udvarias.

- Tanuld meg, hogyan kell megoldásra törekedni: enyhítsd a feszültséget azzal, hogy az esetleges vita során szünetet kérsz, megosztod, mit érzel, bocsánatot kérsz, vagy kifejezed elismerésed.

- Nyugtassátok meg magatokat és egymást. A konfliktusokról való beszéd elsodorhat titeket, amitől túlságosan ingerültek lesztek ahhoz, hogy meghalljátok, valójában mit is akar a párotok mondani. Tartsatok szünetet, és tereljétek el valamivel a problémáról a figyelmeteket egy kis ideig.

6. Lépjetek túl a blokkokon!
Számos hosszan tartó konfliktus abból fakad, hogy a két fél nagyon sok ki nem mondott vággyal, álommal, tervvel rendelkezik, amelyek makacsságban nyilvánulnak meg. A boldog házasságokban a házastársak beépítik saját koncepciójukba a másik céljait, ezáltal azt kommunikálják a másik felé, hogy tisztelik és szem előtt tartják a másik álmait.

7. Alakítsatok ki közös célt!
Minden házaspár kialakítja a saját mikrokultúráját szokásaival, rituáléival és mítoszaival. Ez a közös kultúra mindkettőjük álmait magába foglalja és jó esetben elég rugalmas ahhoz, hogy változzon, ahogy a férj és a feleség fejlődik a házasság során. Amikor egy házasság rendelkezik ezzel a közös iránnyal, a konfliktusok sokkal kevésbé intenzívek, a problémák pedig nem vezetnek blokkokhoz.


Ezeket is ajánljuk


Házasság, tévhitek, mítoszok

Mikor ne házasodjunk?

Amit a lelkészed nem mond el a házasságról


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Miért olyan nehéz időnként a házasság? Miért működnek egyes kapcsolatok, míg mások egyszerűen...

Közzétette: Nicelife2023. február 17., péntek