ZSIDÓGYŰLÖLET (7)

Anne Frank videónaplója – avagy milyen volt az élet zsidóként a náci megszállás alatt.
Milyen lett volna, ha Anne Frank videónaplót vezet naplóírás helyett?
Kövesd velünk Anne frank 15 részes videónaplóját hétről hétre a nicelife oldalán!"Azt hallottuk, hogy a hangulat megváltozott Hollandiában. Egyre több antiszemita megjegyzést tesznek. Még azok is, akiktől sosem vártad volna. Nyitott, barátságos, jó emberektől… Szerintem szörnyű, hogy az emberek ennyire megítélnek engem, és azt gondolják, rossz vagyok, csak mert zsidónak születtem. Csak azt remélem, az emberek egy nap majd meglátnak olyannak, mint bármilyen más embert. Csak azt remélem, rájönnek majd, hogy nem vagyok szörnyeteg. Hogy én is ember vagyok."

"Fő, hogy az emberek megbecsüljék egymást és tiszta legyen a lelkiismeretük. Milyen jók lennének, ha esténként, lefekvés előtt végiggondolnák az aznapi eseményeket, s pontosan megállapítanák, hogy mit cselekedtek jól és mit rosszul. Mindennap akaratlanul is elhatároznák, hogy megjavulnak s ennek egy idő múlva valószínűleg meg is lenne az eredménye. Ezt a módszert mindenki kipróbálhatja, nem kerül semmibe és igazán hasznos. Mert tanulja meg az, aki még nem tudja: 'Hatalmas erő a tiszta lelkiismeret!' " (1944. július 6. csütörtök. Anne Frank naplója)


"Ha mielőtt cselekedne, mindenki feltenné magának a 'miért' kérdést, azt hiszem, az emberek sokkal, de sokkal jobbá és őszintébbé válnának. A legjobban ugyanis úgy lehet jobbá és őszintébbé válni, ha soha nem hagyunk fel az önvizsgálattal."

"Azt hiszem, Isten azért 'beszél hozzám saját magamon keresztül', mert mielőtt az embereket kiküldi a világba, mindenkinek ad egy darabkát önmagából. Ez az a darabka, mely az emberben megkülönbözteti a jót és a rosszat, és amely megválaszolja kérdéseiket. Ez a darabka éppen ügy a természethez tartozik, mint a virágok növekedése és a madarak éneke."

"Bátorság! Legyünk tudatában kötelességeinknek, ne zúgolódjunk, majd csak lesz valahogy; Isten még sosem hagyta cserben az ő népét. A zsidók századokon át életben maradtak, századokon át szenvedtek, de a századok alatt meg is edződtek. A gyengék elhullnak, az erősek azonban megmaradnak és soha el nem pusztulnak!" (1944. április 11. kedd. Anne Frank naplója)


EZEKET LÁTTAD MÁR?

Felfedezve (15) - Záró epizód

Veszekedés apával (6)

A két Anne (14)


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!