A VIRGINIA "ÉRTÉKTÖRVÉNY"

Július 1-jén Virginia állam elfogadta a virginiai "Értéktörvényt", amely tiltja a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján történő megkülönböztetést.



A törvény előírja a munkaadók számára, hogy tervezett egészségügyi hozzájárulásaikba kalkulálják bele a nemi átalakító és a "nemi identitást megerősítő" műtétekhez történő hozzájárulást. A törvény szerint az egyházak, a vallási iskolák és a keresztény szervezetek olyan alkalmazottakat is kötelesek felvenni, akik nem támogatják a házasságot vagy a heteroszexualitást.

A jogszabály egyes kérdésekben felmentést ad az egyházak tulajdonában lévő vagy általuk támogatott, ellenőrzött, irányított vallási iskolák számára, azonban ez a mentesség nagyon szigorúan korlátozott. Leginkább azon alkalmazott pedagógusok esetében enged a törvény mentességet, akik az adott iskola hitoktatói, vallási tanárai. Az egyéb tantárgyakat oktató tanárok esetében irányadóak a jogszabályban foglaltak, vagyis köteles az adott intézmény elfogadni a homoszexualitásukat és a megváltoztatott nemiségüket.

A mentesség azon vallási csoportokra is vonatkozik, amelyek korábban sem zárták ki a tagokat szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt. Más szóval, az iskolát működtető egyház megkövetelheti tanáraitól, hogy az egyház tagjai legyenek, de az ebben az egyházban való tagság feltételeként nem követelheti a szexualitásról és a házasságról szóló keresztény tanítás betartását.

A virginiai "Értéktörvény" tiltja a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján történő megkülönböztetést


A virginiai "Értéktörvény" mindenféle módon ellentmond a jelenlegi amerikai szabályozásnak. Először is figyelmen kívül hagyja, amit a Legfelsőbb Bíróság megerősített az elmúlt időszakban, amely alapján tilos a diszkriminációellenes törvények alkalmazása az egyházak és magas rangú politikusok esetében.

A Guadalupe-i Miasszonyunk Iskolában a Bíróság az amerikai Alkotmány alapján kimondta, hogy az "egyházak és más vallási szervezetek szabadon dönthetnek saját belső politikájukról és magatartási kódexeikről az élettel, a házassággal és a szexualitással kapcsolatban". Alig egy hónappal a határozat kiadása után a virginiai közgyűlés és Northam kormányzó úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezt a rendelkezést és a Legfelsőbb Bíróság döntését.

A szabad vallásgyakorlás Virginia államban ezentúl jogilag terheltté válik, mivel meg kell felelnie a "kényszerítő kormányzati érdeknek", miszerint muszáj elfogadni a nemi identitástól és szexuális irányultságtól függetlenül mindenkit.

A virginia "Értéktörvény" a legtöbb jogász szerint sérti az Egyesült Államok Alkotmányát, virginia állam alkotmányát és a meglévő állami törvényeket.

Eddig egyetlen vallási szervezet vagy egyén sem hivatkozott erre a törvényre, mióta hatályba lépett, a "Szabad Jogokért Szervezet" szerint nem is lenne szerencsés megvárni, hogy ez megtörténjen. A szervezet két egyház, három iskola és egy terhesgondozó hálózat nevében keresetet nyújtott be az állami bírósághoz.

Denise Harle, a Szervezet főtanácsadója szerint: "Virginia új törvénye sokakat arra kényszerít, hogy adják fel vagy módosítsák meggyőződésüket, vagy hagyják el gyülekezetüket, különben bírságot fizethetnek. Az ilyen hívő emberek elleni kormányzati intézkedéseknek nincs helye egy szabad társadalomban."

A "Szabad Jogokért Szervezet" és más jogi szervezetek újra és újra bírósághoz fognak fordulni, hogy megvédjék a vallási szervezetek és egyének jogait. De annak ellenére, hogy a jogi háború Amerikában zajlik, keresztényként össze kell fognunk és imádkoznunk kell a Virginiában élőkért és az ottani jogalkotókért.