"MINDEN ÉLET ÉRTÉKES"

Ashton Kutcher, színész és emberkereskedelem elleni aktivista,
egy az életet támogató videót töltött Facebook oldalára.A videón Frank Stephens, a különleges olimpikon és színész egy 2017-es kongresszuson elhangzott beszéde hallható, melyben arról beszél, hogy miért nem szabad elvenni a Down-szindrómával születendő gyermekek életét.

"Nem vagyok kutató, de azt tudom, hogy senki sem tud többet a Down-szindrómával élt életről, mint én."- mondta Stephens a videóban. "Akármit is tanulsz ma, kérlek emlékezz erre mindenképp: én egy Down-szindrómás ember vagyok, és az életem értékes. Tudom, hogy érdemes élni!"

"Sajnos, szerte a világon az a nézet terjedt el, hogy nincs szükségünk Down-szindrómára irányuló kutatásokra és ennek a kórnak a gyógyítására. A többség úgy gondolja, hogy mivel már az anyaméhben beazonosítható ez a betegség, így a legjobb, ha maga a terhesség kerül megszakításra, ezzel kezelve a kórt." - folytatta. "Nehéz itt ülni és kimondani ezeket a szavakat."

Stephens igencsak elérzékenyül a videóban, amikor megpróbálja megmagyarázni, hogy a rendellenességgel született gyermekek is lehetőséget kell kapjanak arra, hogy megszülethessenek.

"Nem érzem, hogy valaha is meg kellett volna kérdőjeleznem a létezésemet." - mondta Stephens. "De azoknak, akik megkérdőjelezik a Down-szindrómás emberek létezésének jogosultságát, három dolgot emelnék ki.

Először is, ránk ajándékként tekinthet az orvos társadalom, egy előtanulmányok vagyunk, összefüggésekre mutatunk rá a rák, az Alzheimer-kór és az immunrendszer rendellenességeinek orvosi kutatásához.

Ashton Kutcher, színész és emberkereskedelem elleni aktivista


Másrészt szokatlanul erőteljes boldogságforrások vagyunk. Egy Harvard tanulmányban írtak arról, hogy a Down-szindrómás emberek, valamint szüleik és testvéreik boldogabbak, mint a társadalom többi tagja. Ami boldoggá tesz, az értékes, ugye?

Végül lehetőséget adunk a világnak arra, hogy ne csak gondolkodjunk az emberségességről, az etikáról és arról hogy melyik ember kap egy esélyt az életre, hanem cselekedjük is."

Kutcher a videót azzal az egyszerű mondattal tette közzé: "Minden élet értékes." Az üzenete futótűzként terjedt, több mint 7,5 millió ember nézete meg és 4000 megjegyzést tettek hozzá. Ennek ellenére, nem mindenki értett egyet Kutcher életet támogató üzenetével.

"Az a gondolat, hogy a nőket a gyermek minden körülmények között történő megtartására kényszerítik, kétségbeejtő." - írta egy Facebook-felhasználó. "Ha úgy dönt, hogy folytatja a terhességet, miután megtudta, hogy a szíve alatt hordott gyermeknek lesznek problémái, ez nem olyan egyszerű. Nem mindenki képes arra, hogy az élete hátralévő részében különleges gondozást igénylő gyermeket neveljen és talán emiatt nem akarja. Ez egy személyes döntés, nem közös döntés. Nem olyan, amibe van beleszólása a kormánynak vagy bárkinek. Ez nem üzleti tevékenység, mint az útépítés vagy oktatás- vagy egészségügy. A méhem nem szerepel a szabályozandó dolgok listájában."

Egy másik Facebook felhasználó is kiállt amellett, hogy az anyák, akiknek nincs türelme a fogyatékkal élő csecsemők gondozására, jogában áll megszakítani a terhességet és biztosítani kell az anya rendelkezéshez való jogát. A többség azonban támogatta a Kutcher féle üzenetet, és megosztották saját történeteiket arról, hogyan győzték le a fogyatékosságot családjukban.

"Rengeteg hölgyet látok, akik itt beszélnek arról, hogy a nőknek joguk van az abortuszhoz, ha a gyermekük beteg. Mint egy autista fiú testvére, azt mondhatom, hogy az ilyen gyermek életének elvétele önző dolog. Annak az érvnek kapcsán, hogy valaki nem áll készen egy beteg gyermek gondozására, csak annyit tudok mondani, hogy annak ellenére, hogy az anyám nem volt hajlandó gondoskodni a bátyámról, mégis ő az egyik legerősebb és legédesebb ember, akit ismerek. Valóban áldozatot igényel, hogy gondoskodjunk ezekről a speciális gyerekekről, de Isten minden életet értékesnek tart, még a speciális szükségletűek életét is!"- írta egy hozzászóló.

Egy másik felhasználó megosztotta, hogy az első terhesség alatt az orvosok meggyőződtek arról, hogy a fiának Down-szindrómája volt, és arra bíztatták őt, hogy szakítsa meg a terhességét. Ugyanakkor Istennek hála, született egy teljesen egészséges gyermek.

"Nem mentem el a további vizsgálatokra, miután a 6. orvos is azt kérdezte tőlem, hogy biztos nem szeretnék-e abortuszt, mert a Down szindróma kockázati értéke annyira magas volt. Ha meghallgattam volna őket, megöltem volna egy tökéletesen egészséges babát. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, higgyünk és bízzunk, de ne csak abban, amit az orvosok mondanak.