"ISTENBEN HISZEK, ELŐTTE HAJTOK TÉRDET"

A Major League baseball szezonja megkezdődött, azonban némi vitát keltett, hogy sok játékos térdre ereszkedett a nemzeti himnusz alatt, csendben tiltakozva a rendőrség brutalitása miatt az amerikai feketékkel szemben.Az NFL hátvédje, Colin Kaepernick volt az a sportoló, aki négy évvel ezelőtt meghökkentette a világot azzal, hogy az amerikai himnusz alatt nem maradt állva, ahogy az amerikai hazafiak szokták, hanem térdre ereszkedett, így tiltakozva a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen. Mindezt a korábbi veterán játékos, Nate Boyer javaslatára tette, aki azt javasolta, ne ülve, hanem térdelve hallgassa a himnuszt.

Míg az NFL korábban nem nézte ezt jó szemmel, a George Floyd halálával járó rendőri intézkedést követően, a hivatásos sport is megváltoztatta álláspontját, hogy a játékosok békésen demonstrálhassanak a nemzeti himnusz alatt térdelve. Nemcsak azért lett megengedett, hogy ösztönözze a játékosokat és együtt érezzen velük, hanem a játékosok számára a társadalomba vetett hitet és igazságosérzetük javítását is szolgálja. Különösen hozzájárul ezekhez az, hogy mezükön is feltüntethetik a mozgalom mottóját:

'A fekete életek számítanak'.

A szezon indítója a San Francisco Giants csapat Los Angeles Dodgers elleni meccs volt, ahol az egész Giants csapat, beleértve az edzőket is, térdeltek a himnusz alatt. Egyedül a dobó, Sam Coonrod állt, aki a bajnoki szalagot tartotta, míg a többi csapattársa térdelt.

"Istenben hiszek, előtte hajtok térdet"


Arra a kérdésre, hogy miért nem térdelt ezt válaszolta: "Keresztény vagyok. Istenben hiszek, előtte hajtok térdet." A játékos azt is hozzátette, hogy "nem egyértelmű számomra jó néhány dolog a 'Fekete életek számítanak' mozgalom kapcsán és néhány dologgal nem is értek egyet, például, hogy miként hozhatták őket kapcsolatba a marxizmussal, hogyan ítélik meg a csonka családokat. Egyelőre nem tisztáztam magamban ezeket a dolgokat." Coonrod azt mondta, hogy nem ítéli el azokat, akik letérdeltek vagy úgy döntöttek, hogy ezt fogják tenni.

Coonrod elmesélte, hogy a csapat egysége nagyon fontos és szerette volna átbeszélni ezeket a dolgokat társaival, de csak percekkel a kezdés előtt tudta meg, hogy mi fog történni. A Giants menedzsere, Gabe Kapler azt mondta: "Az egyetlen dolog, amit képviselünk: hagyjuk, hogy az emberek önmaguk legyenek és kifejezzék véleményüket. Lehetőséget adunk nekik, hogy álljanak, térdeljenek vagy mást csináljanak."

A Conroodtól végül megkérdezték: "Miért Jézus?" Egy tavalyi tanévzárón elhangzott beszédéből idézett: "A kereszténység igaz, ez kellene a legfontosabb dolog legyen az egész univerzum számára. Ez jelenti azt, hogy bűnben vagyunk, és mindannyian megérdemelnénk, hogy a pokolba menjünk, mert Isten tökéletes. De a Biblia azt mondja, hogy ha megbánjuk bűneinket és bízunk Jézusban, akkor Isten megment minket. Azt is mondja, hogy akik nem térnek meg, mind el fognak veszni. Tíz ember közül tíz hal meg. Sokkal hosszabb időről van szó, mint az életünk hossza: az örökkévalóságról! Tehát valóban tudnod kell, merre tartasz, miután meghalsz."