9 OK, AMIÉRT ISTEN NEM MENT MEG

"Amikor megérkeztünk Macedóniába, nem találtunk nyugalmat. Mindenféle gondok és bajok gyötörtek: kívülről támadások értek, belül félelem támadott bennünket." (2 Korintus 7:5 EFO)Az Egyszerű Fordítás (EFO) egy fájdalmas, erős kifejezést használ Pál megpróbáltatásainak leírására: "bajok gyötörtek". Az angol NEW King James fordításban ez úgy hangzik, "Minden oldalról erős nyomás nehezedett ránk". Ezt az angol kifejezést eredetileg a gyümölcsök és zöldségek összepréselésére használták, hogy kivonják belőlük a nedvüket.

Néha mi is így érezzük magunkat. Mintha az élet prés alá helyezne, és apró porrá zúzna nap, mint nap. Tudom, hogy Te is ismered ezt az érzést.

Megviselten harcolsz, könnyek közt, dühöngve küzdesz a csatatéren, és nem érzel megkönnyebbülést. Az erős nyomás és a terhek nem szűnnek. Szabadításért könyörögsz, az életkörülmények pedig egyre jobban és jobban szorítanak, úgy érzed, üvölteni tudnál, és néha meg is teszed. "Miért nem segít Isten?" - kiáltod, és a kérdés továbbra is ott visszhangzik benned: "Miért?"

Hiszem, hogy legalább 9 ok létezik, amiért Isten néha nemet mond, és úgy dönt, hogy nem ment ki minket egy-egy élethelyzetből. Ha Te is úgy érzed, hogy minden oldalról nyomás nehezedik rád, vagy ismersz valakit, aki így érez ma, arra kérlek, gondold végig ezeket az okokat, és kérd meg Istent, hogy mutassa meg neked, melyik vonatkozik a Te élethelyzetedre.

1. Nem hiszed el, hogy Ő képes rá
Isten csodáival válaszol a hitünkre. A Zsidó 11:6 azt írja, hogy hit nélkül nem tudjuk Isten tetszését elnyerni. Mivel Isten válaszol az imáinkra, mindenkinek, "Aki Istenhez közeledni akar, annak hinnie kell abban, hogy Isten létezik. Sőt, abban is, hogy Isten megjutalmazza azokat, akik keresik őt."
(Zsidó 11:6 EFO)

A hit hiánya óriási akadályt gördít elénk, és nem mintha Isten nem tudná legyőzni a hitetlenségünket, hanem egyszerűen nem akarja. Ő sohasem fogja rákényszeríteni senkire, hogy higgyen. Hála Istennek csak egy mustármagnyi hitre van szükségünk ahhoz, hogy Isten elkezdjen dolgozni az életünkben. Nem az számít igazán, mennyi hitünk van, hanem, hogy kibe vetjük azt.

Vannak okok, amiért Isten úgy dönt, hogy nem ment ki minket egy-egy élethelyzetből


2. Bűn van az életünkben
Nem várhatjuk el Istentől, hogy megáldjon minket, miközben nem engedelmeskedünk neki. A szülő sem ajándékozza meg a gyermekét, ha rossz dolgot tesz és lázad ellene. Isten gyakran teszi ugyanezt. Sokkal fontosabb az egészségnél, a gazdagságnál és a boldogságnál az, hogy jó kapcsolatunk legyen Istennel. Ő gyakran használja fel a nehéz élethelyzeteket arra, hogy rájöjjünk, mennyire szükségünk van Rá.

3. Meg kell tanulnunk bízni Benne
A hitünk egészen kicsiként születik meg, majd a kihívások hatására növekszik egyre nagyobbra. Mint egy izom, a bizalmunk Isten erejében is így válik egyre erősebbé, ha folyamatosan edzésben tartjuk. A próbák, a fájdalmak és a körülmények, amik kikerülnek az irányításunk alól, arra ösztönöznek, hogy Istenhez forduljunk, aki Mindenható. Minden alkalommal, amikor a mi erőnk már kevésnek bizonyul, és meglátjuk Őt, ahogyan a dolgokat a javunkra fordítja, a hitünk erősödik. Miután már lesz egy hosszú listánk a megválaszolt imáinkról, egyre könnyebb és könnyebb lesz bíznunk Benne.

4. Ő tudja, hogy a legjobb megoldás nem az, hogy megment
Olyan sokszor csak ki akarunk jutni egy nehéz helyzetből. Nem érdekel, hogy mi a legjobb hosszú távon, csak fel akarunk lélegezni végre. Emlékszem, mikor a lányom fogszabályzós volt. Minden hónapban annyira megszorították a drótot a fogain, hogy napokig szenvedett utána a fájdalomtól. Ha abban a nehéz időszakban megkérdeztem volna tőle, hogy levetessük-e, Igent mondott volna.

A fogorvos bár tudta, hogyha levenné, akkor megkönnyítené egy időre a szenvedését, de tisztában volt azzal is, hogy ez a lépés akadályozná hosszútávon az egészségét. Ugyanez igaz a nehézségeinkre is. Pál apostol pontosan tudta ezt, amikor azt írta: "Úgy gondolom, jelenlegi szenvedésünk szóra sem érdemes ahhoz a dicsőséghez képest, amelyben részünk lesz." (Róma 8:18 EFO)

5. Meg kell tanulnunk valamit vagy a személyiségünknek fejlődnie kell a helyzet által
Amikor a férjem elveszítette a munkáját, megtanultuk, hogy Isten a mi gondviselőnk. Amikor egy babára vigyáztam kólikával és egy másikra tartós fülfertőzéssel, türelmet, kedvességet és önzetlenséget tanultam. Amikor nehezen jöttem ki a kollégáimmal, meg tanultam őket Jézus szemén keresztül nézni, nem a sajátomén keresztül. Ahelyett, hogy azt kérdeznénk, "Miért?", amikor nehézségekkel küzdünk, mi lenne, ha inkább azt kérdeznénk, "Mit?", úgymint: "Mit tanulhatok ebből a helyzetből?"

6. Isten most írja a hitünk történetét, amit egy nap megoszthatunk másokkal
A 2 Korintus 1:3-4 célt mutat: "Áldott legyen az Isten, aki Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, aki tele van irgalommal. Olyan Isten, aki minden vigasztalás forrása. Igen, ő vigasztal meg bennünket minden helyzetben, amikor bajok vesznek körül, hogy mi is meg tudjunk vigasztalni másokat, amikor ők vannak bajban, és nekik van rá szükségük. Ugyanazzal a vigasztalással segítünk nekik, amivel Isten is megvigasztal bennünket."

Azáltal, hogy a hit völgyében jártam, teljes mértékben azonosulni tudok és támogatni tudom azokat, akik elveszítették azt, akit szerettek, nehezen jöttek ki a lázadó gyerekükkel, elveszítették a munkájukat, és megmentettek egy tönkrement házasságot. Az, hogy megtapasztaltam Isten hűségét ezekben a nehéz időkben, lehetővé tette számomra, hogy teljesen biztosan kijelentsem: "Isten segíteni fog Neked."

Április 9-én debütált a Még mindig hiszek című film magyar felirattal a Nicelife oldalán. Igaz történet arról, hogy Isten miért mondott nemet 18 évvel ezelőtt egy fiatal, 21 éves lánynak, Melissa-nak, aki kitartó hittel küzdött a rák ellen a gyógyulásért. Egy olyan lánynak, aki élete minden pillanatában Istenre bízta az életét, akinek hite és szeretete Isten iránt egészen lenyűgöző. A lány, aki fiatalon megismerkedett Jeremy Camp-el, aki mára sikeres énekes és dalszerzővé vált, és aki a tűzön is keresztülment Melissa-val, vele volt, egészen a legvégéig, és aki évekkel később elmesélte első felesége megindító történetét.

Április 9-én debütált a Még mindig hiszek című film magyar felirattal a Nicelife oldalán


A történetet, ami milliók életét változtatta meg világszerte, és segít választ találni arra a számtalanszor feltett kérdésre: "Isten miért nem ment meg?". Melissa története nagyon valóságos és élő az emberek számára, és elképesztő hatással bír még ma is. Betekintést enged Isten gondolataiba és céljainak mozgatórugóiba, ami sokszor teljesen más, mint a mi földhöz ragadt elképzeléseink. Isten valóságos és ma is aktív, az igazi kapcsolat vele pedig egyszerűen lenyűgöző. Ezt a különleges kapcsolatot mutatja be Melissa története, aki elfogadta, hogy nem mi irányítjuk Istent, hanem Ő vezet minket, ha engedjük. Ő engedte és akarta is, hogy Isten használja, akkor is, ha ez szembe ment az ő saját terveivel az életére vonatkozóan, mert

Istent jobban szerette ennél még a legutolsó pillanatban is.

Ő megértette, hogy egy nagyobb tervnek a része, amiben neki szenvednie kell és talán meg kell halnia, hogy a története és a hite milliókat vezessen Istenhez. Melissa úgy fogalmazott: "Ha csak egy embert vezet Jézushoz az, amin én most keresztülmegyek, akkor már minden megérte." Istennek célja volt azzal, hogy bár Melissa-t nem mentette meg, viszont egyetlen ember élete és története milliók életét mentette meg a világon. Isten hasonlóan járt el, amikor Jézust hagyta meghalni a kereszten. Jézus története az egész emberiséget mentette meg. Isten képes a legszörnyűbbnek tűnő helyzeteket is jóra fordítani, a legborzasztóbb eseményekből is a legjobbat kihozni, mert Istennek célja van minden szituációval, amellyel szembe kerülünk életünk során.

Jézus pedig most is él, és Melissa is átvette a gyógyulását életében nem is egyszer, sőt… még élete legutolsó pillanatában is. Ha elfogadjuk, hogy Isten használni fog minket nagyobb célokra, óriási dolgok történnek. (a fordító)

7. Isten valami csodálatos dolgot készít
Talán még nem látod, de Ő már dolgozik azon a helyzeten, amiben vagy, és célja van vele. Semmi nem állhat annak útjában, hogy Isten tervei megvalósulhassanak az Ő gyermekinek az életében. Mert azt mondja az Írás: "Amit még szem nem látott, amit fül soha nem hallott, emberi képzelet még soha ki nem talált, olyan dolgokat készített Isten azoknak, akik szeretik őt." (1 Korintus 2:29 EFO)

8. Isten formál, hogy gondolkodásod és szíved az övéhez hasonlóvá váljon
Amikor a körülmények közelebb visznek Isten szavához és arra késztetnek, hogy keressük Őt és bölcsességet, hitet, kegyelmet és erőt kérjünk Tőle, akkor Ő elkezd minket az Ő képére formálni. Képtelenek lennénk sok időt eltölteni a jelenlétében anélkül, hogy elkezdenénk úgy gondolkodni, cselekedni és szeretni, ahogyan Ő teszi. "Egészen biztosak vagyunk benne, hogy minden összedolgozik azoknak a javára, akik Istent szeretik, és akiket ő a saját terve szerint elhívott. Hiszen ezeket Isten már a világ teremtése előtt ismerte. Sőt, külön is választotta őket, hogy a Fiához hasonlóvá váljanak…" (Róma 8:28-29 EFO)

9. Isten arra tanít, hogy egy közeli, személyes, szellemi kapcsolat Vele sokkal értékesebb, mint egy boldog, egészséges, problémamentes, fizikai élet
Évekkel ezelőtt olyan nehéz időszakon kellett keresztül mennem, mint még soha azelőtt. Egyetlen telefonhívás miatt úgy éreztem, minden, ami addig értékes volt az életemben semmivé foszlott. Másnap reggel úgy ébredtem fel, hogy azt éreztem, semmim sem maradt Istenen kívül.

Miközben folyamatosan csak sírtam és imádkoztam, egyszer csak Isten mellém állt. Körülvett és beburkolt erős, gyengéd karjai közé és a remény szavaival töltötte meg üres, megtört lelkemet. Az igazság szavaival töltötte meg a gondolataimat. A szeretet szavaival betöltötte a szívemet. Szavaival bátorságot adott megfáradt hitemnek.

Annyira erős és valóságos volt ez a találkozás vele, hogy nem kételkedtem az Ő szeretetében, gondoskodásában és céljában többé. "Hasznomra vált a szenvedés," írta Dávid király "mert megértettem, és megjegyeztem törvényedet!" és egyetértek. Bár önként sosem vállaltam volna, hogy keresztülmenjek azokon a sötét napokon, de tudom, Isten felhasználta ezt az időszakot arra, hogy az iránta érzett szeretetem olyan módon növekedjen, ami másképp nem történhetett volna meg.

"De nemcsak ezeket, hanem az összes többi dolgot is teljesen értéktelennek tartom ahhoz képest, hogy egyre jobban megismerhetem Uramat, Krisztus Jézust. Mert őt megismerni mindennél sokkal jobb és értékesebb. Krisztusért mindezekről lemondtam, pedig valamikor értékesek voltak nekem. Most már tudom, hogy mindez csak értéktelen szemét! Azért mondtam le ezekről, hogy Krisztust megnyerjem, és benne élhessek." (Filippi 3:8 EFO)

Isten még mindig Hatalmas, Igazságos és Jó
Rengeteg oka van, amiért Isten nem ment ki minket a nehéz helyzeteinkből. Felsoroltam néhányat, amiket érdemes végig gondolni. Ami enyhítette a szenvedéseim a legsötétebb pillanatokban a tudat, hogy Isten igazságos, Isten hatalmas, és Isten jó. Engem ez megnyugtatott, bízom benne, hogy Téged is meg fog. Mi a helyzet Veled? Végig mentél a szenvedés útján úgy, hogy Isten céljának apró, pislákoló fénye csak a visszapillantó tükörből világított Rád? Meséld el! Mindenkinek van egy története, ami megváltoztathatja a Világot!

Azt hiszem, a legtöbb ember életében elérkezik a pont, amikor rádöbben,
hogy létezik valami, ami hatalmasabb nála.

Amikor készek vagyunk elfogadni, hogy nem mi használjuk Istent, hanem Ő használ minket, óriási dolgok történnek. Isten nem ígért tökéletes életet. Nem ígérte, hogy minden jó lesz. De azt igen, hogy bármi is lesz, átsegít rajtuk. Én hiszem, hogy Ő elképesztően jó abban, hogy mindenből a legjobbat hozza ki, és Ő a legjobb abban is, hogy jó döntéseket hozzon. Még ha nem is mindig értjük. Én hiszem, hogy Isten ma is életeket változtat meg. Ő ma is itt van. (a fordító)


Ezeket is ajánljuk


5 vezető a természeti katasztrófákról

Ha félsz is, cselekedj!

Isten a felelős?


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Hiszem, hogy legalább 9 ok létezik, amiért Isten néha nemet mond, és úgy dönt, hogy nem ment ki minket...

Közzétette: Nicelife2022. október 4., kedd