A NÉGY LEGGYAKORIBB HÁZASSÁGI KRÍZIS

A házasság olyan, mint a maratoni futás. Ez nem sprint. Ez egy nagyon hosszú út, amely nagyon sok fordulaton megy keresztül. Ahhoz, hogy a végén azt tudjuk mondani, hogy szeretettel és örömmel éltük meg házassági kapcsolatunkat, szinte bizonyosan át kell mennie számos válságon.1. A bűnösség terhe
A randevúzás lényege, hogy meglássuk és megszeressük egymásban a legjobbat, és ez így van rendjén. A kapcsolat kezdetén való találkozások a felfedezésről és az élvezetről szólnak, míg a házasság a kitárulkozásról és a valóságról. Nem telik el sok idő egy fedél és takaró alatt, mire felfedezzük partnerünk tökéletlenségeit. Pusztító lehet, mikor ténylegesen szembesülsz azzal, hogy az általad szeretett személy bűnös.

Jegyezd meg: a férjed vétkezik és hibázik. Nem fog megfelelni még saját legjobb szándékának sem. Jegyezd meg: a feleséged vétkezik és hibázik. Kevésbé fog szeretni, mint kellene, és néha más dolgokat fog előtérbe helyezni, mint ami neki vagy a házasságotoknak jó lehetne. Egy bűnöshöz mentél feleségül. De ne hagyd, hogy a bűn ellopja az örömödet, vagy megfosszon az elkötelezettségtől. A Biblia nagyon világosan kimondja: "Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül." (Róma 3:23) Ezalapján az igevers alapján be kell látni, hogy mindnyájan fogunk vétkezni. Csalódni fogunk. Megsérülünk. De meg kell tudni bocsátani. Jézus ezt mondta: "Ha vétkezik ellened atyádfia, figyelmeztesd, és ha megbánja, bocsáss meg neki. És ha naponta hétszer vétkezik ellened, és hétszer tér vissza hozzád ezt mondva: Megbántam - bocsáss meg neki." (Lukács 17:2-3)

Azon túl, hogy férj és feleség, testvérek is vagytok Krisztusban. A testvéred is vétkezik. Ha megbánja, meg kell bocsátanod neki. Ha egy nap hétszer vétkezik ellened, és hétszer fordul hozzád, mondván: "Megbántam", meg kell bocsátanod neki. A bűn folyamatosan jelen van. Ezzel szembe kell nézned a házasságodban, és ahhoz, hogy túllépj rajta, meg kell tanulnod megbocsátani.

2. A konfliktusok
A randevúzás lényege, hogy felfedezzük és élvezzük a közös vonásainkat és a kiegészítő jellegünket. Szereted, ahogy megnevettet, szereted, hogy odafigyel az apró részletekre. Ennek így kell lennie, de a házasság elkerülhetetlenül a konfliktusok sokasága felé sodor. Nincsenek tökéletes emberek és nincsenek tökéletes párok - csak két bűnös házassága létezik. Ezért lesznek konfliktusok is. Lesznek idők, amikor új kihívásokkal, nélkülözéssel és más felelősséggel kell szembenézni.

Ne ess pánikba, de ne áltasd magad és ne verjétek át egymást.

Ha ilyen új, kihívásokkal és problémákkal teli időszakon mész keresztül, ez nem bizonyíték arra, hogy rossz emberhez mentél feleségül. Ez csak arra bizonyíték, hogy nem vagy tökéletes ember se te, sem a partnered. Ennek tükrében a konfliktusok is elkerülhetetlenek.

A házasság olyan, mint a maratoni futás. Ez nem sprint. Ez egy nagyon hosszú út, amely nagyon sok fordulaton megy keresztül


Ne hagyd, hogy azok a viták, amelyeket esetleg előre kellett volna látnod, ellopják a hitedet vagy megingassák az elkötelezettségedet. A Biblia azt mondja, hogy a konfliktus jó dolog is lehet: "Jobb a nyílt feddés, mint a rejtett szeretet. Jó szándékúak a baráttól kapott sebek, de csalárd a gyűlölködőnek a csókja" (Példabeszédek 27:5–6) A Biblia nem konfliktuskerülő. Felismeri, hogy a vitás helyzetek – egy elkötelezett, szeretetteljes kapcsolat keretében – mindkét fél finomítását és fejlődését is szolgálhatja. A konfliktus felfedi rejtett vágyainkat.

"Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket? Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, de nem tudtok célt érni, harcoltok és viszálykodtok. Mégsem kapjátok meg azért, mert nem kéritek." (Jakab 4:1-2) Amikor dühösek vagyunk egymásra, kiabálunk, toporzékolunk, olyankor kiderülnek a számunkra különösen fontos dolgok, amelyeket túlságosan szeretünk. Lehet ez bármi: saját méltóságunk, tulajdonunk, önállóságunk, gyerekeink, a szex, a karrierünk, a pénz, bármi! Egy biztos: bármeddig is élsz együtt egy másik emberrel, biztos rá fogsz jönni, hogy mi az, ami számára különösen fontos és ami számodra is kiemelkedően lényeges. Amiért irracionálisan ideges leszel, és elveszíted a türelmedet. Erre tekinthetünk jó dologként is. Elárulja mivel van tele a szíved! Amikor konfliktus van és lesz is, dolgozzatok együtt ezeken a helyzeteken, hogy felfedjétek és leromboljátok rejtett bálványaitokat.

3. A gyermekek okozta válság
A gyermekek áldás az Úrtól, de a házasságra időnként terheként nehezedik. Ezt nem lehet megkerülni, és be kell vallani. A gyerekek időnként terhet jelentenek. Állandó figyelmet, gondoskodást és türelmet igényelnek. A gyermek megérkezésével gyorsabban szorul a házastársad a periférára, mint gondolnád. De hidd el, ez rendeződni fog. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellett volna gyereket vállalni. Ez csak azt jelenti, hogy ne hagyd, hogy a gyerekek, akikért imádkoztál és akik után vágytál, ellopják az intimitást, vagy megfosszanak a saját vágyaidtól és elkötelezettségedtől.

Fogadj minden gyermeket, akit az Úr a házasságodba hoz ajándékként és Istentől kapott áldásként, de vigyázz, hogy ne váljanak bálvánnyá. "Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom." (Zsoltárok 127:3 NLT) Fogadd őket úgy; kezeld őket eszerint, de ne hagyd, hogy bálványokká váljanak. Soha nem szabad engedni, hogy a gyerekek veszélybe sodorják a házasságod elsőbbségét. A gyerekek is ebből a szövetégből származnak, de nem szabad engedni, hogy a házastársak közé kerüljenek. Azt sem szabad megengedni, hogy közéd és az Úr közé kerüljenek. Jézus ugyanilyen világos volt ebben. Azt mondta: "aki jobban szereti a fiát vagy lányát, mint engem, az nem méltó hozzám."

A gyermekek ajándéka válságot idézhet elő házasságában és a lelki életben egyaránt. Ne engedd, hogy bálványokká váljanak az életedben, mert akkor átkot hozhatnak. Dolgozz együtt a társaddal, hogy gyermekeid a helyükön maradjanak.

4. A veszteségek
Az esküvő napjának reggele valószínűleg az optimizmus és a remény jelképe az életedben – és ennek így kell lennie! Annyi minden áll még előttetek azon a napon: a gyermekek lehetősége, az új otthonra való várakozás és az élet, a küldetés és a munka lehetősége azzal, akit szeretsz. De készülj fel a veszteségekre és a csalódásra. Mert jönni fognak. Jézus azt mondta: "E világban nyomorúságotok lesz" (János 16:33). Ez egy megterhelő kijelentés. Neked is és nekem is lesz. Lesz benne megpróbáltatás, veszteség, csalódás és nehézség. Amikor ilyen helyzetben vagy, az nem jelenti azt, hogy Isten elhagyott és nem lesz több áldás az életedben. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeret téged. Ez csak azt jelenti, hogy a Föld nevű bolygón élsz.

Ne hagyd, hogy a veszteség és a fájdalom, megfosszon a reménytől
és az Isten és a társad iránti elköteleződéstől.

Az Ószövetségben Jób a legnagyobb fájdalommal és veszteséggel kellett szembenézzen. Esetenként a legrosszabbal, amit minden ember el tud képzelni. Egy nap alatt elvesztette az összes gyermekét. Mind a 10 gyermeke meghalt egy természeti katasztrófában, és amikor Jób megkapta a hírt, a Biblia ezt mondja: "Jób ekkor fölállt, megszaggatta köntösét, és megnyírta a fejét. Azután a földre esve leborult, és így szólt: Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úr neve!" (Jób könyve 1:20-21)

Hallottam, ahogy szülők idézik ezt a részt tizenéves fiuk temetésén. Hallottam, ahogy hittel zokogtak, könnyek közt egy férj és feleség, akiknek a gyermeke meghalt a szülőszobán. Talán nincs ennél nagyobb veszteség, és nincs nagyobb válság, amivel szembe kell nézned a házasságodban. Legyen szó egy gyermek elvesztéséről, vagy a gyermekvállalás képtelenségéről, vagy a gyermek lelki haláláról és hitehagyásáról, vagy akár egészségvesztésről, munkahely elvesztéséről vagy egy álom haláláról – előbb vagy utóbb a veszteség válságával szembe kell nézni minden a házasságban. Ha benne vagytok a válságban, ne taszítsátok el egymást. Ne hibáztassátok egymást, és ne húzódjatok el egymástól. Fogjatok össze, kapaszkodjatok egymásba. Találjatok megnyugvást és menedéket egymásban.

Erre való a házasság!
"Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Prédikátor 4:12) Szeretem, amit Matthew Henry mond erről a versről: "Isten két személyt együtt egy háromszoros kötélhez hasonlít; mert ahol ketten szorosan egyesülnek a szent szeretetben és közösségben, ott Krisztus eljön hozzájuk a Lelke által, és megteremti a harmadikat."

Amikor a válság megjelenik a házasságban; amikor támad a bűn vagy a konfliktus vagy változás, a gyermekek terhe vagy veszteség: ne add fel a szent szeretet és közösség kötelékeit! Kitartás! Tartsd ki, és várd, hogy Krisztus az Ő Szentlelke által eljöjjön, és működhessen, mint a harmadik! A hármas kötél nem szakad el gyorsan. Ki fogod bírni a megpróbáltatásaidat. Át fogtok jutni minden nehézségen és az Úr kegyelméből dicsőséget adsz majd neki, amikor a túloldalra érsz. Csak mindig ezt mondogasd: Jöjj, Uram Jézus!


Ezeket is ajánljuk


Meddig menjünk el a házasság előtt?

Fegyvertelen megoldások házassági konfliktusokra

Lerombolt házasság


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv A házasság olyan, mint a maratoni futás. Ez nem sprint. Ez egy nagyon hosszú út, amely nagyon sok...

Közzétette: Nicelife2023. január 20., péntek