4 HAZUGSÁG A HÁZASSÁG ELŐTTI EGYÜTTÉLÉSRŐL

Ma már a keresztény párok között is az élettársi kapcsolat van elterjedőben, a "hagyományos" szűzként megházasodom bibliai felfogás helyett. Felicia Alvarez négy pontban foglalta össze, milyen ellentmondások veszik a témát körül.Az élettársi kapcsolatok száma csak az elmúlt két generáció alatt robbanásszerűen megnőtt, az USA-ban 439 000-ről 5,4 millióra. Mára pedig ez lett a normális, a mindenki által természetesnek vett állapot. Talán azért, mert a kultúránk is azt sugallja, hogy egy kapcsolat előrehaladásával az összeköltözés a leglogikusabb lépés. Csak azért, mert ma már ez az elfogadott norma, el is kell, hogy fogadjuk? Nem, nem kell, csak azért sem, mert számos hazugságon alapszik.

1. Hazugság: Egy srác sem fog szeretni, hacsak nem költözöl vele össze.

Nézzük meg alaposan ezt a kérdést. A Biblia világosan beszél az együttélésről:

"Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy tanuljon meg mindenki szentségben és tisztaságban élni feleségével, nem a kívánság szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik Istent."

Ha egy fiú elvárja, hogy költözz össze vele, nem tiszteli sem Istent sem téged, így nem érdemli meg a figyelmedet sem. Egy keresztény értékeket képviselő férfi sem nem fogja tőled elvárni, hogy odaköltözz hozzá anélkül, hogy elvenne, hanem tiszteletben tartja a Biblia tanítását a szexuális kötelékekről. Ugyanakkor, ha egy fiú csak azért utasítja el a kapcsolatot veled, mert nem vagy hajlandó összeköltözni vele, akkor vajon tényleg téged akar?

Ma már a keresztény párok között is az élettársi kapcsolat van elterjedőben


2. Hazugság: Ha együtt élsz valakivel, a változás érdekében sokkal jobb hatást tudsz rá gyakorolni.

Ne gondold, hogy valaki egy csapásra fejlődésnek indul, csak azért, mert ugyanaz a címetek. Miért is érezné miattad szükségét a változásnak, ha már megkapta tőled azt, amit akart? Egy okos nő mondta egyszer nekem a következőket:

"Amit látsz, azt kapod. Igazából miután összeházasodtok és ugyanabban a házban éltek nem fog sokat változni. Ezért mielőtt elkötelezed magad, gondold végig, mi az, amivel ki tudsz békülni és hozz bölcs döntést. Ahhoz, hogy ezt a döntést meghozd, nem szükséges az otthonodat megosztani."

3. Hazugság: Ha összeköltözöl vele, sokkal inkább szükségét fogja érezni, hogy megkérje a kezed.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a lánykérés sokkal inkább elhalasztódik, mivel bármilyen elkötelezettség vagy felelősség nélkül a férfi minden előnyét megkapja annak, ami egy feleséggel jár. A férfi ezt az elköteleződésre kész állapotot pedig képes addig fenntartani, ameddig csak jó neki, akár örökké is. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy az élettársi kapcsolatban élő hölgyek esélye a házasságra felére csökken.

4. Hazugság: Ha nem éltetek együtt, nem tudhatjátok, hogy vajon összeilletek-e. Az élettársi kapcsolat egy nagyon hasznos módja, hogy kipróbáljátok, vajon életképes lesz-e a házasságotok.

Az összeköltözésre úgy tekinteni, mint "házassági biztosításra" egy nagyon ingatag dolog. Az ilyen döntés részben a félelemre, részben pedig az önzőségre épül. Tulajdonképpen azt mondja, ha a párom találkozik az igényeimmel és képes jól szolgálni engem, akkor elveszem feleségül. Az alábbi felsorolásban Dr. David Gudgel megosztja velünk, hogy a legtöbb élettársi kapcsolatban élő valójában mit gondol:

- Ha eléred, hogy szeretve érezzem magam, akkor összeházasodom veled.
- Ha szexuálisan kielégítő vagy, akkor összeházasodom veled.
- Ha tisztelettel viszonyulsz hozzám, akkor összeházasodom veled.
- Ha boldoggá teszel, akkor összeházasodom veled.
- Ha betöltöd a szükségleteimet, akkor összeházasodom veled.
- Ha azokat a dolgokat szereted, melyeket én, akkor összeházasodom veled.
- Ha megváltoztatsz valamit magadban, akkor összeházasodom veled.
- Ha nem csinálsz olyan dolgokat, amik az idegeimre mennek, akkor összeházasodom veled.

Igen, életbevágóan fontos, hogy szeretve, tisztelve legyünk egy boldog párkapcsolatban. De az összeköltözés azt bizonyítja, hogy összeillünk vagy sokkal inkább azt, hogy a másik személy kielégíti minden vágyadat? Azt keresed, hogy milyen sokat tudsz kivenni egy kapcsolatból, vagy inkább az a fontos, hogy hogyan és milyen jól tudjátok együtt Istent szolgálni?

Az igazság az, hogy a házasságot nem lehet előre "begyakorolni". A házasság egy állandó elkötelezettség. És soha nem tudhatod, hogy a másik személy mit fog tenni majd, ha te rákos leszel vagy évekre (vagy akár évtizedekre) elveszíted a munkádat. Ez a kockázat része – a kaland része. Ezért tartalmazza a házassági eskü azt is, hogy "jóban-rosszban, betegségben egészségben amíg a halál el nem választ".

A statisztikák azt bizonyítják, hogy egy kapcsolat fejlődésében az összeköltözés nem egy egészséges út. Ha összeköltözök az csökkenti az esélyeiteket a házassággal kapcsolatban illetve tény az is, hogy a házasságkötés előtt együtt élők nagyobb valószínűséggel válnak majd el. Ugyanakkor nekünk ez a kérdés sokkal többről szól, mint a statisztikákról. Nem felejthetjük el, hogy Isten gyermekei vagyunk, akiknek más az értékrendjük. Arra lettünk elhívva, hogy különbözzünk a világban, nem pedig arra, hogy a világ részesei legyünk.

Számos ember úgy gondol a Bibliára mint egy szabálykönyvre. De Isten erkölcsi elvei melyek a Szentírásban lefektetésre kerültek nem fosztanak meg a boldogságtól, hanem sokkal inkább egy teljes és bőséges élethez vezetnek. Isten, mennyei Atyaként a legjobbat akarja nekünk.

Ezért beszél az írás a házasság előtti együttélés ellen.

Isten nem azért nyújtja ezeket az erkölcsi elveket, hogy eltiltson bennünket a potenciális kapcsolatoktól, hanem sokkal inkább azért, hogy megvédjen bennünket az erkölcstelen viszonyoktól. Isten nem akarja, hogy a lányainak kihasználják az előnyeit és próbafeleségként kezeljék őket. Sokkal inkább azt szeretné, ha a lányaival kincsként bánna egy olyan férfi, aki hajlandó az életét is letenni és megvédeni a párját.

Isten nem akarja a lányait egy olyan kapcsolatba vezetni, ahol a stressz és az aggodalom alatt szenvednek, de azt sem akarja, hogy ilyen módon próbáljanak egy fiúra nyomást helyezni csak azért, hogy vegye feleségül őket. Isten azt akarja a lányainak, hogy világos szándékokkal bíró Istenfélő férfi által legyenek üldözőbe véve. Isten nem akarja, hogy odaadd magad egy férfinak anélkül, hogy élethosszig elkötelezte volna magát feléd.

Isten nem akarja, hogy összeköltözz egy fiúval, azért, mert neked nem ez a legjobb választás. Isten szeret, óv és nem akar elhasználva, eltaposva, vagy összetörve látni. Ne higgy a világ hazugságainak. Soha többé ne hagyd, hogy ezek a hazugságok fogságban tartsanak. Egy igaz férfi nemcsak hogy tisztelni fogja az értékeidet, hanem vágyni fog a tisztaságra és Krisztus dicsőségére is.


Ezeket is ajánljuk


Nem tudom elviselni a lányom barátját!

Merre tart a házasságunk?

Boldog, sikeres párkapcsolat