7 CSODÁLATOS DOLOG EGY "UNALMAS" HÁZASSÁGBAN

Barátaimmal a pénztárnál álltunk sorban, és akármerre néztünk mindenhol a kapcsolatok felpezsdítéséről szóló szalagcímeket láttuk. Olyan címszavakkal, mint: "A szex 9 módja házasságod újjáélesztésére", vagy "Hogyan mentheted meg a házasságodat, ha nyitott kapcsolatban éltek."Nagy nevetés közepette felkaptam az egyik ilyen magazint. A barátaim nem értették, miért viselkedem így, mi olyan vicces a címlapokon. "Hála Istennek, hogy a házasságom olyan unalmas és hétköznapi", válaszoltam két nevetőgörcs között. Hivatalosan is kötelességem volt elmagyarázni nekik, hogyan sikerült 20 évig házasnak lennem. "Mi olyan nagyszerű egy unalmas házasságban?" - kérdezték. Gondolom, ti is ugyanezt a kérdést teszitek fel magatokban.

Az unalmas szép. Az unalmas hétköznapi. Bár a férjem még sosem rohant utánam egy repülőtéren, hogy megvallja irántam érzett végtelen szerelmét, limuzinnal sem jelent meg az ajtóm előtt, hogy elrepítsen a valóvilágból, de már több ezer alkalommal sétált velem kéz a kézben a naplementében. Elment a szupermarketbe éjfélkor tejért. Segített már feltakarítani a hányást, és pénzt tett megtakarításba ahelyett, hogy az álomhajóját vette volna meg.

Chris-el a középiskolában találkoztunk. Egymás mellett ültünk háztartástan órán, és 15 éves koromban kezdtünk el randizni. 2 héttel a 18. születésnapom után keltünk egybe, és még mindig úgy érzem, mintha csak tegnap lett volna. 8-17 óráig dolgozunk, három gyermeket nevelünk közösen, megbeszéljük mi legyen a vacsora, vagy ha aznap épp az edzőteremben találkozunk. Miután túl vagyunk egy átlagos estén, a vacsorán, a gyerekeken, a házimunkán és a lefekvés előtti rutinon, azon kapjuk magunkat, hogy sétálni megyünk és beszélgetünk mindenről és bármiről. Ez az unalmas, jelentéktelen szerelem a péntek estéit a három kedvenc helye egyikén tölti, táncol egy indie zenekar zenéjére, filmet néz a gyerekeivel, vagy sushit eszik egy étteremben. Mindig a három közül valamelyik, vagy néha mindhárom.

Kultúránkat átitatja az az üzenet, hogy a házasságoknak izgalmasnak, szexinek vagy drámával telinek kell lenniük


Akár egy kis fekete ruhában vagyok, vagy sportmelltartóban smink nélkül, nem fogom sírva, megbántva vagy bizonytalanul érezni magam mert nem kell azért aggódnom, hogy elkapom a tekintetét, amint egy másik nő testét mustrálja. Sajnos sok pár, aki véget vet a házasságának, azért teszi ezt, mert az egyik partner "megunta" a másikat.

Kultúránkat átitatja az az üzenet, hogy a házasságoknak izgalmasnak, szexinek vagy drámával telinek kell lenniük. Nézz meg bármilyen filmet, aminek párkapcsolati cselekménye van. Arra kényszerítenek bennünket, hogyha a kapcsolatunk nincs tele akcióval, intenzív szenvedéllyel és drámával, mint a Titanic, a 27 idegen igen, vagy a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt…stb. című filmek, akkor tennünk kell valamit, hogy megmentsük, mielőtt válással végződne.

Talán úgy érzed egy unalmas házasságban ragadtál. A hétköznapok nap mint nap felemésztenek, és nem tudod mit tegyél ellene. Amikor házasságod az unalom útjára tér, ne feledd, hogy továbbra is a házastársadat válaszd, és őhozzá fordulj. Miért?

Mert Krisztus lát téged. Ismer téged és továbbra is téged választ.

Talán beragadt egy nagy pillanat a randizásból, az esküvőd napja, a nászutad, amikor új lakást vettetek, vagy az első gyermeketek születése. Ezek a pillanatok frissen élnek az emlékeinkben, és ezekből kiindulva alapozzuk meg a jövőnket. Könnyű elmerülni az érzésekben és az emlékekben, de Pál figyelmeztet az identitásunkra. Nem csak a házastársunk választott ki minket; hanem mindenekelőtt Isten az, Aki kiválasztott minket. Ő szeretett minket legelőször.

A házasság nem a nagy pillanatokról szól, hanem arról, ami közte zajlik, a hétköznapokról. A köztes unalmas pillanatok, amelyek tönkre tehetik a házasságot. Ez a perspektíván múlik.

"Öltözzetek föl azért mint az Istennek választottai, szentek és szeretettek, könyörületes szívet, jóságosságot, alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést; Elszenvedvén egymást és megbocsátván kölcsönösen egymásnak, ha valakinek valaki ellen panasza volna; miképpen a Krisztus is megbocsátott néktek, akképpen ti is; Mindezeknek fölébe pedig öltözzétek föl a szeretetet, mint amely a tökéletességnek kötele." (Kolossé 3:12-14)

Íme 7 ok, hogy miért is szép mégis egy "unalmas" házasság.

1. Mindig van lehetőség a szolgálatra
Nem emlékszem, hogy a fogadalomban igent mondtam volna 18 adag mosásra és a WC sikálásra. Arra sem emlékszem, hogy igent mondtam volna a férjem gyermekeinek kihordásával járó fájdalomra, még kevésbé a pelenkacserével járó házimunkára. Egészen biztos vagyok abban is, hogy ő sem emlékszik arra, hogy igent mondott volna a főzésre, a bevásárlásra, vagy a porszívó megjavítására egy hosszú munkanap után. De ez a nagyszerű dolog az unalmas házasságokban, semmi vonzó nincs a házimunkában, hacsak nem együtt csináljátok, mert egymásért teszitek. Ez a leghétköznapibb, de erőteljes módja annak, hogy kifejezd szereteted a házastársad felé.

A házasság nem a nagy pillanatokról szól, hanem arról, ami közte zajlik, a hétköznapokról


2. Biztonság
Milyen jó, hogy nem kell aggódnod, ha épp nincs rajtad smink, vagy azért, hogy van-e elég pénzed asztalt foglalni egy ötcsillagos étterembe? A legtöbb ember szerelemből házasodik, de végső soron azért, mert elfogadva és biztonságban érzi magát. A biztonság egy házasságban azt jelenti, hogy a házastársad otthon érzi magát. Ismered személyiségének minden zugát, rejtekét, hogy melyik nyikorgó parkettát kerüld el, és hogy hogyan tartsd a termosztátot a megfelelő hőmérsékleten.

Gondoljunk csak arra, hogy a Biblia tele van olyan házasságokkal, amelyek nem igazán voltak biztonságosak (Dávid király és felesége Mikál, Betsabé, Abigél és még néhány ágyasa. Hóseás, Isten utasítására Gomert, egy prostituáltat kellett, hogy elvegyen. Aztán ott van még Eszter. Az életét kockáztatta azért, hogy királya és férje elé járulhasson.) A biztonság áldás.

3. Elégedettség
Van egy mítosz, miszerint az elégedettség önelégültséget szül. A házasságban ennek épp az ellenkezője igaz. Az unalmas házasság állandósága mindkét felet arra ösztönzi, hogy világos célokat fogalmazzanak meg, és biztos alapot teremtsenek arra, hogy együtt tudjanak növekedni ezeknek a céloknak az elérése érdekében. Mi nem embereket, helyeket, dolgokat, végzettségeket vagy egyéb elismeréseket hajszolunk.

Inkább kívánok unalmas fociedzést, jövőnket tervező Excel-táblázatokat, mint az udvarlások és drámai filmek végkifejleteinek örvényeit. Lassút és biztosat. Kívánok inkább szombati programokat és olyan vasárnapokat, mikor a legjobb ruháinkba öltözhetünk.

4. Stabilitás
Annyira izgatott voltam, amikor kirügyezett az orchideám, hogy küldtem egy fotót róla a férjemnek. Hónapokba telt a lassú és folyamatos ápolása, hogy megnőjön. Ellentétben más növényekkel, amelyek látszólag egy éjszaka alatt kivirágoznak, vagy gyorsan nőnek egy szezonon keresztül, az orchideák állandó gondozást igényelnek a növekedésükhöz. A házasságok olyanok, mint az orchideák. Megfelelő hőmérsékletre, ápolásra van szükségük, sok vízre és napfényre. Ehhez stabilitásra van szükség.

A stabil házasságról köztudott, hogy javítja az alvást, az egészséget, csökkenti a stressz-szintet, kevesebb gondot okoz a mentális egészségnek, és növeli az élettartamot. Senki nem abban a reményben házasodik, hogy majd egy zűrös házasságban fog élni, ahol a mindennapok kiszámíthatatlanok, hogy a fogadalmak vagy be lesznek tartva vagy sem, vagy hogy a házastársuk valóban szereti-e őket. A stabilitás rutint jelent, ami teret enged a növekedésnek együtt és külön-külön is.

5. Érzelem
Brene Brown egyszer azt mondta, "Ami sebezhetővé tesz, az tesz gyönyörűvé." A sebezhetőség képessége gyakran a házasság alapköve. A hétköznapi pillanatok lehetővé teszik a fejlődést a párok számára, hogy kapcsolódjanak egymással és sebezhetővé váljanak. Ha megnyitod a szíved és megosztod a gyengeségeidet házastársaddal, az valódi intimitást és kapcsolatot teremt.

Megszünteti a bizonytalanságot és a titkokat. Egy unalmas házasság a legtermészetesebb hely arra, hogy megoszd igazi, mély érzelmeidet.

6. A szex jobb
Egy este átadtam a Chevroletem kulcsát a férjemnek. Nem tudta beindítani, és tanácstalan volt. Azonnal tudtam mi a baj, és segítettem neki. "Ó, felfelé kell rángatni a kulcsot, és teljesen jobbra kell fordítani a kormánykereket". Egymás megismerése nagyon is erősség, függetlenül attól, hogy mit mond nekünk a társadalom. Jól ismerjük házastársunk testét. Úgy ismerjük, mint a saját bőrünket. Ez a tudás hatalom. Minél mélyebb ismeretekkel rendelkezünk partnerünkről, amikor az intimitásról van szó, annál jobban tudjuk ösztönözni őt érzéki, intellektuális, érzelmi és spirituális szinten.

7. Barátság
Egy friss tanulmány szerint a legjobb barátodat kellene elvenned, mert akkor boldogabb leszel. A kutatás, amely a kanadai National Bureau of Economic Research-től származik, a Gallup World Poll, a British Household Panel Survey és az Egyesült Királyság Annual Population Survey adatait használta fel. A kutatók megállapították, hogy azok, akik a házastársukat a legjobb barátjuknak tekintették, örömtelibbek voltak.

Ha nagy hírem van, legyen az valami, ami a munkahelyemen történt, vagy segítségre van szükségem, hogy eldöntsem, milyen új csizmát vegyek - nem a legközelebbi barátnőmmel, Lizzie-vel beszélek, hanem a férjemet hívom fel. Ő a legjobb barátom. Ő tudja, milyen ruhák állnak jól rajtam, vagy mitől érzem magam jobban, ha beteg vagyok. Be tudja fejezni a mondataimat. Egyszerűen csak abból, hogy rám néz egy zsúfolt vacsorapartin, tudja, mikor van itt az ideje, hogy elnézést kérjen, és elinduljunk haza. Tudja, milyen szavak használata tilos a házunkban, mert irritálnak engem. Vannak belső vicceink, amelyeket senki sem ért, de mi röhögő görcsöt kapunk tőlük. Én is mindent tudok róla. Mindent tudunk egymásról, mit szeret a másik, mit nem, és ez egy olyan plátói kapcsolatot teremt, ahol öröm van.


Ezeket is ajánljuk


Amit a lelkészed nem mond el a házasságról

A tartós házasság titka

8 bibliai igazság egy boldogtalan házasság esetére


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Kultúránkat átitatja az az üzenet, hogy a házasságoknak izgalmasnak, szexinek vagy drámával telinek...

Közzétette: Nicelife2022. október 21., péntek