HÁLA A HÁZASSÁGBAN

A hála szükséges a keresztény életben. Ha minél jobban olyanok akarunk lenni, mint Jézus, ki kell alakítanunk a hálás hozzáállást. A hála az a szövet, amely belekapcsolódik minden jó kapcsolatba, amelyek közül a legfontosabbak a házasságaink. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni.Ha házasok vagyunk, különösen azoknál, akik hosszú ideig házasok már, könnyű önelégültnek lenni és természetesnek venni a házastársunkat. Ez a sátán táptalaja, amelybe a kételkedés magját ülteti el az elménkbe és szívünkbe.

A házastársunkkal szembeni panasz, amit magunkban tartunk, egy újabbhoz vezethet. És egy újabbhoz ismét. És még többhöz. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy ez újra írhatja a gondolatainkat, hogy a házastársainkat pusztán partnerként vagy szobatársként kezeljük, mintsem szerető ajándékot, amit Isten adott az életünkbe.

Hálával gondolj rá, úgy, mint az izomra. Az izmok nagyobbak lesznek, ahogy eddzük azokat. Ezzel ellentétben az izmok zsugorodhatnak, ha nem használjuk rendszeresen azokat. Ez arra vezethet minket, hogy a házasságunkat megvetéssel, vagy ami még rosszabb lehet, hogy semmibe vesszük, ami a különélés vagy elválás gondolatához vezethet.

Ez messze van attól, amit Isten tervezett a házasságra nézve az Ő gyermekeinek.

Isten úgy tervezte a házasságot, hogy az két ember közötti szerető szövetség legyen, akik egy testté váltak, és fogadalmat tettek, hogy együtt maradnak, míg a halál el nem választja őket. Bár minden házasságban vannak nehézségek az úton, a házassági kapcsolat tükrözi az Istennel való kapcsolatunkat. Ha hálásak vagyunk azért, amit Isten adott nekünk, jó sáfárnak kell lennünk, beleértve a házasságunkat is.

A hála az a szövet, amely belekapcsolódik minden jó kapcsolatba, amelyek közül a legfontosabbak a házasságaink


Amikor rendszeresen eddzük a hála-izmainkat, az újra írhatja a gondolatainkat, hogy odaadóbbak és szeretőbbek legyünk a házastársunkkal szemben. De hogyan ápolhatjuk házastársainkkal a hálás hozzáállást? Van hatféle mód arra, ahogyan ezt a hozzáállást ki tudod alakítani:

1. Imádkozzatok együtt!
Miközben a közmondás "a család, amely együtt imádkozik, együtt marad", elcsépeltnek hangozhat, nagyon is megbízható. Nehéz konfliktusban lenni valakivel, akiért állandóan imádkozol. Ha a házastársad nem olyan személy, hogy együtt imádkozzatok, akkor kezdjétek el kicsiben. Hidd el vagy sem, kényelmetlen lehet olyan emberrel elkezdeni együtt imádkozni, akivel nem is szoktál gyakran beszélgetni. Azonban az imádkozás lehet az első lépés a kapcsolatotok helyreállításában.

Mindezek után, maga Jézus úgy döntött, hogy az utolsó cselekedete a földön az, hogy imádkozik az Atyához. Ha Jézus úgy látta, hogy ez mennyire fontos, miért nem látjuk mi?

Először válasszatok egy kölcsönösen elfogadott időt, hogy rendszeresen imádkozzatok együtt. Vegyétek figyelembe egymás reggeli szokásait és preferenciáit. Ne válasszátok a hajnali 5 órát, ha egyikőtök sem korán ébredő. Ez oda vezetne, hogy kudarcot vallotok. Ha az egyikőtök későn fekvő, a másik pedig korán ébredő, válasszatok reggeli órát, ami az éjjeli bagolynak működik és tiszteli a korán ébredőt. Vagy, válasszatok olyan időt, ami a korán ébredőnek még jó mielőtt lefekszik aludni, és az éjjeli bagolynak még mindig van ideje arra, hogy megcsinálja a teendőit. Mindenesetre válasszatok egy olyan időt, amit következetesen megtartotok.

Másodszor, kezdjetek el felületes kérések megosztásával. Nincs szükség arra, hogy mély dolgokat osszatok meg, ha nem szoktatok hozzá hosszú ideje. Ha következetesek lesztek ennek a gyakorlásában, akkor végül elindul a kommunikáció a mélyebb szintre. Amikor eljuttok arra a szintre, hogy az érzéseiteket osszátok meg egymással, ez egy mélyebb értékelést fog adni a személyért, akivel megházasodtál, és lehetővé teszi, hogy hálás legyél a házastársad által nyújtott ajándékért.

2. Készítsetek egy Házassági Hála Naplót!
Vegyetek egy egyszerű, üres naplót. Legyél elkötelezett és írd le az összes okot, amiért szereted a házastársadat. Ha nem vagy olyan személy, aki rendszeresen vezet naplót, ne érezd kötelezőnek ezt a kihívást. Még íróként is, a naplóírás olyan, amivel a legjobban küzdök! De megtanultam, hogy a naplóírás nem feltétlen jelent egész mondatokat vagy kiönteni a szívedet Istennek mondat formájában. Könnyen jelenthet olyasvalamit, mint pontokba szedett szavak vagy kifejezések.

E két technika használata sokkal könnyebben kezelhetővé teszi a naplóírást. A lényeg az, hogy újraírod a gondolataidat, hogy a feleséged vagy férjed jó tulajdonságaira összpontosítson, nem pedig arra, amikor csalódást okoznak neked. Kezdjétek el kicsiben. Emlékezzetek néhány jó emlékre a régi szép időkből. Mit csináltatok az első randitokon? Nevettél a viccein? Tetszett a ruha, amit a jövőbeli feleséged viselt? Kezdjétek ezekkel. Emlékezzetek vissza azokra az okokra, amiért megházasodtatok.

Mindenkinek megvannak a maga jó tulajdonságai, még akkor is, ha hosszú ideje nem láttad azokat. Adj hálát Istennek, hogy megházasodtál valakivel, akinek ilyen tulajdonságai vannak. Tegyél fogadalmat, hogy a szeretet szemeivel nézed őt, nem pedig a megvetés szemeivel.

Ha a házastársadnak nincsenek jó tulajdonságai, akkor nem mentél volna hozzá. Amint arra gondolsz, hogy kik ők, Isten elkezd arra emlékeztetni téged, hogy kik ők valójában. Elkezded őket úgy látni, ahogy régen láttad őket, ami arra fog késztetni, hogy hálát adj Istennek értük.

3. Olyan szavakat mondjatok, amelyek építenek, nem pedig rombolnak!
"Többé nem káromkodjatok, és romlott beszéd ne hagyja el a szátokat! Csak olyat mondjatok, ami a javát szolgálja annak, aki hallja!" (Efézus 4:29)

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Könnyű elmulasztani a régi bánásmódot, amikor konfliktusban vagytok, különösen azzal a személlyel, akit a legjobban szeretsz. Mégis, lerombolni az embertársad az csak növeli az elégedetlenséget és a vágyat arra késztetve, hogy mindkét fél máshol keresse a szükségeit. Ez a sátán terepe, hogy megragadja ezt a lehetőséget, hogy megkísértse a másik személyt, hogy más dolgokra figyeljen – és néha emberekre –, hogy kielégítse az igényeit. Ha ebbe a mintába estél, még nem késő. Isten, a megváltás Istene, még akkor is, amikor egyéb vágyak versengtek az érzelmeidért.

Valld meg a házastársadnak. Kötelezd el magad, hogy bármit megteszel, hogy rendbehozd a házasságodat. Kérj szakmai tanácsadást, ha szükségét látod. Bármi is legyen, tedd meg, ami szükséges, hogy újraépítsed a tiszteletet a saját és a házastársad számára. Ez nem csak hálássá fog tenni a házastársadért, hanem Istenért is, akinél van második esély.

Adj hálát Istennek, hogy megházasodtál valakivel, akinek ilyen tulajdonságai vannak


4. Tartsatok közösen lelki munkákat!
Az ok, amiért haragszunk a házastársunkra, nem mindig csak rájuk vonatkoznak. Persze, időről időre csalódást okoztak nekünk. De vannak olyan területek az életünkben, amelyeket először meg kell oldani, mielőtt olyannak látnánk a házastársunkat, akik valójában?

Dr, Rob Reimer a Soul Care című könyvében a lelkünk számos olyan részéről beszél, ahol ki kell csomagolnunk bőröndöket, amiket cipelünk, amelyek megakadályoznak minket attól, hogy olyan szabad emberek legyünk, amilyet Isten ígért nekünk Jézus kereszthalála által. Ezek a területek a következőket tartalmazzák: hazugságok, amiket elhiszünk; sebek a múltból, amik fájnak; meg nem bocsátások; területek, amikből meg kell, hogy térj; félelmek; stb.

Ha nem nézünk befelé azokba a területekbe, ahol szükségünk van a Szent Lélek kinyilatkoztatására, és nem fordulunk el a bűneinktől, akkor hogyan élhetjük hatékonyan az életünket, mint keresztények? Amikor nem csinálunk szívanalízist, és nem mérjük fel, hol vagyunk lelkileg, akkor nem tudunk a partnerünkre úgy tekinteni, ahogyan Jézus látja őket. A hála a szív hozzáállása. Ha nem tudunk bármiért hálásak lenni az életben, a házastársunkat is beleértve, akkor hogyan lehet a hozzáállásunk hálával teli a mindennapi élünkben?

5. Bocsáss meg és felejts!
A Kolossé 3:13 egészen jól érthető: "Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsátsatok meg egymásnak!"

Egy dolog megbocsátani valakinek, ez elég ahhoz, hogy elfelejtsük. A fejünkben nehezebb elfelejteni az életünk nehéz részeit, ahol valaki megbántott minket. Mégis, Jézus egyértelmű, ha mi nem bocsátunk meg, nekünk sem fog ő megbocsátani. Ez kemény! Arról van szó, hogy megteszi azt, amit ő megtett már értünk: szándékosan úgy döntött, hogy elfelejti a bűneinket. Isten nem tud felejteni, ő mindentudó. Mégis úgy dönt, hogy nem hozza fel a múltunkat ellenünk. Ezért hálásak lehetünk.

Mégis, néha úgy gondoljuk, hogy megbocsátottunk valakinek, azonban a múltukat felhozzuk ellenük. Van bármi olyan, amit megbocsátottál a házastársadnak, de nem felejtetted el? Ha igen, ez komolyan eltorzíthatja a házastársadról alkotott képet. Még mindig felhozhatsz múltbeli bűnöket ellenük, még akkor is, ha azt mondtad, hogy megbocsátottad azokat.

6. Ismerd meg a szeretetnyelvüket!
Gary Chapman "Az 5 szeretetnyelv" című könyve kiemel öt olyan módot, ahogyan a házastársad a legtöbb szeretetet fogadja és adja: elismerő szavak, ajándékozás, minőségi idő, szívességek, és testi érintés.

Lehet, hogy hozzászoktál, hogy úgy adsz szeretetet, ahogyan te szereted kapni, de megálltál, hogy elgondolkozz azon, hogy a házastársad hogyan szeret kapni szeretetet? Egy hétig, mutass úgy szeretetet a házastársad irányába, ahogyan szeret szeretetet kapni.

Ha a testi érintéseket szereti, öleld és csókold őt gyakrabban. Ha a szívességeket szereti, légy előzékeny és tedd az ő igényeit a sajátjaid elé. Ha az elismerő szavakat szereti, használj írott és verbális kommunikációt, hogy megerősítsed a társad. Ha az ajándékozást szereti, vegyél neki valamit, amiről tudod, hogy régóta vágyik rá – talán nem tudtad megvenni vagy megtagadtátok a feltűnő viselkedést. Ugyanakkor úgy döntesz, hogy megteszed, a lényeg egyértelmű: tedd az ő szükségeit a sajátjaid elé.

Amikor elkezded a házastársad szükségeit a sajátjaid elé helyezni, és Istenre támaszkodsz, hogy betölti a szükségeidet a házastársad helyett, akkor elkezded látni a házastársad egy új módon. Ámulatban leszel, hogy Isten miként rendezte a kapcsolatotokat, hogy kiegészítse egyik a másikat azokon a területeken, ahol gyenge vagy, és hangsúlyozzák egymás erősségeit is.

Nem könnyű elfogadni a hálás hozzáállást attól a személytől, aki a legjobban ismer téged és a legjobb vele lenni. A házastársad minden tud rólad – beleértve, hogy mik a határaid! Ha azonban hálás vagy a házastársadért, és megváltoztatod a tetteidet, hogy azok tükrözzék mennyire szereted őt, az nem csak a házasságotokat fogja tiszteletben tartani, ahogyan ígérted az esküvőtök napján, hanem új módon felfedezitek az egymást iránti szeretetet is, ami nem csak mindkét fél számára előnyökkel jár, de tükrözi azt is a világ számára, hogy Jézus hogyan szereti a gyermekeit.


Ezeket is ajánljuk


A tartós házasság titka

Hogyan bocsáss meg a szüleidnek?

Fegyvertelen megoldások házassági konfliktusokra


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv A hála szükséges a keresztény életben. Ha minél jobban olyanok akarunk lenni, mint Jézus, ki kell...

Közzétette: Nicelife2022. augusztus 17., szerda